reklam

17 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Manisa, devleri solladı

Uluslararası ekonomi dergisi Financial Times, 7 ayrı kategoride düzenlediği 'proje yarışmasında' Manisa'yı 200 dünya kenti arasında 'yatırım yapılabilir kentler arasında en ideal şehir' seçti. Manisa, Londra, Hamburg, Berlin, Roma, Atina, Sofya, Bükreş, Tahran, Lizbon, Vaduz, Monaco, Madrid, Paris, Dubai, Napoli, Kiev, Budapeşte, Valencia, Stockholm, Palermo Marsilya, Köln, Münih, Varşova, Minsk'i geride bıraktı.

Özellikleri anlatıldı
Planlama uzmanlarına hazırlattığı proje ile yarışmaya katılan Manisa Valiliği, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapısı, ulaşım durumu, insan kaynakları ve kentin sanayi ile bütünleşmesini anlatan 7 ayrı konuda projeyi derinleştirdi.
İl Planlama Koordinasyon Kurulu'nda planlama uzmanı olarak görev yapan, halen de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevini sürdüren Erdinç Karaköse ile aslen Manisalı olan Devlet Planlama Kurulu Yabancılar Daire Başkanı Murat Alıcı, İngilizce olarak hazırladıkları 12 sayfalık projede Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin özelliklerini anlattılar.

Yatırımcılar için en ideal kent olduğu tezini işlediler. Vali Orhan Işın'ın da onayı alındıktan sonra yazı, Yabancılar Daire Başkanı Murat Alıcı aracılığı ile Financial Times'in merkezine ulaştırıldı.

Proje yarışmasını 7 ayrı kategoride düzenleyen dergi yönetimi, ekonomistlerden oluşan komisyonun yaptığı değerlendirmeler sonucunda Manisa'yı "Yatırım açısından en güvenilir kent" seçti.

Ödül verilecek
'Manisa'nın en güvenilir yatırım kenti' seçildiği yarışmanın ödülleri önümüzdeki cuma günü Hong Kong'da düzenlenecek törenle kentin temsilcilerine verilecek. Ödül törenine Devlet Planlama Kurulu Yabancılar Daire Başkanı Murat Alıcı, Manisa OSB Bölge Müdürü Tamer Balatlı, Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nejdet Özgürler, Vali Işın'ı temsilen de Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse katılacak. Heyet bugün İstanbul üzerinden Hong Kong'a uçacak.

Manisa heyeti, ödül törenine katılacak olan aralarında da İmperial, Phlips, Microsoft gibi dünyanın dev yatırımcılarına Manisa OSB'yi anlatacak. Bölgeyi tanıtıcı sinevizyon gösterisi yapacak; CD ve broşürler dağıtacak.

Manisa Valisi Orhan Işın, "Manisa'nın elde ettiği derecenin anlamı çok büyük. 200 kent arasında Manisa yabancılar için en ideal yatırım yapılabilir il seçildi. Manisa'yı yatırım cenneti olarak seçen Financial Times dergisinin ödül törenine ben de davet edildim. Fakat daha önceden programlanmış işlerim nedeniyle gidemiyorum. Kültür ve Turuzm Müdürünü görevlendirdim. Bu yarışma Manisa için büyük bir reklam oldu. Kentin sanayileşmesinde önemli bir adım olacak" dedi.

Hangi dalda hangi şehir?
- En güvenilir yatırım kenti Manisa (Türkiye)
- En güvenilir yaşam kenti Viyana, (Avusturya)
- En güvenilir insan kaynakları kenti Moskova, (Rusya)
- En planlı kent Barcelona, (İspanya)
- En kültürlü kent Barcelona, (İspanya)
- Yabancı sermayesi en yüksek kent Dandi, (İskoçya)
- Ekonomisi en yüksek kent Dusseldorf, (Almanya)

Manisa'yı Ön Plana Çıkaran Nedenler
1- OSB Ucuz Arsa : Manisa organize sanayi bölgesinde arsaların metre karesi 16 dolar, bölgenin alt yapısının iyi olması ve ucuz arsa olması yatırımcı için çok cazip

2- Ulaşım kolaylığı : Manisa OSB'deki 10 milyon metrekarelik alandaki bölge İzmir'e çok yakın. Bölgeye demiryolu yapımının başlaması, Alsancak Limanı ile irtibatı kolaylaştırıyor. İzmir-Manisa arasının yakınlığı ve duble yol fabrika yöneticilerinin İzmir'de yaşamasını, büyük kent kültür ve eğlencesinden yararlanmısını sağlıyor. Yine Adnan Menderes havaalanının yakın olması da Manisa OSB'yi cazip kılıyor.

3- Enerji sorunu yok. Manisa organize sanayi bölgesi doğalgazı tüm fabrikalarına veren bir bölge. Elektrik santralı hem doğalgaz hem de motorinle çalışabiliyor. Kesintisiz elektrik enerjisi fabrikalarda sorun yaratmıyor.

4- Çevre dostu: Doğalgazla çalışması hava kirliliğini yaratmadığı gibi bölgenin iki arıtma tesisine sahip olması fabrikaların arıtma tesisi yapmalarını önlüyor. Tüm fabrikaların atıkla OSB'nin yaptırdığı iki dev arıtma tesislerinde arıtılarak Avrupa kriterlerinin istediği çevreyi kirletmeme ilkesini yerine getiriyor.

5- Alt yapı sorunu yok. Manisa OSB'de altyapı sorunları yaşanmıyor. İçme suyu, kullanma suyu, arıtma tesisleri, enerji, doğalgaz, buhar hep OSB yönetimi tarafından sağlanıyor. Sadece arsa alan yatırımcı binalarını inşa edip, altyapıya bağlantı sağlayabiliyor.

6- Gümrük sorunu yok. OSB'de iletişim çok yüksek ve hızlı internet ağları ile yapılıyor. Fabrikada gümrük memurlarınca kontrol edilip kontenyenlere yüklenen mal bir daha açılmamak üzere ihraç edileceği ülkeye sıkıntı yaratmadan gidiyor.

7-Kaliteli insan gücü: İzmir ve Manisa'dan kaliteli insan gücü sağlanıyor. Hem kaliteli hem de ucuz insan gücünün olması yatırımcıların gelmesine neden oluyor. Yine Manisa OSB'ye parelel olarak Turgutlu ve Akhisar OSB'lerin de yakın olması ve buradaki bölgelerinde doğalgazla çalışması yatırımcılara kolaylık sağlıyor.
Yeni Asır

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

11. Beton Prefabrikasyon Sempozyumu

20 Kasım 2004,
Crowne Plaza Oteli - İzmir

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz