reklam

11 Kasım 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul bir uçtan öteki uca 270 kilometreye çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un sınırlarının son çıkan yasayla birlikte bir ucundan diğer ucuna 270 kilometre civarında uzunluğa ulaştığını söyledi. Topbaş, kentsel dönüşüm başlığı altında, yeni farklı yerleşim alanları oluşturmak üzere adımlar attıklarını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yeni yerleşim alanlarını yatırımcılara açmayı hedeflediklerini bildirdi.

Topbaş, uzun vadeli konut kredilerinin ele alındığı ‘Konut Finansmanı ve Türkiye Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İstanbul'un sınırlarının son çıkan yasayla birlikte bir ucundan diğer ucuna 270 kilometre civarında uzunluğa ulaştığını kaydetti.

Özellikle kentsel dönüşüm başlığı altında, alt çözümleri de içine alan yeni farklı yerleşim alanları oluşturmak üzere adımlar attıklarını belirten Topbaş, şunları söyledi: ‘İstanbul'un yeni yerleşim alanları nereler olabilir şeklindeki düzenlememizde, birinci etapta 1 milyon nüfusu barındırabilecek bir zonlama yaptık. Daha sonra 2 ve 3'e doğru adımlar atacağız. Bu bize, kentin merkezini daha rahatlatmak ve böylelikle kent içindeki yaşamı düzgün hale getirmek, diğer taraftan yeni yerleşim alanıyla oraya taşıdığımız insanların da insanca yaşayabilecekleri bir kent konsepti oluşturmak şeklinde fayda sağlayacak. Arzu ettiğimiz şu; kira öder gibi veya bir başka şekliyle belki hasılat paylaşımı tarzında anlayışla yeni yerleşim alanlarını yatırımcılara açmayı hedefliyoruz.’

Harita çalışması
Kadir Topbaş, burada lüks konutlar olabileceği gibi düşük gelir gruplarına yönelik birimlerin de olmasının öngörülebileceğini belirterek, insanların sadece kendi gelir gruplarına göre yerleşim alanlarını tercih etmelerinin, sitelerde yaşamın, o yerleşim alanlarında sosyal dayanışmayı da ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

Topbaş, İstanbul'da başlattıkları ve önümüzdeki günlerde yapacakları İstanbul'un 1/100 bin çevre düzeni planı ve 1/25 bin nazım planı çalışmalarının da bir ay içinde biteceğini bildirdi. Topbaş, ‘Artık İstanbul'un hangi alanları yerleşim alanları, hangi yerleri farklı konseptte kullanılacaksa, bunların dizayn edildiği, ulaşım akslarının belirlendiği ve bir kent olgusunun modern bir kent olgusuyla dizayn edildiği bir harita ortaya çıkmış olacak’ dedi.

Şu anda başlattıkları 2 bin 500 konut konusunda TOKİ ile bir anlaşmaları bulunduğunu, 20 hektar alandaki bin 650 birimi taşımak suretiyle boşaltacaklarını aktaran Topbaş, ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin kendi inşaat şirketi ile yaptığı konut çalışmaları bulunduğunu da söyledi.

1300 civarında gecekondu taşımak üzere konut imalatlarının bulunduğunu kaydeden Topbaş, yine şirketlerinin imkanları daha müsait olan insanların konut edinebilmelerini sağlayacak 3 bin 700 civarında konutluk inşaata da yakında başlayacaklarını bildirdi.

Kadir Topbaş, belediyenin inşaat şirketinin bugüne kadar 20 bin konut yaptığını, 5 yıllık görev süresi içinde minimum 20 bin konut daha yapmayı hedeflediklerini ifade ederek, şöyle devam etti: ‘Ama İstanbul'da ciddi adımlar atıldığını görmek için en az 100-200 bin konut yapılması gerekliliğine inanıyorum. Bu, hissedilebilir bir konut ihtiyacını kapatabilecektir. İstanbul'un konut ihtiyacının karşılanmasında Büyükşehir Belediyesi olarak atılacak her türlü adıma destek vereceğiz. Bu konuda hazırlıkları olan herkesi İstanbul'da yatırıma davet ediyorum.’
Hürriyet

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Europan Sergisi

Bu yarışmada ödül almış projelerden seçme bir sergi 04 - 19 Kasım 2004 tarihleri arasında İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde gezilebilecek.

Tarih: 04 - 19 Kasım 2004
Yer: İTÜ Taşkışla 102 No'lu Salon - İstanbul 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz