reklam

08 Kasım 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

6 bin dönümlük mera arazisi kum ve betona feda edildi

Sakarya’da kurulan çadırkent ve prefabrik konutların yer aldığı mera arazilerinin, bilgisizce tahribat sonucu kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hikmet Karabayır, uyarıların dikkate alınmadığını söyledi.

Marmara depremi sonrasında afetzedelerin barındırılması amacıyla 5 yıl önce çadırkent ve prefabrik konutların kurulduğu 6 bin dönümlük mera arazisinin artık geri kazanılamaz hale geldiği belirtildi. Çadırkent ve bazı prefabrik konutların kaldırılmasına rağmen mera arazileri, yeniden kazanım çalışması yapılmadığı için tonlarca mıcır, kum ve beton altında kayboldu.

Hayvancılık için hayati öneme sahip olan meraların, maksadı dışında kullanılması tepkilere sebep oldu. Konut açığı sebebiyle mera arazisi üzerine kurulan prefabriklerin uzun bir süre kaldırılamayacak olması, meraların gözden çıkarıldığı kanaatine yol açıyor. Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hikmet Karabayır yaptığı açıklamada, depremden sonra çadır ve prefabriklerin mera arazileri üzerine kurulmasının ‘yanlış bir tercih’ olduğunu vurguladı. Kendilerinin o gün uyarıda bulunduklarını, ancak depremin verdiği duygusallık ve acelecilikle bu uyarılarının değerlendirilmediğini kaydeden Karabayır, mera arazilerinin, 1,5 metre kazılarak taş, mıcır ve beton döküldüğünü ve kazılan toprağın da sağa sola gelişigüzel döküldüğünü ifade ederek şöyle konuştu: “Prefabrikler kaldırılsa, dökülen dolgu malzemeleri de alınsa bile bu kez aynı yerlere toprak bulma sıkıntısı ortaya çıkacak. Bilgisizce yapılan bu çalışmaların zararı prefabrik konutların bedellerinden daha ağır olacak. Halbuki Serdivan tepelerinin bazı alanları prefabrikler için uygundu. Arazi eğimli olduğu için de bu kadar altyapı çalışmasına gerek kalmazdı.”

Avrupa’da ve diğer ülkelerde mera arazilerine büyük değer verildiğini dile getiren Karabayır, “Mera arazilerinin içinde bir tane çalı bitkisine rastlayamazsınız. Tertemiz ve güzel bir şekilde korunuyor. Bizde ise mera arazilerinin bir tek sahibi olmaması bakımından bugün meralar çalılık durumuna gelmiş. Milli Emlak Müdürlüğü mera arazilerine bakmak şöyle dursun, arazinin mera arazisi vasfını bile koruyamıyor. Bu araziler köylülere verilmelidir.” dedi.

Bu arada Tarım İl Müdürlüğü’nün de mera arazilerinin geri kazanılması konusundaki çabası da sonuçsuz kaldı. Müdürlüğün kalıcı konutlar yapılırken temel için kazılan toprakların mera arazisi üzerinden kaldırılan çadırkent ve prefabrik konutların yerine dökülmesi gündeme gelmişti. Ancak bu proje dikkate alınmadı. Ayrıca kalıcı konutların yapıldığı yer olan Karaman ve Camili bölgesindeki toprakların da taşlı olması sebebiyle projeden vazgeçildi.
Zaman - Duran Savaş

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz