reklam

13 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Selçuklu Sarayı’nın yeniden inşası

Konya’nın simgelerinden Alaaddin Tepesi’nde yer alan, temeli ve kerpiç duvarının bir bölümü ayakta kalan Selçuklu Sarayı, aslına uygun yeniden inşa edilecek.

Alaaddin Tepesi ile bütünleşmeyen, yakın tarihte 4 ayak üzerine yapılmış beton bir şemsiyeyle korunan saray kalıntısının, yeniden eski ihtişamına kavuşturulması için Konya Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.

Selçuklu Devleti’ne uzun yıllar başkentlik yapan Konya’nın kent merkezinde bulunan ve eski bir höyük olduğu tahmin edilen Alaaddin Tepesi, dönemin önemli mimari yapıları ve kalıntılarını barındırıyor. Çeşitli zamanlarda restore edilen ve halen kullanılmakta olan Selçuklu döneminin en gözde mimari yapıtlarından Alaaddin Camii’nin kuzeyindeki Selçuklu Sarayı’nın bir bölümü olan Alaaddin Köşkü’nün ağaç, taş ve çini gibi malzemeleri 1900’lü yıllarda bilinçsizce söküldü.
Günümüzde sadece kerpiçten yapılmış temeli ile bir duvarı ayakta kalan köşke ait canlı figürleriyle şekillenmiş çiniler, Konya Karatay Müzesi ve Berlin Müzesi’nde sergileniyor. Bir dönem köşkün duvarlarında asılı olan aslan heykelleri ise İstanbul’daki müzelerde bulunuyor.

Alaaddin Tepesi ile bütünleşmeyen, yakın tarihte 4 ayak üzerine yapılmış beton bir şemsiyeyle korunan saray kalıntısının, yeniden eski ihtişamına kavuşturulması için Konya Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Ercan Uslu, Selçuklu Dönemi’ni tüm ihtişamıyla yansıtan, halen sadece bir temel ve duvar kalıntısı bulunan Alaaddin Köşkü’nün, orijinal görünümüne kavuşturulması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Plan uzun araştırmalar sonucu
Ercan Uslu, 2 kattan oluşan ve eski tarihi evlere benzeyen yapısıyla Selçuklu saray mimarisinin özelliklerini barındıran köşkün yeniden yapılması için, imar planının uzun süren araştırmalar sonucunda hazırlandığını anlattı.

Plana son şeklin verilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Uslu, “Köşk, halen bulunduğu yere inşa edilecek. Bu nedenle Anıtlar Yüksek Kurulu’nun projeyi onaylaması ve çalışmanın ortaklaşa yürütülmesi gerekiyor. Orijinal planı hazırlanan Alaaddin Köşkü’nün yapımına, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayından sonra başlanacak. Bu projenin hayata geçirilmesiyle, yıllardır Konyalılar’ın hayalini kurduğu büyük bir düş gerçekleşmiş olacak.”

Uslu, Alaaddin Köşkü’nün yeniden ayağa kaldırılmasının Konya’nın sembollerinden biri olan ve çok sayıda turistin ziyaret ettiği tarihi Alaaddin Tepesi’ne çok farklı bir görünüm kazandıracağını sözlerine ekledi.
NTVMSNBC

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz