reklam

11 Kasım 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

200 milyar dolarlık ölü varlık canlanacak

Değerleme Uzmanları Derneği Başkanı Güniz Çelen, Türkiye'de 200 milyar dolar kaynak sağlayabilecek potansiyelde konut olduğunu belirterek, "Bu ölü sermayeyi ekonomiye geri kazandırabilecek en önemli mekanizma ipoteğe dayalı konut finansmanı (mortgage) olacaktır. Çare kendi içimizde" dedi.

Değerleme Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Çelen, Türkiye'de konutların 200 milyar dolarlık bir kaynak oluşturabileceğini belirterek, 'ölü sermaye'yi harekete geçirebilecek en önemli mekanizmanını ipotek karşılığında sağlanan konut finansmanı olacağını söyledi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği'nin (GYODER) birlikte düzenlediği, Hürriyet'in iletişim sponsorları arasında yer aldığı "Konut Finansmanı ve Türkiye Konferansı" kapsamında gerçekleştirilen "Konut Finansmanı İçin Gerekli Altyapı" oturumunda konuşan Güniz Çelen, her türlü gayrimenkul yatırımının aslında kredi teminatı olduğunu hatırlattı. Çelen, "Her ev aslında bir kaynaktır, bankadan gidip kredi alabilirsiniz, ama biz bu kaynağı sistemin içine sokamıyoruz, kullanamıyoruz" diye konuştu. 2005'te devreye sokulması öngörülen ipoteğe dayalı konut finansmanı modeliyle birlikte her konut sahibinin kendi sosyal, ekonomik ve kişisel özelliklerine uygun olacak şekilde ve çok hızlı bir şekilde konutunu değiştirebileceğini dile getiren Çelen, şöyle konuştu: "ABD'de inanılmaz bir mortgage pazarı oluşmuş durumda. Yabancılar Türkiye'yi incelediklerinde, nasıl olup da elimizdeki kaynakları kullanmadığımıza şaşırıyorlar, neden bu potansiyeli harekete geçirmediğimizi soruyorlar. Aslında çare kendi içimizde."

İlk defa ışık gördük
Çelen, bugüne kadar bu potansiyelin hayata geçirilmesindeki en önemli engellerin istikarsızlık ve faiz oranları olduğuna işaret ederek, "Biz ilk defa bu sene, bu pazarın oluşturulabileceğine dair bir ışık gördük. İlk defa önümüz açıldı ve biz de bu sistemi düşünebilir, kurgulayabilir hale geldik" diye konuştu. Yeni sistemle birlikte, her sektörde çok büyük canlanmanın yaşanacağına inandığını ifade eden Çelen, bilginin şeffaflaşmasından endeks sisteminin yerleşmesine, geliştirilebilir arazi fiyatlarının artmasından vergi kayıplarının azalmasına, sigorta sisteminin genişlemesinden para aklama için iyi bir pota olan gayrimenkulün gündemden düşmesine kadar pekçok alanda olumlu değişiklikler yaşanacağını da belirtti.

Çelen bu bağlamda, 250'yi aşkın alt sektörün ekonomik anlamda hareketleneceğini ve işsizlikle mücadelede önemli ölçüde yol alınacağını da sözlerine ekledi.

Yabancılara 'tapu riski' varmış gibi görünmeyelim
TÜRKİYE'de ipoteğe dayalı konut finansmanı (mortgage) sisteminin henüz yeni yeni kurulacağını belirten Güniz Çelen, konuyla ilgili her kurumun büyük bir özveriyle çalıştığını ve gerekli hukuksal altyapının 1 yıl içerisinde kurulacağına inandığını ifade etti. Çelen, Türkiye'de tapuyla ilgili yanlış izlenimlerin oluştuğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Türkiye'de veri tabanı ve bilgi sağlama açısından tapunun bir sorunu yok, çok muntazam çalışıyor. İstediğiniz kayıtlara erişebilirsiniz, tek sorun verilerin elektronik ortama aktarılması. Bu anlamda da bazı adımlar atılıyor. Bilginin doğruluğu açısından ise ABD'de, Kanada'da bile bu kadar sağlam verilere ulaşamazsınız. Yeni düzenlemelerle Türkiye'ye gelmeyi düşünen yabancılara, tapu riski varmış gibi gösterilmesini yanlış buluyorum."
Hürriyet - Meltem Ersöz

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Europan Sergisi

Bu yarışmada ödül almış projelerden seçme bir sergi 04 - 19 Kasım 2004 tarihleri arasında İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde gezilebilecek.

Tarih: 04 - 19 Kasım 2004
Yer: İTÜ Taşkışla 102 No'lu Salon - İstanbul 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz