reklam

18 Kasım 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Emlak Vergisi'ne yüzde 10'luk 'kültür zammı'

Emlak sahiplerine, 'kültür varlıklarının korunmasına katkı' adı altında yüzde 10'luk ek yükümlülük geldi. Bazı belediyeler bu payı şimdiden almaya başladı.

27 Temmuz 2004'te yürürlüğe giren 5226 sayılı Kanun'la emlak sahiplerine 'Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı' adı altında yeni bir yükümlülük getirildi. Bu yükümlülük, ilgili belediye tarafından mükellef hakkında tahakkuk eden Emlak Vergisi'nin yüzde 10'u oranında tahakkuk ettirilip, Emlak Vergisi taksitleri ile birlikte alınacak. Katkı payının matrahı, bina ve araziye ilişkin tahakkuk eden verginin tutarı olacak, bu tutarların yüzde 10'u oranında katkı payı hesaplanacak ve Emlak Vergisi ile birlikte ilki mayıs, diğeri kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenecek.

Bu ay, 2004'e ait Emlak Vergisi ikinci taksitlerinin ödeme ayı. Bu yeni yükümlülük 2004 içinde yürürlüğe girdiğine göre bu yıla ait Emlak Vergisi ikinci taksidi ile birlikte katkı payı da ödenecek mi? Bu konuda farklı görüşler var. Katkı payı konusunda yetkili olan İçişleri Banklığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı henüz hiçbir düzenleme yapmadılar. Ancak bazı belediyeler katkı payı tahsiline başladılar.

Bize göre 2004'te katkı payı tahsil edilmez. Normalde her mali yüküm gibi katkı payının da ne zaman ve ne şekilde tahakkuk edeceğinin kanunda açıkça belirtilmiş olması gerekirdi. Oysa katkı payına ilişkin maddede bu husus açık değil, 'Tahakkuk edecek katkı payları hakkında Emlak Vergisi Kanunu hükümleri uygulanır" denilmekle yetinilmiş.

Böyle olunca da katkı paylarının aynen Emlak Vergisi'nde olduğu gibi dört yılda bir yapılan takdirlere dayanılarak belediyelerce tahakkuk ettirilmesi, izleyen yıllarda ise ilgili yıla ait Emlak Vergisi üzerinden yıl başında kendiliğinden tahakkuk etmiş sayılması mecburiyeti vardır. Takdir yılını izleyen yıllarda Emlak Vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak tahakkuk etmiş sayıldığı içindir ki, katkı paylarının da izleyen yıllarda yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak tahsil edilmesi gerekir.

Buna göre katkı payının, ilgili belediyelerce 2004'te tahakkuk ve tahsil edilmesi hukuken mümkün değil. Katkı paylarının ilk defa 2005 yılı Emlak Vergisi ile birlikte, 2005'in başında kendiliğinden o yıl için tahakkuk etmiş sayılması ve yine Emlak Vergisi ile birlikte o yılın mayıs ve kasım aylarında, iki taksit halinde tahsil edilmesi gerekir.

Nasıl kullanılacak?
Bireysel ve toplumsal sorumluluğun bir parçası olarak ihdas edilen katkı payı, Devletin kültür varlıklarını korumada yeterli kaynak yaratamamasının sonucunda doğdu. Toplanan kaynak, kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projeler kapsamında kamulaştırma, projelendirme, planlama ve uygulama konularında kullanılmak üzere il sınırları içindeki belediyelere valinin onayı ile kullandırılacak.
Milliyet - Erdoğan Sağlam

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Baucon Yapex 2004

25 - 28 Kasım 2004,
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz