reklam

17 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

AOÇ, Uluslararası Atatürk Merkezi adıyla dünyaya açılacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Atatürk’ün 1937 yılında Türk milletine hediye ettiği Atatürk Orman Çiftliği’ni dünyaya açacak. Bunun için bir master planı hazırlayan Bakanlık, çiftliğin adını da ‘Uluslararası Atatürk Merkezi’ olarak değiştirmeyi düşünüyor.

Plana göre çiftlikte İstanbul’da yapılan büyük ilgi gören tarihi eserlerin bulunduğu Miniatürk’e benzer bir park oluşturulacak. Burada Beyaz Saray, Piramitler ve Tac Mahal gibi dünyaca tanınan tarihi mekanlar minyatür olarak yer alacak. Ülkemizin turistik mekanları Pamukkale, peribacaları ve Süleymaniye Camii gibi eserlerimiz de “maketürk” adı altında sergilenecek. Disneyland türü eğlence merkezi de bulunacak. Çiftliği gezmeye gelenler geleneksel Türk yemeklerinin yanı sıra yabancı ülkelere özgü yemekleri, Japon Bahçesi, Hollanda Bahçesi adı altında oluşturulacak mekanlarda tatma imkanı bulacak.

Atatürk Orman Çiftliği’nde aslına uygun olarak küçük bir alanda tarımın yanı sıra sığır, koyun ve tavuk da yetiştirilerek, buranın bir çiftlik olduğu imajı korunacak. Sebze ve meyveciliğin de düşünüldüğü çiftlikteki faaliyetler daha çok turistlerin ilgisini çekme amacı taşıyacak.

Atatürk’ün çiftlikle ilgili “Halka gezecek, eğlenecek ve dinlenecek sıhhi yerler ile hilesiz ve nefis gıda maddeleri temin eyleyin.” vasiyetinden yola çıkarak başlatılan çalışmada, yeşil alan ile mevcut park ve dinlenme alanlarının daha da genişletilmesi yer alıyor. Çiftliğin içindeki 320 dekarlık hayvanat bahçesi, bin dekara yükseltilecek. 6 bin 680 dekar olan park ve orman alanı 20 bin 82 dekara çıkartılarak dünyanın en büyük parkları arasına girecek. Çiftlik master planı sayesinde, Amerika’daki Central Park ve İngiltere’deki Hyde Park benzeri bir cazibe merkezi haline getirilecek.

Çiftlikte yeni inşa edilecek mekanlar için, taş kayalıklar veya bitki yetişmeyen alanlar tercih edilecek. 33 bin hektarı kapsayan master planının hayatta geçmesi halinde, insanlar, temiz havada yürüyüş, koşu veya bisikletle gezinti ankrom, arbaretum, botanik bahçeleri ile suni gölet ve şelaleler arasında dolaşma ve egzersiz yapma imkanına kavuşacak. İsteyen seyir tepelerine çıkarak, golf meraklılarını izleyip Kır Kahvesi’nde çayını yudumlayabilecek.

Spor kompleksleri, yüzme havuzlarının da yer alacağı çiftlikte, kültürel ve sosyal tesisler de bulunacak. Ayrıca Atatürk Barış köyü ‘Sulhiye’ ile ‘Atatürk’ün hayatı müzesi’ görüntü ses ve ışık efekti eşliğinde ziyaretçilere hizmet verecek.

Tarım Bakanlığı’ndan bir yetkili “Biz Atatürk Orman Çiftliği’nden ne alabiliriz düşüncesi yerine, biz Atatürk Orman Çiftliği’ne ne verebiliriz?” düşüncesiyle hareket ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Amacımız, bu güzide emaneti Atatürk’ün vasiyet mektubu çerçevesinde, kurucusunun adına yakışır bir yapıya kavuşturmaktır. Böylelikle başkentin tam ortasında, dünya çapında ses getirecek ve Cumhuriyet durdukça yaşayacak bir eser kazandırılmış olacaktır.”
Zaman - Selim Kuvel

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz