reklam

09 Kasım 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Bornova'da Bir Gün...

İzmir, Bornova'dayım. Mücevherden farksız, 1880'de inşa edilmiş neo-klasik bir köşkte...

Palmiyeler, ağaçlar, çiçeklerle bezeli bahçenin ortasında iki kat yükselen köşkün ön cephesi müthiş görkemli. Oymalı sütun başlıklarıyla süslenmiş dört kolonlu ''portiko'' ya, simetrik merdivenlerle ulaşılıyor. Yapının, dönemin ünlü İngiliz mimarı Clark 'ın imzasını taşıdığını Hasan Arıcan 'ın ''Bornova Köşkleri'' kitabından öğreniyorum.

Burası Bornova Belediyesi'ne ait Atatürk Kitaplığı İzmir'in Levanten Belhomme / Zenapoulou Ailesi'nin evi olarak bilinen ev, çok yıllar önce belediyeye hibe edilmiş. Acımasız zaman ve olanaksızlıklar burayı harabeye döndürmüş. Taa ki, 1998'de Kavala Ailesi burayı aslına sadık kalarak restore ettirinceye dek... Ancak anne Seniha Kavala 'nın restorasyon için bir koşulu vardır: Burası Atatürk Kitaplığı olarak kullanılacaktır. Seniha Kavala'nın mimar kızı Mine Kavala ve o sıralar belediyede sanat danışmanı olan (bugün kültür müdürü) Alime Mitap kolları sıvarlar. Bir yıl süren hummalı bir çalışmadan sonra, Aysel Bayraktar 'ın belediye başkanlığı döneminde Atatürk Kitaplığı açılır. (Hani ayrımcılık yapıyor olmayayım ama, gördüğünüz gibi, düşlerinin peşinde koşup, tırnaklarıyla kazıyıp gerçekleştirenler, kadınlar!)

Sonra devir ve yönetim değişiyor, kitaplık bir süre farklı amaçlarla kullanılıyor.

Önceki gün, Atatürk Kitaplığı'nın kuruluşunda belirlenen amaca uygun olarak yeniden hizmete girişi küçük bir törenle kutlandı. Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ve yukarıda adını verdiğim, emeği geçmiş konukların yanı sıra, İzmirli yazarlar şairler de katıldı. Beni en heyecanlandıran, ''Burası bizim evimiz, burada yalnız Atatürk ve Cumhuriyet ilkeleri ağırlıklı kitapları değil, en yeni edebiyat eserlerini, güncel dergileri de bulabiliyoruz'' diyenler, kitaplıktan yararlanan gençler oldu.

İzmirli şairler Dinçer Sezgin, Hüseyin Yurttaş, Timuçin Özyürekli, Muzaffer Sarıgül, Hayri Kakoyetik sohbete dalıp, Aziz Nesin, Can Yücel, Edip Cansever anıları arasında dolaşıyoruz.

Aynı gün birkaç saat sonra Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi'nde, dolu bir salonda konuşmacıydım. Soruların ardı kesilmedi.

Burası aynı zamanda Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nu barındırıyor. Şehir Tiyatrosu on iki yaşında. Genel Yönetmen Kemal Rafet Güçoğlu 'nu dinlerken, on iki yıla sığdırdıkları karşısında heyecanlanmamak olanaksız.

Çocuk Tiyatrosu ve Gençlik Tiyatrosu yapıyorlar. Çocuk Tiyatrosu'nda (9-14 yaş grubu ve 14-18 yaş grubu) oyunun metnini yazmaktan dekoruna, afişinden ışığına her şeyi çocuklar kendileri yapıyor. Ve sıkı durun, 200 çocuk yararlanıyor bu olanaktan. Başvuru o kadar çokmuş ki, elemeyle alabiliyorlar.

Gençlik Tiyatrosu, (18-45 yaş grubu) önceliği İzmirli yazarların eserlerine veriyor. Yurtdışı ve yurtiçi şenliklerine katılıyor. Hem çocuk hem gençlik tiyatrosu eğitim ağırlıklı. Hollanda'dan palyaço uzmanı, Küba'dan dans hocası gelip ders veriyor.

Bir süre önce bedensel özürlüler tiyatrosu başlatmışlar. Şimdi sırada zihinsel özürlülerle tiyatro çalışmak var.

Bornova'da düşlerin, girişimlerin, tasarıların sonu yok. Alime Mitap coşkuyla şimdi de İzmir ve tüm çevre belediyelerin katılımıyla başlatmaya niyetli oldukları Amatör Tiyatro Şenliği'nden söz ediyor. Amaç, varoşlardaki gençleri kent yaşamına katmak...

Evet, ne yapıp yapıp, her yola başvurup, varoşlardaki çocukları, gençleri kazanmak, onları kent yaşamına katmak gerek. Bu yollardan biri de tiyatrodan, edebiyattan, kitaplardan geçiyor.

Yıllardır sanatı, tüm sanatları, herkese musallat etmeye çalışan ben, bir avuç idealist insanın bu çabasını görmekten sonsuz mutluluk duyuyorum... ''Tüm sanatlar, sanatların en büyüğü olan yaşam sanatına katkıda bulunur'' diyen Bertolt Brecht 'e bir selam yolluyorum.
Cumhuriyet - Zeynep Oral

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kültür ve sanat üzerine söylemek istedikleriniz Sanat forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz