reklam

10 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kira öder gibi ev sahibi olmanın yolu açılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, ipoteğe dayalı konut finansmanı sisteminin, son yıllarda ekonomde yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte artık Türkiye’de de faaliyete geçebileceğini düşündüğünü söyledi.

Cansızlar, SPK ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen "Konut Finansmanı ve Türkiye Konferansı''nda yaptığı konuşmada, son dönemde düşüşte olan enflasyon ve faiz oranlarının, konut sorununun çağdaş finansal araçlarla çözülebilmesi konusundaki umutları artırdığını söyledi.

”Konut finansmanında sıkıntı var”
Türkiye'de kişilerin satın alacakları konutları kendi kaynakları ile veya kişisel ilişkilerini kullanarak finanse ettiğini, mali piyasalar aracılığıyla konut finansmanının ise çok sınırlı bir düzeyde kaldığını belirten Cansızlar, konut finansmanı konusunda Türkiye'de ciddi bir sıkıntı bulunduğunu söyledi.

Doğan Cansızlar, şunları söyledi:
“İpoteğe dayalı konut finansmanı sistemi, konut finansmanı sorununun serbest piyasa koşulları içinde, sermaye piyasasından toplanan fonlar kulllanılarak çözümünü ifade etmektedir. Yurtdışında uzun zamandır uygulanmakta olan bu tür sistemlerin, son yıllarda ekonomimizde yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte artık ülkemizde de faaliyete geçebileceğini düşünmekteyiz.”

İki model var
Cansızlar, bu konuda, konut finansmanın ipoteğe dayalı menkul kıymetlerle finanse edildiği Amerikan modeli ve özellikle Almanya ve Danimarka'da başarılı şekilde uygulanan ipotek bankaları modelinin bulunduğunu ve her iki model üzerinde de çalıştıklarını anlattı.

Cansızlar, modellerin nasıl çalışacağına ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

“Uzun vadeli konut kredisi verecek kurumlara kaynak sağlayacak, bunun karşılığında kredi veren kuruluşlardan satın alacağı kredilerini sermaye piyasalarında menkul kıymetleştirme yoluyla satacak bir ipoteğe dayalı menkul kıymetler kuruluşu oluşturulmasının uygun olacağını düşünmekteyiz.

Bu kuruluşun başlangıçta devlet tarafından desteklenen, bunun karşılığında sosyal bir misyonu da olan ancak esas olarak kar amaçlı faaliyet gösteren bir özel sektör olmasını öngörmekteyiz.''

Hedef halkın yüzde 60’ı
Cansızlar, kurulacak konut finansmanı sisteminin halkın asgari yüzde 60'ını kapsamasının hedeflendiğini, aylık ödemelerin aylık gelirin yüzde 25-30'unu geçmemesi, kredi tutarının evin değerine oranının ise yüzde 70'e kadar ulaşabilmesi gerektiğini dile getirdi.

Cansızlar, bankaların yanı sıra, özel finans kurumları, konut kredisi vermek üzere kurulmuş şirketler ve diğer kredi kuruluşlarının da ipotek kredileri verebileceğini kaydederek, verilen bu kredilerin kurulacak olan İpotekli Konut Finansmanı Kuruluşu'na devredilerek yeniden finansman sağlanacağını söyledi.
CNN  Türk

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlar forumunda; Mimarlar, peyzaj mimarları, şehir plancıları, iç mimarlar meslekleriyle ilgili genel konuları tartışabilirler.

Foruma gözat

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz