reklam

17 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Galata Mevlevihanesi onarılıyor

“Divan Edebiyatı Müzesi” olarak hizmet veren Galata Mevlevihanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve FİBA Holding tarafından restore ediliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, restorasyon çalışmalarını basına tanıtmak amacıyla Galata Mevlevihanesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 1491 yılında inşa edilen ve yüzyıllar boyunca hizmet veren mevlevihanenin bakımsız ve onarıma ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Başkan Topbaş, kendisinin Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde, mülkü Vakıflar Genel Müdürlüğü, işletmesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan mevlevihanenin belediyeye verilerek restore ettirmek istediklerini, ancak bunun mümkün olmadığını kaydederek, o dönemde Hüsnü Özyeğin’e konuyu ilettiğini ve onun da “bu işi yapacaklarını” söylediğini bildirdi.

Yaklaşık 6-7 ay süren görüşme ve prosedürlerin ardından Galata Mevlevihanesi’nin FİBA Holding ile Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesinin belli olduğunu dile getiren Topbaş, “Burası Türkiye için önemli bir kültür abidesi. İnsanlara kucak açan, ‘ne olursan ol gel’ diyen bir anlayışın mekanı. Dünyada pek çok insan da bu mistik çağrıya kulak veriyor” dedi.

“İstanbul’da binlerce hayırsever insanın çıkıp ‘Bu eseri biz onarıyoruz’, ‘Okul, hastane yaptırmak istiyoruz’ demesini beklediklerini” vurgulayan Topbaş, “bu ülkede kazanıp arkasında hayır bırakmak isteyenlere her türlü desteği vermek için kapılarının açık olduğunu” sözlerine ekledi.

Birkaç Ay İçinde Başlanacak
Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin de, Galata Mevlevihanesi’nin, sadece İstanbul’un ya da Türkiye’nin değil, dünyanın önemli bir kültür mirası olduğunu anlatarak, mekanı gezdikten sonra restorasyonu için karar verdiklerini söyledi.

Beyoğlu’nda Osmanlı döneminden kalma önemli bir eser olan Galata Mevlevihanesi’nin restorasyonu için çalışmalara başladıklarını ve önemli mimarlarla çalıştıklarını ifade eden Özyeğin, restorasyon için rölevelerin hazırlandığını, birkaç ay sonra da restorasyona başlanacağını bildirdi.

Özyeğin, “Yaklaşık 3 yıl sürecek restorasyonun bütçesi 1 milyon doları aşabilir” diye konuştu.
NTVMSNBC

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz