reklam

10 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

TOKİ'den kültür varlıklarının korunmasına kredi desteği

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için, düşük faizli kredi kullandıracak. Kredi uygulaması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzalanacak.

Verilen bilgiye göre, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda, ''Toplu Konut Kanunu uyarınca verilecek kredilerin en az yüzde 10'u tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerine ilişkin başvurularda kullandırılır'' hükmüne karşın, buna ilişkin uygulama protokolü şimdiye kadar yapılmadı.

Bakanlık ve TOKİ arasında yapılan görüşmeler sonunda imza aşamasına getirilen protokola göre, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının korunması, bakımı ve onarımı için kredi kullanmak üzere TOKİ'ye yazılı olarak başvuracak. Başvuruda, onarılacak eserin Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu tarafından onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleri ile restorasyon raporu, onaylanmış projeye göre düzenlenmiş keşif raporu ve iş programı
istenecek.

Bakanlık ve TOKİ uzmanlarının birlikte yapacağı yerinde inceleme sonucunda, kültür varlığının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu,bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı, başvuru sahibinin ekonomik durumu dikkate alınarak kredi kullandırılacak projeler belirlenecek. Tarihi kent dokularının sağlıklılaştırılmasına yönelik, yerel yönetimler vb. kurumların öncülüğü ve koordinasyonu ile gerçekleştirilecek projelere öncelik verilecek.

Projenin keşif bedelinin yüzde 70'i kadar, her bir proje için 2005yılında 75 bin YTL'yi aşmayacak şekilde kredi kullandırılabilecek. Kredinin yüzde 15'i, gerekli teminatlar alınarak avans olarak ödenebilecek. TOKİ bütçesinde kaynak bulunmadığı takdirde, kredi talepleri incelemeye alınmayacak.

Kredinin kullanımı konusunda bir banka ile anlaşılacak ve banka gerekli ipotekleri yapacak, tenimatları alacak. Kredinin geri ödemesi, son hakedişin ödenmesinden 3 ay sonra başlayacak. Toplam 10 yıl vadeli krediye yıllık yüzde 4 faiz uygulanacak. Kredinin amacı dışında kullanılması, taşınmazın satış, hibe, istimlak vb. nedenlerle elden çıkarılması halinde, borç muaccel hale gelecek.

Türkiye'de 7 bin 133 tescilli sit alanı, 66 bin 620 tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı bulunuyor. Tescilli kültür ve tabiat varlıklarının 26 bin 189'unu sivil mimarlık örnekleri oluşturuyor. Kredinin, özellikle kenstel doku içinde kalan, ancak sahiplerinin maddi olanaksızlığı nedeniyle yıkılmaya terk edilen eski evler, yalılar, konakların yenilenmesi için önemli fırsat yaratacağı belirtiliyor.
Turizm Gazetesi

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz