reklam

10 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Sait Halim Paşa Yalısı'nın dünü, bugünü...

Sait Halim Paşa Yalısı, bu yılın Haziran ayında yapılan bir ihaleyle Göçtur Turizm Yatırım ve Ticaret A.Ş.'ye 49 yıllığına kiralandı. 2004 yılında açılması planlanan yalıda çok amaçlı ve farklı ihtiyaçlara göre donanımlı toplantı salonlarının dışında Osmanlı tarzında dekore edilmiş süitler ve restoranlar da bulunacak. Yalı, tüm bu donanımı ve muhteşem Boğaz manzarası, salonları ve bahçesiyle, toplantı ve davetlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Yeniköy'deki Sait Halim Paşa Yalısı ya da bilinen adıyla "Aslanlı Yalı", 19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilmiş. Yalı, Mısır hidivlerinden Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu prens Abdülhalim tarafından oldukça harap durumdayken satın alınmış. Prens, yalıyı tamamen yıktırarak yerine yalıdan çok bir sahil sarayı olan bugünkü yapıyı inşa ettirmiş. Yalının mimarı Çanakkaleli mimar-kalfa Petraki Adamandidis. Prens'in yalıya ismini veren kardeşi Sait Halim Paşa ise 1863'te Kahire'de doğmuş, İsviçre'de eğitim görmüştür. 1913'te Osmanlı Devleti'nin sadrazamı olarak göreve getirilmiş ve 1921'de de Roma'da vurularak öldürülmüş.

1960'lı yıllarda ise yalı, Sait Halim Paşa'nın varisleri tarafından Turizm Bankası'na satıldı. 1980'li yıllara kadar kumarhane ve tören salonu olarak kullanıldı, 1980-84 yılları arasında Turizm Bankası tarafından Başbakanlığın resmi kabul ve toplantılarında kullanılmak üzere TAÇ Vakfı'na (Türkiye Anıt ve Çevre Koruma Vakfı) restore ettirildi. Bu dönemde yalının bahçesi bir gece kulübüne kiraya da verildi.

Başbakanlık yazlık konutu olarak da kullanılan yalı, 1995 yılı sonunda nedeni bilinmeyen bir yangınla kısmen yandı ve aslına uygun olarak restore edildi. Restorasyon çalışmaları 2002 yılında tamamlanan Sait Halim Paşa Yalısı, yangından önceki haline değil de, inşa edildiği 1890'lı yıllardaki görünümüne kavuştu.

Mimari Özellikleri ve Tarihçesi

Yalı, mermer bodrum katı üzerinde iki katlı olarak inşa edilmiş. Ampir ve eklektik üsluplar içinde değerlendirilen yalının genel planını orta sofa etrafında sıralanmış odalar oluşturuyor. Yalının güney tarafı selamlık, kuzey tarafı harem olarak düzenlenmiş. Selamlık bahçesine açılan kapının önünde bulunan iki aslan heykeli nedeniyle yalı 'Aslanlı Yalı' olarak da anılıyor.

Yalının rıhtımda bulunan aslan heykelleri hakkında Yeniköy'lü Nubar Horanyan şu bilgiyi verir, "Sait Halim Paşa kılıç kuşanınca hediye olarak İtalya'dan dişi aslan heykeli geldi. Paşa'nın ikinci kuşağında ise erkek aslan heykeli Almanya'dan hediye olarak gönderildi".

Sait Halim Paşa Yalısı, üslubuna uygun olarak, daha sakin dış görünüşüne karşın, dekorasyonunda ağır arabesk unsurlar kullanıldığından, küçük bir Arap sarayını andırır. Yalının planında harem ve selamlık aynı çatı altında düşünülmüş. Her iki bölüme - güney ve kuzeyden - ahşap, camekanlı bölmelerle giriliyor. Yalının iç duvarlarındaki ve tavanlarındaki bezeme ile Osmanlı ve Mısır tarzı mobilyaları, yalının iç dekorasyonunu mükemmelleştiren unsurlar arasındaydı.

Caddedeki dükkanlar yalının mutfaklarıymış. Sait Halim Paşa'nın sağlığında kapısında, "Aç olan buyursun yesin" yazarmış ve birçok kimse de bu mutfaktan yemek yermiş. Yalıda sofalar etrafındaki trabzanlı localar, çok eski bir geleneğin devamı olmuş. Merdivenleri, avizeleri, kakma kapıları, Atatürk Köşesi, kristal aynaları, yıldızlı masaları, büfeleri tam bir saray havası veriyor.

Yalının altı mermerden yapılmış. Bu kısım hem rutubet, hem serinlik için hava cereyanı temin ediyor. Sıcak bir Ağustos günü bu zemin katın mermer kafesli küçük dehlizlerden biri önünde durulunca air-condition cihazı konulmuş gibi, soğuk cereyan insanı adeta üşütüyor.

Yapı, 1950'li yıllara kadar deniz kıyısında büyük bir bahçe içinde yer alıyordu ve yine yalıya ait olan yolun üst kısmındaki koruya iki ahşap köprü ile bağlanıyordu. 1950'de Menderes istimlaklarında yol genişletildi ve köprüler kaldırıldı. 1890'larda yalı, gerek ana binasıyla, gerek deniz hamamlarıyla, hem döneminin seçkin bir yapısı, hem de Boğaz'a o dönemin damgasını vuran eklektik anlayışa uygun yapıların belki de en özgünlerinden biriydi.
Arkitera

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz