reklam

04 Kasım 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Osaka'daki Ulusal Sanat Müzesi Açıldı

Japonya'nın ikinci şehri Osaka'da Cesar Pelli & Associates tarafından tasarlanan Ulusal Sanat Müzesi'ne heyecan veren eklenti 3 Kasım 2004'te açıldı.

Yükselen titanyum kaplı çelik tüpler, Osaka'nın göklerinde heykelsi bir ikon olma yolunda sanki bir kelebeğin kanatlarını andırıyor. Müze, düzensiz ve oldukça da dar olan büyük sanatsal cadde üzerinde önemli bir nirengi noktası olma göreviyle heykelsi bir form sergiliyor.

Alana empoze edilmiş sınırlamalardan ötürü bina, bütünüyle yerin altına inşa edilmek zorunda kalmış. Bı kısıtlamaların etkisiyle mimarlar, müzenin ikonu çelik ve camdan oluşan çatıyı yeryüzüne inşa edilebilecek en uygun malzemeden yapmış.

Çatı, eğimin başladığı seviyeden itibaren alanda kıvrılarak ve yan yatarak yükselip camla kapalı bir fuaye haline geliyor.

Titanyum kaplı paslanmaz çelikten yapılmış tüpler sadece bu fuayenin cam ihtiyacını karşılamak için değil, aynı zamanda iç içe girerek 51 m yükseliyor.

Galeri mekanının 2 katı ve kamusal aktivite alanının 3. katı yapıda çevredeki nehirlerin seviyesinden altta kalan 3 kabuklu bir denizaltı hissini yaşatıyor. Müzenin yer altındaki su geçirmezliğini sağlayabilmek için yapının hacmi, beton duvarı 3 metrelik kalınlığa sahip olan 3 katmanla kaplanmış. Strüktürün saf ağırlığı, sulu toprağın yüzdürücü etkisine karşı koyarken, masrafı düşürmek için de sıcaklık ve nem seviyesini kontrol etmeye imkan sağlıyor.

Galerinin tamamen yerin altında olmasına karşın iç mekan, doğal ışığın sergi katlarına ulaşmasına olanak sağlıyor.

Çelik ve cam strüktürlü fuaye aynı zamanda karmaşık ve devamlı olarak değişen gölge oyunlarının yapı içindeki kamusal mekanlara kadar girmesini de sağlıyor.

Toplam 13470 metrekarelik bir alanı kaplayan müze, açılışında kalıcı bir enstalasyon ve geçici bir sergi olan "Marcel Duchamp ve 20. Yüzyıl Sanatı" sergilerine 3 Kasım - 19 Aralık 2004 tarihleri arasında ev sahipliği yapacak.

Müze yapısı, bir kısmı Ulusal Hükümet'e ait olan zor ama çok önemli bir alan üzerinde bulunuyor. Nakano Adası, Tosabori ve Dojima nehirleri arasında kalan, Japonya'nın Chicago'su olarak tanımlanan Osaka'nın yeni bir kültürel ve iş merkezi girişi.

Yeni yapılan Bilim Müzesi de alanla bağlantılı ve yine Cesar Pelli & Associates tarafından tasarlanan Nakanoshima Mitsui ofis binasının yanında. Ulusal Sanat Müzesi'nin Osaka'nın varoşlarında yapılması yeniden gelişim çabalarına güzel bir malzeme oldu.
Arcspace - Çeviren: Rabia Alga - Arkitera

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz