reklam

17 Kasım 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Türkiye’nin yeni akciğerleri: Kent ormanları

Şehir merkezlerinde yaşayan halkın doğayla iç içe yaşaması ve orman gerçeğini yakından tanımasını sağlamayı amaçlayan “kent ormanları”, Türkiye’nin yeni “akciğerleri” oldu.

Şehir merkezlerinde yaşayanların orman gerçeğini yakından tanımasını amaçlayan kent ormanları, tilki, sansar, atmaca, doğan, susamuru, kartal gibi yaban hayatına da ev sahipliği yapıyor. Antalya, yaklaşık 9 bin hektarlık alanıyla en büyük kent ormanına sahip il konumunda.

İstanbul’un Ümraniye ile Beykoz arasındaki Elmalı Baraj Havzası’nın çevresinde oluşturulan 11 milyon metrekare alana sahip Anadolu Yakası Kent Ormanı’nın açılışı, Başbakan Erdoğan tarafından telekonferans yöntemiyle 30 Mayıs’ta Adana, Antalya, Bursa, Eskişehir ve İzmir’deki kent ormanlarıyla birlikte yapılmıştı.

Sosyal ormancılığın ileri adımı olan kent ormanlarının Ankara ayağı ise Bala İlçesi’nin Beynam Köyü sınırlarında... 400 dekarlık alanda kurulan ormanın henüz açılışı yapılmadı.

Antalya, kentin kuzeyini boydan boya kapsayan ve Akdeniz iklim kuşağında yetişen her türlü ağacın bulunduğu 8 bin 900 hektarlık alanayayılan kent ormanıyla, en büyük kent ormanına sahip il konumunda. Antalya, Korkuteli, Kurtulmuşlu, Kumluca, Alanya, İbradı, Gazipaşa ve Manavgat’ta kurulacak ormanlara da ev sahipliği yapacak.

İzmir’in Bornova İlçesi’nde, yaklaşık 150 milyar liraya malolan, 1226 hektarlık alan üzerine kurulu kent ormanı, zengin bitki örtüsüyle dikkati çekiyor.

İçinde seyir amaçlı 2 mini gölet, özel olarak ahşaptan yapılmış 9,5 metre yüksekliğinde seyir ve gözetleme kulesi bulunan 466 hektarlık alana kurulu Konya Kent Ormanı, yaklaşık 1 milyon ağacıyla kent halkına soluk alma imkanı sağlıyor.

Bursa’da yaklaşık 397 hektarlık dönümlük alana kurulu kent ormanına gelenler, girişte doğal doku hakkında gösterilen 15 dakikalık sunumla bilgilendiriliyor. Kentin profilini ve doğal güzelliklerinin izlenebilmesi için 80 metre yükseklikte Küreklidere Şelalesi’ne seyir terası ve 12 metre yüksekliğinde seyir kulesi bulunan kent ormanında, 55 ağaç ve bitki türü ile 25 kuş türü yaşıyor.

Kütahya’da, 300 dönümlük alanda oluşturulan ormanda, kentin büyük bölümü, kuşbakışı görülebiliyor.

İçinde engelliler için güzergahlar, orman içi kütüphanesi, kuş yuvaları, tilki inleri bulunan Burdur Kent Ormanı, ilk aşamada 660 dönüm alanda oluşturuldu.

Adana’nın Seyhan Baraj Gölü kıyısında bulunan 153 hektarlık “Sakıp Sabancı Kent Ormanı”nda, yerli ve yabancı orijinli 500 bitki türü bulunuyor.

Çanakkale’de kent ormanı olarak düzenlenen Turgut Reis Tabyası’nda, 2. Dünya Savaşı’ndan kalma, 1936 yılında Turgut Reis adlı savaş gemisinden sökülerek bu alana yerleştirilmiş, boğazın ve Saroz Körfezi’nin savunması için düzenlemesi yapılmış, 2 adet uzun menzilli top bulunmakta. Orman alanının toplam genişliği 8.4 hektar.

Zengin flora yapısında 150 türden fazla bitki dokusu bulunan Kocaeli Kent Ormanı, 30 hektarlık alana sahip. İçinde bilgilendirme evi de bulunan orman, botanik bahçesiyle dikkat çekiyor.

Eskişehir, Mersin, Erzincan, Samsun, Denizli, Ordu, Sinop, Amasya kent ormanları, farklı bitki örtüleriyle yöre insanının doğa sevgisine hizmet ediyor.

Yeşilin binbir tonunu bünyesinde barındıran Karadeniz Bölgesi, kent ormanı açısından zengin konumda değil... Trabzon, Rize, Bayburt’da olmayan kent ormanı, Gümüşhane’de projelendirme aşamasında. Artvin’in Kafkasör Yaylası’nda 30 hektarlık alanda kuruluşu tamamlanan kent ormanının en kısa zamanda açılacağı belirtildi. Giresun’un Gülburnu Köyü’ndeki 50 hektarlık alanda oluşturulacak orman, henüz çalışma aşamasında.

Çalışmaları Sürenler
Adıyaman’da 310, Şanlıurfa’da 300, Balıkesir’de 250, Zonguldak’ta 193.2, Gaziantep’te 120, Karabük’te 100, Isparta’da 100, Kahramanmaraş’ta 73, Kilis’te ise 35 hektarlık alanda kent ormanı oluşturma çalışmaları sürüyor.

Bitlis’te ise “Doğu ve Batı Kent Ormanı” oluşturma çalışmaları başladı. Kentte 2 bin 730 hektarlık araziyi kapsayan Doğu Kent Ormanı’nın 650 hektarlık kısmı yıl boyunca ağaçlandırılacak, bu bölgeye 700 bin ağaç dikilmesi düşünülüyor. Bitlis’in batısında oluşturulan “Batı Kent Ormanı” ise 200 hektardan oluşuyor.

Yaban Hayatına Destek Oluyor
Orman-halk bütünleşmesini sağlamak amacıyla kurulan kent ormanları daha çok kızılçamlardan oluşuyor. Çınar, meşe, ıhlamur, laden, funda, defne, fıstıkçamı, İrançamı, sedir, kayın, gürgen, dişbudak, kavak, akçaağaç, karaçam, söğüt bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte kent ormanlarının temel bitki örtüsünü oluşturuyor.

Tilki, tavşan, yaban domuzu, sansar, keklik, doğan, atmaca, kartal, porsuk, karaca, tavşan, bıldırcın, ağaçkakan, sincap, yılan, çakal, kaplumbağa, sülün ve yüzlerce böcek türü de kent ormanlarının misafirlerinden bazıları.
NTVMSNBC

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Ağaçları ormana dönüştürmek, denizleri temizlemek... Doğal çevremiz ile ilgili görüşlerimiz Çevre forumunda...

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz