reklam

06 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

STFA, Palmiye Adası ile yeniden doğuyor

Dünyaca ünlü Palmiye Adası'ndaki köprü ve apartmanların temel kazıklarını yapan STFA Zemin Grubu, 7 yıldızlı Burj Al Arab otelinin müteahhidiyle ortaklık kurdu.

STFA, Dubai'de yapımı devam eden eden Palmiye Adası'nda aldığı ihale ile yeni bir atılım dönemine girdi. Bir dönem Türkiye'nin en büyük müteahhitlik kuruluşlarından biri olan STFA ortaklarından Sezai Türkeş'in vefatı ve Türkiye'deki inşaat sektörünün duraklamasıyla şirket sayısını 43'ten 13'e indirerek küçülmek zorunda kalmıştı.

Deniz üstüne palmiye şeklinde inşa edilen ve 5 kilometrelik çapıyla dünyanın en büyük yapay adası olan Palmiye Adası'ndaki köprü ve apartmanların zemin işlerini STFA Zemin Grubu yapıyor. Toplam 7 milyar dolara mal olacak adada, konut ve villaların yanı sıra alışveriş ve eğlence merkezleri, spor alanları, otel ve ayrıca dünyanın en yüksek iş merkezi kurulacak. Adadaki zemin işlerinin aralık ayında biteceğini belirten STFA Zemin Grubu Genel Müdürü Ercan Karadede, sözleşme tutarı 14.5 milyon dolar olan projenin Dubai'de devam eden en büyük kazıklı bina projesi olduğunu söyledi.

Başarı, ortaklık getirdi
Palmiye Adası'ndaki zemin işleri STFA'nın Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki ilk işi değil. 1997'de inşa edilen ve dünyanın en büyük ikinci camisi olan Abu Dhabi Grand Mosque projesinin kazık işlerini de STFA'nın yaptığını belirten Karadede, Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu olan ve 2 Kasım 2004'te vefat eden Şeyh Zayeed'in bu caminin avlusuna gömüldüğünü söyledi.

STFA Zemin Grubu, Dubai'nin en büyük konut projesi olan Jumeirah Beach Residence'ta iki gökdelenin kazık işlerini 8 ay gibi kısa bir sürede bitirince, 7 yıldızlı Burj Al Arab otelinin müteahhidi Al Habtoor Grubu'ndan ortaklık teklifi aldı. Ortaklık anlaşmasını imzalayan STFA Zemin Grubu Genel Müdürü Ercan Karadede, zemin işleri konusunda Dubai'deki üç büyük şirketten biri olmayı ve 2005'te 45 milyon dolar ciro elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Dünyanın en büyük şirketleri olan Alman Bauer ve İsviçreli Swiss Boring ile rekabet halinde olduklarını kaydeden Karadede, "Al Habtoor, Koç ve Sabancı ayarında bir grup. Ama üstyapı işleri yapıyor. Biz de zemin konusundaki tecrübemizle şirkete sinerji katacağız" dedi. Karadede, Al Habtoor - STFA Soil Group LLC adıyla kurulan şirketin 2005'ten itibaren faaliyete geçeceğini belirterek, Dubai Metrosu, Sağlık Şehri, Finans Şehri, LNG Terminali ve İkinci Palmiye Adası'nın zemin işlerine talip olacaklarını söyledi.

Dubai'nin 'dünyanın inşaat başkenti' olarak nitelendirildiğini belirten Karadede, "2004 - 2006 arasında 50 milyar dolarlık proje hayata geçecek" dedi. Dubai'de zeminin çok sorunlu olması nedeniyle her binanın kazıklı temelle inşa edildiğini kaydeden Karadede, "Türkiye'deki zemin çalışmaları ise göstermelik. Masa başında zemin etüdü yapılıyor" dedi. Karadede, halen Marmaray'ın zemin etüdü üzerinde çalıştıklarını söyledi.

İnşaat sektörünün müteahhitlik okulu
İnşaat sektörünün 'müteahhitlik okulu' olarak nitelendirilen STFA Holding'in temeli 1943 yılında atıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu İnşaat Yüksek Mühendisi Sezai Türkeş, İstanbul Teknik Üniversitesi Fahri Doktoru Fevzi Akkaya ile 1943'te STFA İnşaat Müteahhitliği şirketini kurdu. Libya'ya ilk giden müteahhitlik kuruluşu olan STFA, inşaat sektörüne müteahhit yetiştiren bir okul şeklinde nitelendiriliyor.
Milliyet - Fehim Genç

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Aykut Köksal ve Uğur Tanyeli
19 Ekim - 18 Kasım 2004 tarihleri arasında Diyalog bölümümüze konuk oluyor.

"Türkiye'de Mimarlık Nerede Duruyor?" üzerine gerçekleşen Diyalog buluşmasını  okumak için  buraya tıklayın...

"Türkiye'de Mimarlık Nerede Duruyor?" konusu 
ile ilgili görüşlerinizi bildirmek için
buraya tıklayın...

 
Vitra'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz