reklam

06 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Limanda engel kalmadı

Mahkemenin aldığı karar Alsancak Limanı'nın önünü açarken, yapılacak yatırımla yüzde 75 oranında kapasitesi artacak olan limanda artık sorun yaşanmayacak

Danıştay, Alsancak Limanı'nın genişletilmesi için hazırlanan imar planında yürütmeyi durdurma talebinir reddetti. Usul hakkındaki dava devam ederken, bu süreçte limanın genişletilmesi için yatırım yapılabilecek.

Alsancak Limanı'ndaki sıkışıklığın ortadan kaldırılması için çalışmalar son hızla sürerken, Danıştay'dan bir müjdeli haber daha geldi.

Alsancak Limanı'nın genişletilmesinin önündeki yürütmeyi durdurma engeli de kalktı. Danıştay, Alsancak Limanı'nın genişletilerek kapasitesini artırmak amacıyla hazırlanan imar planı için, yürütmeyi durdurma istemiyle bazı meslek odalarının açtığı davada "yürütmeyi durdurma" talebini reddetti. Danıştay aldığı karar ile limanın genişletilmesi önündeki engeli kaldırırken, yapılacak olan yatırımla yüzde 75 oranında kapasitesi artacak olan limanda sıkışıklık sorunu da kalmayacak.

Oy çokluğu ile
Danıştay 6. Dairesi 8 Ekim 2004 tarihinde oy çokluğu ile aldığı karar doğrultusunda, Alsancak Limanı'nda dolgu yapılması yolundaki 1/1000 ölçekli uygulama imar planının durdurulması istemini redetti. Usul hakkındaki dava Danıştay'da devam ederken, bu süreçte limanın genişletilmesi için yatırıma başlanabilecek. Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh ile Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, Danıştay'ın kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, kararla İzmir'in liman kenti olduğunun bir kez daha altının çizildiğine işaret ettiler.

Odalar karşı karşıya
Limandaki imar planı için yürütmenin durdurulmasını Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası isterken, EBSO, İTO, İTB, Gemi Mühendisleri Odası, Deniz Ticaret Odası, Deniz Nakliyecileri Derneği, Ege ihracatçı Birlikleri ve EGİAD ise, karşı tarafta yer almıştı.

Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği kararda "Dava konusu işlem idari davaya konu olabilecek, kesin ve yürütülmesi gerekli işlem niteliği taşımadığından, yürütmenin durdurulması hakkındaki istemin incelenmeksizin reddine oy çokluğu ile karar verildi" denildi.

Bölge nefes alır
İzmir Limanı'nın başından beri genişletilmesinde yana olduklarını ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, kararın İzmir için çok önemli olduğunu söyledi. Danıştay kararının İzmir limanındaki sıkışıklık sorununu uzun süre ortadan kaldıracak nitelikte olduğunu vurgulayan Eröcal, liman yatırımına da hemen başlanması gerektiğini kaydetti.

Limanın ihracat ve ithalat yükleme-boşaltmaları 11 milyon tonu bulurken, kapasitesinin 10 milyon tonda kaldığına dikkat çeken Eröcal, "Bugün limanın teorik elleçleme kapasitesi 750 bin TEU, elleçlenen yük miktarı ise 850 bin TEU. Danıştay'ın aldığı karardan sonra yapılacak yatırımla 500 bin TEU'luk yeni bir kapasite eklenecek. Bu şekilde limanın elleçleme kapasitesi yüzde 75 artacak. Ancak 100 milyon doların üzerinde yatırım gereken projenin uygulanmaya sokulması için derhal harekete geçilmeli. Yatırım için mutlaka ödenek sağlanmalı. Bu proje, ile bölge ticareti bir kaç yıl daha nefes alır" dedi.

Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh ise karar İzmir Limanı'nda son yaşananların limana yatırım kararının ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkardığını açıkladı. Dologh, "Danıştay'ın verdiği karar çok sevindirici. Biz hep limana yatırımı savunduk. Ama bazıları buna karşı çıktı. Bizim haklılığımız artık herkes tarafından görüldü. Liman yatırımına hemen başlanmalı. Liman genişletilerek ihracatçı ve ithalatçıların hizmetine sunulmalıdır" dedi.

Projede kapsamında neler yapılacak?
Projeye göre, 250 dönümlük bölümü önceden DLH tarafından doldurulan 500 dönümlük alanın kalan 250 dönümü de doldurularak yeni bir konteyner depolama alanı oluşturulacak.

600 metresi yapılan rıhtıma, 450 metrelik bölüm daha ilave edilerek 1 kilometrelik rıhtım yapılacak. Yeni alanla yıllık 500 bin adet civarında seyreden konteyner kapasitesi, 1 milyon adet konteynere ulaşacak.

Limanın 800 çalışanı 1600'e çıkarken, yıllık 9 milyar dolarlık iş hacmi, 20 milyar dolar civarına çıkacak. Ayrıca limanın içi demiryolu ağıyla donatılacak. Limana inen viyadük ayakları tamamlanarak TIR'ların kent trafiğini engellemesi önlenecek. Doldurulan alanın çevresi yeşillendirilecek.

Plan 2002'de hazırlandı
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İzmir Alsancak Limanı'nda dolgu yapılarak limanın genişletilmesi için 23 Mayıs 2002 tarihinde 1/1000'lik bir imar planı hazırladı. 19 Temmuz 2002'de de genişletme ihalesi açtı. Daha sonra ise Mimarlar, Şehir Plancıları, Elektrik Mühendisleri ve Harita Mühendisleri Odaları genişleme yatırımının İzmir şehir altyapısının kaldıramayacağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı.

SİT İddiası
Ayrıca Avukat Ülkü Karabolat ile İzmir'de yaşayan Çetin Odabaş, Yıldız Atay ve A. Yeşilyurt, İzmir Limanı'nı genişletmek amacıyla doldurulan alanın, Doğal SİT olduğu iddiasıyla Danıştay 6'ıncı Dairesi'ne Bayındırlık Bakanlığı aleyhinde dava açmıştı.

SİT iddiası üzerine Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alanın SİT olup olmadığına dair yanıt isteyen Danıştay 6'ıncı Dairesi, ara karar olarak 2 Temmuz 2003'te yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Danıştay aynı kararında her iki bakanlıktan gelecek yanıtların ardından kesin karar vereceğini belirtirken, 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, genişletilen alanla ilgili hiç bir SİT kararının bulunmadığını belirtmişti. Danıştay, son olarak 8 Ekim 2004 tarihinde oy çokluğu ile meslek odalarının yürütmeyi durdurma istemini redetti.

Artık ihale yapılabilir
Deniz Ticaret Odası Avukatı Ahmet Çalık bu kararla liman genişletilmesinin önünün açıldığını belirtti. Davanın halen devam ettiğini vurgulayan Çalık, "Yürürlükte olan imar planının yürütmesinin durdurulması artık söz konusu değil. Ortada halen yürürlükte olan imar planı bulunduğunda göre Liman idaresi buna dayanarak liman ihalesini yeniden yapabilir. Yatırımların tamamlanması ile de Alsancak Limanı'nın kapasite sorunu kalmaz" dedi.
Yeni Asır

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Yapı sektörü de Müzik dinler; beğendiğiniz solistler ve gruplar, önerileriniz, konserler burada...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz