reklam

17 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Antik kentin yeşille mücadelesi

Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde, 2000 yılındaki orman yangınının ardından ortaya çıkan Rhodiapolis adlı Likya kenti, bölgedeki ağaçların büyümesiyle yeniden ormanlık alan içinde kaybolma riskiyle karşı karşıya.

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Adak, Rhodiapolis’in yeniden yaşayan bir kent haline getirilebilmesi için 4 yıl çalışılması gerektiğini söyledi.

Ormanlık alandaki kentin 2000 yılındaki yangının ardından ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Adak, “Bu yangın, kentin planının çıkarılmasına, binaların ne konumda olduğunu ve ne işlev gördüğünü belirlememize imkan sağladı” dedi.

M.Ö. 7. yüzyıla dayanan kentte bilimsel çalışmalara başlamak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na müracaatta bulunduklarını ancak, henüz bir yanıt alamadıklarını bildiren Adak, “Kumluca, tarımla geçimini sağlayan bir ilçe. Bölgedeki birçok ilçe ve beldenin simgesi var ama Kumluca’nın yok. Yangının ardından ortaya çıkan Rhodiapolis Kenti Kumluca’nın simgesi olabilir diye düşündük. Konuyla ilgili girişimlerde bulunduk. Kumluca Belediye Başkanı da devreye girdi. Kentin planını çıkardıktan sonra küçük çaplı kazılarla Kumlucalıların da fayda görebileceği bir kent parkı oluşturulabilir diye düşünüyoruz” dedi.

4 Yıl Gerekiyor
Kent parkı oluşturulabilmesi için yürüyüş yollarının yapılması ve tanıtıcı levhaların asılması gerektiğine dikkati çeken Adak, iki noktada da bilimsel çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Bu kazılardan ilkinin Rhodiapolis Antik Kenti’ndeki antik tiyatroda yapılabileceğini kaydeden Adak, geç Helenistik dönemden kalma tiyatronun halen ayakta olduğunu, temizliği yapıldıktan sonra kültürel faaliyetler için kullanılabileceğini söyledi.

M.S. 100'lü yıllarda yaşayan Opramoas adlı toprak sahibi, topraklarından bir kısmını, kız çocuklarının okutulmasına vakfetmiş. Antik kentte bulunan yazıtta, Opramoas'ın hayırsever kişiliğiyle ilgili bilgiler yer alıyor.

Adak, tiyatronun alt kısmındaki, yüzlerce bloktan oluşan yazıtlarıyla ünlü Opramoas Anıtı’nın da yeniden biraraya getirilmesi halinde antik kentin çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekeceğine inandığını vurguladı.

Rhodiapolis’in yeniden yaşayan bir kent haline getirilebilmesi için 4 yıl çalışılması gerektiğini belirten Adak, “Ancak ne yazık ki yangının ardından ortaya çıkan kent, bölgenin yeniden ağaçlandırılmasıyla orman içinde kaybolmak üzere. Kısa zamanda bölgede çalışmalara başlanmazsa uzun süre daha Rhodiapolis kaderine terk edilecek” dedi.
NTVMSNBC

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz