reklam

17 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'a anıtlı koruma

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul, 'tılsımlı' anıtlara emanet edilmiş.

Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi, Süleyman Faruk Göncüoğlu'nun 'İstanbul'un İlkleri ve Enleri' adlı kitabında, Bizans imparatorlarının belalardan korumak için kente 15 'tılsımlı' sütun diktirdiğini anlatıyor. Kitaba göre 'kenti kötülüklerden, hastalıklardan, depremden ve yılan, çıyan, akrep gibi hayvanlardan koruyan, karıkoca kavgasını bitiren, insanları sağlıklı kılan' bu sütunlardan bazıları şunlar:

Çemberlitaş: Tavukpazarı da denilen (Çemberlitaş) yerde bulunan kırmızı renkli som mermerden yapılan sütunun Bizans hanedanını tüm kötülüklerden, hastalıklardan ve fesattan koruduğuna inanılmış.
Kıztaşı: Saraçhane'de Büyük Pozantin'in kızının mezarı üzerine dikilen bu tılsımlı sütunun, imparatorun kızını yılanlardan, çıyanlardan koruduğuna inanılmış.
Altımermerli Sütun: Altımermer (Kocamustafapaşa) denilen yerde her biri altı mermerden yapılan, üzerinde sinek, leylek, horoz ve kurt resmi bulunan sütunun, kenti sivrisinek ve kurtlardan koruduğuna inanılmış.
Sultan Beyazıt Hamamı'nın altındaki dört köşeli sütun: Sütunun kenti vebadan koruduğuna inanılmış.
Tekfur Sarayı'ndaki tunçtan yapılmış ifrit heykeli: Bu heykelin yılda bir kez etrafına ateş saçtığı, bu ateşten tek bir kıvılcım bile almayı başaran kişilerin ise ömür boyu çok sağlıklı yaşadığı ve genç kaldığına inanılmış.
Ayasofya'daki dört sütunlu anıt: Azrail, Cebrail, İsrafil ve Mikail resimleri bulunan bu sütunların her birinin ayrı bir tılsım olduğuna inanılmış.
Atmeydanı'ndaki Örme Sütun: Toplam 300 bin parça taş kullanılarak yapılan bu sütunun tepesinde bulunan çok güçlü bir mıknatıs sayesinde İstanbul'un depremlerden korunduğuna inanılmış.
Sultanahmet Meydanı'ndaki Burma Sütun: Üç başlı ejderha şeklindeki sütunun başının biri bir yeniçeri tarafından kılıçla koparıldıktan
İstanbul'da birdenbire akreplerin görüldüğüne inanılmış.
paylaşılacak ve çözüm aranacak.
Radikal

 

 

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz