reklam

10 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

GYO Zirvesi'ne Gökkafes gölgesi

Abdüllatif Şener, Erdoğan'ın, Süzer Plaza'da gerçekleştirilen konferansa katılmamasının doğru bir tercih olduğunu belirterek, 'Şu anda mahkemeden yıkım kararı olsaydı, ben de gelmezdim' dedi

Hükümetin çok önem verdiği 'Konut Finansmanı Zirvesi', Gökkafes olarak bilinen Süzer Plaza'da düzenlenince, Başbakan Tayyip Erdoğan toplantıya katılmadı. Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapımına karşı çıktığı Gökkafes'te düzenlenen Konut Finansmanı ve Türkiye Konferansı'nın yerinin toplantıyı düzenleyen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği tarafından seçildiği öğrenildi. Başbakan'ın yerine katılan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, plazanın yapımına mevzuata ve imar planına aykırı olduğu için Başbakan'ın karşı çıktığını o nedenle de toplantıya katılmamasına saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Şener: Başbakan haklı
Şener, 'Başbakan'a saygı duyuyorum, doğru bir yaklaşımdır' dedi. Şener, 'Büyükşehir Belediyesi açısından yeni bir hukuksal sürecin başlamasını bekliyor musunuz?' sorusu üzerine ise olayın belediyeyi aşan boyutlar taşıdığını, binanın başlangıcındaki hukuki durumla, şu andaki hukuki durumun aynı olmadığını söyledi. Abdüllatif Şener, 'Siz binayı güzel buluyor musunuz?' sorusunu ise, 'İçine girdiğiniz zaman binanın güzel olup olmadığı ayrı bir şeydir. Dışardan baktığınız zaman, İstanbul'un pek çok güzelliği içinde bu güzelliği kapatan bir yapısı olduğunu açıkça söyleyebilirim' diye yanıtladı.

İnşaatta atılım
'Konut Finansmanı ve Türkiye Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada ise Şener, genel ekonomik durumun kapsamlı, bir konut seferberliği için uygun olduğunu söyledi. Şener,'Konut finasmanı sistemi vatandaşlarımızın konut sahibi olmalarını sağlayacaktır. Gelir düzeyi düşük vatandaşlar da konut sahibi olacaktır. Konut sahibi olmak refahın bir parçasıdır' dedi.

Gelişmiş ülkelerdeki sistemlerden en uygununu Türkiye'de uygulayacaklarını ifade eden Şener, şöyle konuştu: 'Bu sistemle inşaat sektörü canlanacak. İnşaat sektörü canlanırsa işsizlik oranı da düşecektir. Vatandaşlarımız da kira öder gibi taksit ödeyeceklerdir. Sistemin devreye girebilmesi için ticari ve yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. SPK tarafından bir kanun taslağı hazırlandı. Taslakta merkezi konut finansman kuruluşu, ipotek finansman kuruluşu oluşturulmaktadır. Bu kuruluş vasıtasıyla konut ipoteğine dayalı olarak menkul kıymet ihracı yapılabilecektir. Çok büyük meblağlardaki kaynaklar, sermaye piyasası aracılığıyla konut sahibi olmak isteyen kişilere aktarılacaktır. Böylece tüm kredi verenlerin finansman ihtiyaçları toplu bir şekilde karşılanmış olacaktır. Yeni kurulacak finansman kuruluşu, ulaşacağı ölçek ve sınırlı da olsa devlet desteğiyle bu kaynakların sisteme aktarılmasında önemli bir rol oynayacaktır.' Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, '2003-2004'te gerçekleştirilen yüzde 6.5'lik faiz dışı fazla, 2005'te de sürdürülecek, mali disiplinden ödün verilmeyecek. 2005 yılı büyüme hedefi yüzde 5 alarak öngörüyoruz' dedi.

SPK: Bilmiyorduk
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar da, Başbakan Erdoğan'ın, açılışa katılmamasına ilişkin olarak, 'Böyle bir hassasiyeti bilmiş olsaydık tabii ki dikkate alırdık' dedi. Cansızlar, konut finansmanı sistemini uygulayabilmek için 2 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, 'Konut finansmanı sistemi için olmazsa olmaz şart ekonomik istikrardır' diye konuştu.

Erdoğan, yıkılması için çaba harcamıştı
Gökkafes projesi, 1983'te 24.5 metre yükseklik için onay almış ancak inşaatın boyu 134 metreye çıkınca kriz başlamıştı. Başbakan Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde Gökkafes olarak bilinen Süzer Plaza'nın yapılmasını istememiş ve yıkımı için büyük çaba harcamıştı. Ancak hükümette olan ANAP eski lideri Mesut Yılmaz'ın koruması nedeniyle Gökkafes yıkılamamıştı. Abdüllatif Şener, Süzer Plaza için hukuki sürecin devam ettiği dönemde tamamlandığını ve daha sonrada plazanın Kentbank'ın Fon'a devredilmesiyle de kamu mülkiyetine dönüştüğünü belirtti. Şener şöyle dedi: 'Bu dönemde bir kamu kuruluşu olan Fon, başka kamu kuruluşlarına bu binada bazı yerler satmıştır. Yani kamudan kamuya satış olayları yaşanmıştır. Daha sonra Kentbank'ın Fon'a devredilmesi sebebiyle buradaki özel mülkiyet kamuya intikal etmiştir. Bu dönemde Fon, başka kamu kuruluşlarına bu binadan bazı yerler satmıştır. Yani kamudan kamuya satış olayları yaşanmıştır. Geldiğimiz nokta itibariyle olayı değerlendirdiğimizde, bu binanın ilk başlangıcındaki hukuka aykırılıkların daha sonraki dönemlerde tartışılabilir ama aşılmış olması nedeniyle, bugün itibariyle bir yıkım kararı mevcut değildir.'

Akmerkez halka açılıyor
Akmerkez, ticari faaliyetlerine Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) olarak devam etmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'ndan onay aldı. Akmerkez'den yapılan açıklamaya göre, Akkök, Tekfen ve Doğu-Batı gruplarının ortak girişimi ile 18 Aralık 1993 yılında hizmete giren Akmerkez kompleksi, alışveriş merkezi, ofis kuleleri ve rezidans binasından oluşuyor. Çarşı kısmındaki dükkanların yüzde 90'ı, otoparkın yüzde 50'si, bürolarda üç ofis katı ve rezidansdaki dairelerin üçte biri Akmerkez mülkiyetinde bulunuyor. Akmerkez, Uluslararası Alışveriş Konseyi (ICSC) tarafından geçtiğimiz yıllarda Avrupa'nın ve Dünyanın En İyi Alışveriş Merkezi olarak seçilmişti Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök, açıklamasında, Akmerkez'in GYO olduktan sonra mevzuat gereği 1 yıl içinde halka arzın gerçekleşmesi gerektiğini belirterek, bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Akşam - Emre Ergin

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz