reklam

11 Kasım 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Acının 5. yıldönümü

Bolu Depremi'nin beşinci yıldönümünde, kent merkezinde bulunan deprem prefabrikleri, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlara ve “zoraki kiracı” diye nitelendirilen devlet memurlarına tahsis edildi. Bolu'da 12 Kasım 1999 günü yaşanan ve 48 kişinin öldüğü 353 kişinin yaralandığı 7.2 şiddetindeki deprem felaketinin üzerinden geçen 5 yıllık sürede, Bolu'da depremin yaraları sarıldı. Yaşam, deprem öncesindeki seyrine dönmeye başladı.

Zoraki kiracılar
Deprem felaketi sonrasında Bolu kent merkezinde kurulan 12 prefabrik alanının 8'i, bir yıl önce kaldırıldı. Kent merkezindeki 4 prefabrik alanda bulunan 934 prefabrik konutta, yaklaşık 3 bin 500 kişi yaşıyor.

Bolu Valiliği Kriz Merkezinin verilerine göre, 80 prefabrik konutta maddi durumu iyi olmayan aileler kira ödemeden kalıyorlar.

Deprem konutlarının 220'si Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı'na, 90'ı Bolu Emniyet Müdürlüğü'ne 150'si ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne devredildi.

Prefabrik alanlarda kalan ve “zoraki kiracı” diye nitelendirilen Devlet Memurları, kentte ev kiralarının yüksekliği, kiralık ev sıkıntısı yüzünden zoraki olarak bu konutlarda aylık 30 milyon lira kira ödeyerek kalıyorlar.

Deprem müzesi 6 aydır kapalı
Bolu Depremi'nde yaşamını yitiren 48 kişi anısına Bolu Valiliği ve Bolu Belediyesi tarafından inşa edilen deprem müzesi, yağmur ve kar yağdığında su aldığı için Bolu Belediye Başkanı tarafından Mayıs 2004 tarihinde ziyarete kapatıldı. Müzede onarım çalışmaları, 6 aydır sürüyor.

Depremde yıkılan kamu binalarının büyük bir bölümünün yerine yenileri inşa edildi.

İnsanları deprem değil binala öldürüyor
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, yaşanan deprem felaketinin üzerinden geçen 5 yıl sonrasında Bolu'da yaşamın normale döndüğünü belirtti. Başkan Yılmaz, şöyle dedi:

“Bolu fiziki olarak normale döndü. Fakat insanlarımız hala deprem psikolojisinden kurtulamadı. Evinin yanındaki deprem barakasını sökmeyen insanlar var. Depremden korktuğu için prefabrikte yaşayan insanlar var. Depremde hasar gören binaların yüzde 95'inin onarımı tamamlandı.”

Yaşanan felaketten en büyük dersi yerel yönetimlerin alması gerektiğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bana göre insanları binalar değil, yanlış yapılan, inşa edilen binalar öldürüyor. Deprem sonrasında Bolu'da yeni yapılacak olan binalara zemin artı 3 kat şeklinde izin veriyoruz. Bu uygulama inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Bunun değiştirilmesi için, bir çalışma yürütüyoruz. Ayrıca kentteki binaların deprem dayanıklılığını tespit için Boğaziçi Üniversitesi ile ortak bir proje yürütüyoruz.”

Deprem Müzesi'nin Valilik tarafından Bolu Belediyesi'ne devredildiğini bildiren Yılmaz, şunları söyledi:

“Müzenin onarımı sürüyor. Üst kısımların onarımı tamamlandı. Yan taraflarında ise sızıntı sürüyor. Amacımız tekrar sıkıntı yaşanmasını önlemek. Onarım tamamen bitince, müzenin yanında yeni yaptığımız parkla birlikte kullanıma açılacak."

Deprem prefabriklerinde yaşanan dram
Bolu'daki deprem sonrası prefabrik konutlarda, 3 yıldır yaşam mücadelesi veren aile hasta çocuklarının tedavisi için yardım bekliyor.

Bolu'nun Karaçayır Mahallesi'ndeki prefabriklerde kalan 2 çocuk annesi Fevziye Kocauzun, AA muhabirine, 10 yaşındaki kızı Çiğdem'in, küçük bir çocuk gibi göründüğünü ve hiç büyümediğini söyledi.

Tedavi için bir çok kez hastaneye götürdükleri kızıyla ilgilenen olmadığını ifade eden Kocauzun, “Ekonomik nedenlerden dolayı büyük şehirlerdeki hastanelere götürecek paramız yok. Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi'ne götürdük. Doktorlar ilgilenmedi. Sağlık güvenceniz yok diye bakmadılar” dedi.

Prefabrikte yaşam mücadelesi verdiklerini, eşinin Bolu Dağı'nda bir dinlenme tesisinde evde yaptıkları ekmeği sattığını anlatan Kocauzun, şunları söyledi:

“Eşimin kazanmış olduğu para evimizi geçindirmeye yetmiyor. Küçük kızımın tedavisi için para biriktiremiyoruz. Kızımın her geçen gün yaşı ilerliyor, ama boyunda değişiklik yok. Yürümekte ve konuşmakta zorluk çekiyor. Kızım Çiğdem'in bu durumuna dayanamıyorum. Tedavi için bir kaç yere başvuruda bulunduk. Oralardan da hiç bir yanıt gelmedi. Kızımın tedavisi için yardım bekliyoruz.”
Hürriyet 

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Europan Sergisi

Bu yarışmada ödül almış projelerden seçme bir sergi 04 - 19 Kasım 2004 tarihleri arasında İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde gezilebilecek.

Tarih: 04 - 19 Kasım 2004
Yer: İTÜ Taşkışla 102 No'lu Salon - İstanbul 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz