reklam

17 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye’nin yeni boğazı bürokrasiyi bekliyor

İstanbul Boğazı’nda her geçen gün artan deniz trafiği büyük bir felakete davetiye çıkarırken bu duruma çare olacak yeni bir boğaz projesi yüzyıllardır hayata geçirilmeyi bekliyor.

Proje son olarak 2003’te düzenlenen Türkiye Sorunlarına Çözüm Konferansı’nda tartışıldı ve desteklenmesi kararlaştırıldı. Sakarya Valiliği de konuya önem verirken, Sakarya Üniversitesi’ne bir fizibilite raporu hazırlattı. Raporda Sakarya Nehri’nin taşımacılığa elverişli olduğu kanıtlandı. Rapor, ilgili bakanlık ve kurumlara gönderildi. Ancak, bürokrasinin yavaş işleyen çarklarına takıldı. Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı bu konuda olumlu görüşler bildirip, çalışma yapılması talimatı vermesine rağmen bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. Osmanlı’nın da rüyası olan proje için ilk kazmayı Mimar Sinan vurmuştu. Yapımına daha sonra 6 kez teşebbüs edildi. Ancak bir türlü başarıya ulaşamadı.

Projeye göre, İzmit Körfezi’nden Sakarya Nehri’ne kadar bir kanal açılacak. Nehir yatağı genişletilerek taşımacılığa uygun hale getirilecek. Böylece Karadeniz ile Marmara Denizi farklı bir güzergahtan birbirine bağlanacak. Proje Sakarya, Kocaeli, Bilecik, Eskişehir ve Bolu’yu etkileyecek. İlk etapta Karasu (Karadeniz)- Adapazarı arasında taşımacılık yapılabilecek. Sakarya Nehri üzerinden Bilecik-Eskişehir’e ulaşılacak. Türkiye, üç tarafı denizle çevrili bir ülke olmasına rağmen su yolu taşımacılığında yeteri kadar başarı sağlayamadı. 1970’li yıllardan bu yana Aşağı Sakarya Nehri’nde taşımacılığın geliştirilmesi planlandı. Ancak hayata geçirilemedi. Nehirlerde su taşımacılığı genellikle mühendislik çalışmasından sonra yapılabiliyor.1970'li yıllardan bu yana Aşağı Sakarya Nehri'nde taşımacılığın geliştirilmesi planlandı, ama hayata geçirilemedi.

Proje bürokrasiye emanet!
Polonya'da 3 bin 898, Hollanda'da 4 bin 387, Fransa'da 8 bin 568 kilometre su yolu taşımacılık amacıyla kullanılıyor. Avrupa'da yüklerin yüzde 35'i karayolu, yüzde 24'ü iç su yolu, yüzde 9'u demiryolu ve yüzde 32'si denizyolu ile taşınıyor. Türkiye'de ise çeşitli vasıtalarla taşınan toplam yurtiçi yüklerin yüzde 84,5'i karayoluyla, yüzde 6,8'i demiryoluyla, yüzde 2,2'si boru hattıyla ve yüzde 6,5'i denizyoluyla taşınıyor. Türkiye, yurtiçi taşımacılıkta su yollarını kullanma hususunda birçok ülkenin gerisinde bulunuyor. Avrupa şartlarında 100 tonluk yükün 1 km için farklı sistemlerle taşıma bedelleri şöyle hesaplanıyor: Karayolu (kamyon) 2,81 dolar, demiryolu 0,65 dolar, nehir yolu (iç su yolu) 0,20 dolar. Karayolundan nehir yoluna geçecek yüklerdeki faydalar sadece taşımacılık sistemleri olarak değil, aynı zamanda mesafe kısalması da düşünülmüş, ayrıca enerji üretimi faydaları hesaplanarak sonuçta tesisten bir yılda toplam 52,808 milyon dolar fayda sağlanacağı ortaya çıkmıştır.

5 yıl önce Sakarya Valiliği’nin, Sakarya Üniversitesi'ne yaptırdığı fizibilite çalışmasında Sakarya Nehri'nin taşımacılığa elverişli olduğu kanıtlandı. Rapor, Ulaştırma Bakanlığı'na sunuldu. Bakanlık; Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Denizcilik Müsteşarlığı, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları Genel Müdürlüğü (DLH) ve diğer ilgili bakanlık temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyonda projenin değerlendirilmesinin uygun olacağı görüşünü bildirdi. DPT, projeyi destekledi. Ancak somut bir adım atılmadı.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, projenin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Durman, "Bu heyecan verici proje nihai hedefte İstanbul Boğazı'na alternatif bir yol teşkil ediyorsa, üzerinde ciddiyetle durulması lazım." diye konuştu.
Zaman - Selim Kuvel

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz