reklam

06 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

İlle Ege'nin bu yakası

Kargalar zamanı nasıl biliyor? Top patlamadan önce bir telaş hareketleniyorlar. Tam tamına 15 dakika önce. Neredelerse bulunup geliyorlar. 1 ya da 2 damda toplaşıyorlar. Öylece bekliyorlar. Top patladığı anda çığlık çığlığa kaçışmak için.
Cunda kargalarının ramazan oyunu. 30 ramazan iftar saati gelince aynı oyunu oynuyorlar. Anlayan beri gelsin. Leyleğe 'hacı' diyen halt etmiş. Asıl imanlısı akıllı kara kargadır kuşların.

Ayvalık'ta 2 üniversitemizin (ODTÜ ve Bilkent) öncülük ettiği 'Ege'nin İki Yakası' etkinlikleri yapıldı, yapılıyor. Başka üniversitelerin katkısı da var. Öğrenciler hocalarıyla birlikte çalışıyor, tartışıyor ve üretiyorlar. Ayvalık canlanıyor. Sergiler,
atölyeler, konserler. Yanı sıra rölöve ve restorasyon çalışmaları.

Bilkent şehircilik öğrencileri de Cunda'yı 'okumuşlar'. Hazırladıkları flamalar Taş
Kahve'nin önünde dalgalanıyor. Cunda'nın eski ve yeni haline göz atmışlar.Yeşile ve maviye de. Kargaları ve kedileri ise göremedim. Hele o kediler. Bu işler olup biterken dünyamızdan sessizce göçen Şinasi Tekin hocadan öksüz kaldılar. O
hoca ki onlarcasını elleriyle besleyip büyüttü. Tıpkı koca Harvard'ın elinden tutup da Cunda'ya getirdiği gibi.

Bütün bunlar olup biterken... Hayat tabii devam ediyor. 2 ayrı cami-kilisede restorasyon çalışmaları sürmekte. Son hız. Saatli Cami (Kilise) yenileniyor. Yaşlı çınarın koluna tünemiş bir adam. Elinde testere. Çabalıyor. Makaraya çalışacak yer açıyor. Çınarın koca kolu kırılıyor. Altta duran makaranın üzerine öylece yığılıyor. Bahçedeki şadırvan da bitmek üzere. Saatli Cami iyice 'bir şeye
benziyor'. Restorasyon çalışmasını kimin yaptığı belli değil. Sorunca kasketli bir adam, bir kalfa(?) 'ben' deyip makarası ile ilgileniyor. Görünürde ne bir işaret, ne de açıklayıcı tabela!

Midilli'de, Yeni Cami'deki restorasyon yıllardır sürüyor. İş bitince Yeni Cami bir şeye benzer mi görürüz. Ama o adada kapı üstü yaseminlerin ve sokak ortası limon ağaçlarının yerinde durduğunu hep biliyoruz. Vakti gelince açtığını da.

Madem ki Midilli'nin valisi ile Ayvalık'ın belediye başkanı, iki seçilmiş, artık konuşuyorlar, belki günün birinde iki yakanın demir döven, baca ören, taş yontan ustalarını bir araya getirebilirler. Tasarımcıların, öğrencilerin ve hocalarının tanıklığında. Öğrenciler de Cunda girişindeki Anıtlar Kurulu'ndan izinli ve ucube Cunda Evleri'ni okuma parçaları arasına katarlar.

Ege'nin bu yakasının gelecek aynası karşı yakada. Şimdilik sisler arasında.
Radikal - Serhan Ada

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Sadece yazmak istediğinizde, ilgili ya da ilgisiz her konuda Kahve Molası forumuna yazabilirsiniz...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz