reklam

17 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kaldırım inşaatı

Bugünün Eskişehir Anakent Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'deki Anadolu Üniversitesi'nin kurucu rektörüydü. Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nden 'Anadolu Üniversitesi'ne dönüşen okulda bendeniz de 8 yıl kadar ders verdim. O yüzden, üniversitenin ana kampusü olan Yunus Emre Kampusü'nün doğmasına, büyümesine, imarına ve bugünkü haline gelmesine de tanıklık ettim.

Yunus Emre Kampusü'nün gelişip güzelleşmesiyle Eskişehir'in gelişip güzelleşmesi de paralel gitti. İlk yıllar çamur içinde bir kent olan Eskişehir'de bugün İstanbul ve Ankara'yı aratmayacak bir hayat var. Ve herhalde Eskişehir bütün bunları Anadolu Üniversitesi'ne, dolayısıyla Yılmaz Büyükerşen'e borçlu.

Prof. Büyükerşen, Yunus Emre Kampusü'ndeki inşaatları oldukça ilginç bir yöntemle yapıyordu. İhalelerde binalar 'kaba inşaat' olarak ihale ediliyor ve iş bitiminde teslim alınıyordu. Sonra binanın ince işini üniversite kendi personeli ve imkânlarıyla tamamlıyordu.

O yüzden Anadolu Üniversitesi pek çok bakımdan bir uygulama üniversitesiydi de. Mesela o kampustaki bütün binaların vitrifiye malzemeleri, yani banyo ve tuvaletlerdeki malzemeleri üniversitenin kendisi tarafından üretildi. Sanıyorum masa ve sandalyeler dahil ofis araç gereçlerinin çoğu da üniversitenin kendisi tarafından yapılırdı.

Anadolu Üniversitesi'ne haftada bir gün ders vermeye gidip geldiğim yıllarda çok sayıda Büyükerşen efsanesi dinledim. Bunlardan en aklımda kalanını size aktarmak istiyorum.

Yunus Emre Kampusu, biraz İngiltere'yi hatırlatır. Binaların cephesi hep tuğladır, bahçeler çok güzel, bakımlı ve düzenlidir. Yollar, kaldırımlar çok iyi ayarlanmıştır.
Anlatıldığına göre, Yılmaz Büyükerşen, üniversiteden birkaç arkadaşıyla birlikte bir Londra gezisi sırasında, gece vakti otele dönerlerken bir kaldırım inşaatı görmüş. İnşaatı yapan işçilerle ve onların ustabaşıyla saatlerce konuşmuş.

Merakı şuymuş: Neden Londra'da, mesela İstanbul'daki kadar çok kaldırım inşaatı ve kaldırım yenilemesi yapılmıyor? Bu kadar az tamire ihtiyaç duymanın sırrı ne acaba?

Büyükerşen o sohbette her ne öğrendiyse kampus içinde aynen uygulamış. Dolayısıyla kampus içinde kaldırımların öyle her yıl ya da iki yılda bir yenilendiğine tanık olunmaz Eskişehir'de. Yollar da, kaldırımlar da ilk günkü kadar güzeldir, düzenlidir.

İstanbul'da şöyle bir dolaşın bakalım. Kaç yerde kaldırım inşaatı göreceksiniz? Ve kaç yerde kaldırımlardan sahiden memnunsunuz? İnsan tek başınayken fark etmiyor, İstanbul sokaklarında bebek arabasıyla ya da tekerlekli sandalyeyle bir dolaşmayı deneyin, bakalım ne göreceksiniz?

Üstelik, başta İstanbul olmak üzere şehirlerimize en fazla yatırım, en çok emek kaldırımlar için harcanır. Şimdi seçim dönemine uzak olduğumuz halde bu kadar çok kaldırım inşaatı var; siz bir de seçim yaklaşınca görün. Benim hesabıma göre bütün İstanbul'un kaldırımları ortalama yedi yılda bir baştan sona yenileniyor. Oysa, mesela New York'ta herhalde son 50 yıldır kaldırımlar değişmemiştir.

Kaldırım inşaatı, bizde belediye başkanlarının yandaşlara rant aktarmasının en basit ve herhalde en ucuz yolu. Belediye parası, sanki bir iş yapılmış gibi gösterilerek ileride seçim kampanyasına yüklü bağış yapacak müteahhide aktarılıyor.

Gerçekten bir iş yapılsa bu aktarmaya da itirazım yok ama diyorum ya kaldırımlarımız zaten yedi yılda bir baştan sona değişiyor. Dolayısıyla yapılan iş geçici oluyor.

Saymadım kaç ay ya da kaç yıl oldu, Bebek ile Rumelihisarı arasında bir sahil yolu düzenlemesi var, bir türlü bitmiyor. Şimdi o düzenleme Bebek-Arnavutköy arasına da sirayet etti ve bitecek gibi gözükmüyor. Bitse ne olacak, birkaç yıl sonra bu kez sahile birisi yürüyüşçüler ve koşucular için tartan pist dökmeye kalkacak, her şey yeni baştan yapılacak.

Acaba Yılmaz Büyükerşen Eskişehir'de ne yapıyor? Kalıcı bir kaldırım yapmayı başardı mı Eskişehir'e? Yoksa kampus dışına çıkınca o da siyasetçi oldu ve kaldırımları düzenli aralıklarla yeniden yapılmak üzere mi yaptırtıyor?
Radikal - İsmet Berkan

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz