reklam

05 Kasım 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul’un su ihtiyacının yarısını Düzce’nin dereleri karşılayacak

Bolu Dağı ile Düzce civarından doğan ve İstanbul’un su ihtiyacının yarısını karşılayacak derelerin ıslahına, kış aylarının yaklaşması nedeniyle hız verildi. Geçen yıl başlatılan Büyük Melen projesi çalışmalarını yerinde inceleyerek Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürü Beşir Özcan’dan bilgi alan Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, yapılan çalışmaların maliyetinin 17 trilyon lirayı bulacağını, proje bittiğinde Düzce’de sel baskını ihtimalinin sıfıra ineceğini belirtti.

Düzce Valisi Halil Nimetoğlu’na bilgi veren Beşir Özcan da, projenin Efteni Gölü ile Dokuzdeğirmen mevkiine kadar olan 16,5 kilometrelik alanı kapsadığını ve şu ana kadar projenin 6,5 kilometrelik kısmının bitirildiğini belirtti. Yapılan çalışmalarda 850 bin metreküp toprağı dere yatağından çıkararak dere kenarlarına boşalttıklarını söyleyen Özcan, dere yatağının 20 metre genişletilerek 40 metreye çıkarıldığını, böylece saniyede 170 metreküp su taşıyabilen Büyük Melen Çayı’nın 700 metreküp su taşıyacağını söyledi. Özcan, çay kenarlarına servis yolu yaptıklarını sözlerine ekledi.

Rafting, tanıtıma katkı yapacak
Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, söz konusu yolun, her yıl düzenlenen Türkiye Rafting Yarışmaları’na ev sahipliği yapan Büyük Melen Çayı’na ilgiyi daha da arttıracağını ve böylece Düzce’nin ve Türkiye’nin turizm gelirlerine katkıda bulunacağını ifade etti. Düzce’yi ve potansiyelini yeni yeni tanımaya başladığı söyleyen Nimetoğlu, yapılan çalışmaların Düzce halkına ekonomik katkı sağlayacağını vurguladı. Düzce içerisinden geçen Asar Deresi’nin ıslah çalışmalarını da inceleyen Nimetoğlu, derenin kirletilmemesi için çevredeki vatandaşlardan yardım isteyerek şöyle konuştu: “Devlet sizin için dereyi ıslah edip güzelleştiriyor. Sel baskınlarına karşı önlem alıyor, sizler de derenin tekrar dolmaması ve görünümün güzel kalması için derenin temizliğine dikkat edin.”

Düzce Devlet Su İşleri mühendislerinden Adnan Akbaş, Asar Deresi’nin ıslahı için 2002 yılından bu yana kıyı koruma duvarlarının yapım çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Derenin ıslahının IMF tarafından sağlanan Acil Sel ve Deprem Önleme Projesi (TEFER) içine alınmadığını anlatan Akbaş, ıslah çalışması ödeneğinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile DSİ Düzce Müdürlüğü tarafından karşılandığını kaydetti. Akbaş, bakanlığın ayırdığı ödenekte Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in çabalarının büyük olduğunu sözlerine ekledi. İstanbul’un önümüzdeki 50 yıllık su ihtiyacının yüzde 50’sinin Düzce havzasında toplanan akarsulardan karşılanacağını söyleyen Akbaş şunları kaydetti: “Asar suyu, Uğur suyu, Küçük Melen, Büyük Melen gibi dere ve çaylar, yüksek su tutma kapasitesi ve debisi ile Marmara Bölgesi’nin önemli tatlı su kaynaklarını oluşturmaktadır. Büyük Melen Çayı’nda 1978 yılında yapılan temizleme çalışmasının ardından geçen yıl başlatılan çalışmalar sürmektedir. Çalışmaların amacı İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak Düzce havzasının su tutma oranının artırılmasıdır. Çalışmaların gelecek yıl kasım ayında bitirilmesi hedefleniyor.”
Zaman - Adem Kıpırtı

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz