reklam

19 Kasım 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Kaliteli, tasarımcı elinden çıkma ama ucuz IKEA

İsveçli mobilya ve ev aksesuvarları markası Ikea’nın, önümüzdeki yıl ülkemize geleceği haberlerini duymuşsunuzdur. 2005 baharında, İstanbul Ümraniye’de ilk mağazasını açacak olan Ikea’yla ilgili, henüz bilmediğimiz pekçok şey var. Mağazası, ürün çeşitliliği, tarzı, en çok da fiyatları merak ediliyor.

İsveç’te yarım asır önce kurulan Ikea, mobilyaları paketler halinde, parça parça satarak, demonte mobilya akımını başlatmış bir marka. Evin her köşesine göre mobilya çeşitleri, banyo-mutfak aksesuvarları, ev tekstil ürünleri, dekoratif ev aksesuvarları gibi, bir evi döşerken ihtiyacınız olan her şeyi birarada sunuyor. Ümraniye’de açılacak 30 bin metrekarelik dev mağazada, yaşam tarzınıza, evinizin büyüklüğüne ve bütçenize göre farklı seçenekleri, kurulan örnek evlerde görüp, mobilyaları parça parça alıp, evde kendiniz monte edebileceksiniz. Sorunlarınıza uzmanlar çözüm bulacak, en önemlisi de, 6 bin 500 çeşit ürünü çok ucuza satın alacaksınız. Yurtdışında şehirden uzak yerlere dev mağazalar açan Ikea, Türkiye’ye Maya Grup tarafından getiriliyor. Ikea Pazarlama Müdürü Gülden Sincer’le tüm merak edilenleri konuştuk.

Ikea’nın tarzından, ürünlerinden bahseder misiniz?
- Ikea’da 13 grupta toplanmış, 6 bin 500 çeşit ürün bulunuyor. Banyodan mutfağa, dekoratif ev aksesuvarlarından ev tekstiline, özellikle de demonte mobilyalara kadar çok çeşitli ürünler var. Dört farklı tarz var koleksiyonda. Gelenekselden moderne doğru geçişi simgeliyor bu dört grup. Country, Modern, İskandinav ve Genç İsveç isimli koleksiyonlar kendi içlerinde toplam 18 alt gruba ayrılıyorlar. Koyu Modern, Rustik Modern, Rustik Country gibi renklerine, desenlerine ve materyallerine göre ayrılıyor koleksiyonlar. Çok canlı renklerin, eğlenceli desenlerin bulunduğu ev tekstil, mobilya ve aksesuvar koleksiyonları da var, soft renkler, yalın çizgiler ve soğuk malzemelerin kullanıldığı ürün gruplarımız da. Ikea’yla bir ev baştan sona, en küçük köşesine kadar döşenebiliyor. Ailesinin evinden yeni ayrılanlara, yeni evlenenlere, çocukları evden ayrılan çiftlere, ev arkadaşıyla yaşayanlara farklı farklı koleksiyonlar hazırlıyor.

Ikea’nın dünyada nasıl bir imajı var?
- Ikea dünyada, her zevke hitap edebilmesiyle, ihtiyaca yönelik, işlevsel ve hesaplı ürünler sunmasıyla biliniyor. Dev metrekarelere sahip mağazalarda kurulan, çeşitli tarzlarda köşeleri, odaları görüp, bu mobilyaları aldığında nasıl bir mekana sahip olacağını öngörebilir müşteriler. Her zaman fiyatlarını düşük tutmayı politika haline getirmiş. Kaliteli, kullanışlı, iyi tasarım ürünlerini sunuyor insanlara. Bizim Türkiye’de hedefimiz, mümkün olduğunca çok eve girmek. Çok az parayla bile, evinde bir değişiklik yapmak, mesela güzel bir oda döşemek, salonunu yenilemek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayacakları adres olmak.

İlk mağaza nasıl olacak ve yer olarak neden Ümraniye seçildi?
- Tüm dünyadaki Ikea mağazalarına baktığınızda dev metrekarelerde mağazalar olduğunu görüyoruz. 6 bin 500 çeşit ürün sergiliyor olacağız. Dolayısıyla geniş alana ihtiyacımız var. İlk kat showroom ve burada çeşitli odalar sergilenecek. Mesela İskandinav ya da Genç İsveçli koleksiyonlarıyla, bu tarzlara uygun döşenmiş yemek odası, genç ve oturma odaları, mutfaklar vardır. 50 metrekarelik stüdyo dairelerden, 100 metrekareye kadar farklı büyüklüklerde evler sergileyeceğiz mağazamızda. Müşterilere ev dekorasyonunda karşılaşabilecekleri problemlere yönelik çözümler sunacağız, fikirler vereceğiz. Üst katta, bir odanın en ufak ayrıntısına kadar nasıl döşeneceğini göstereceğiz. Haftasonları çocuklarıyla birlikte gelip, onları oyun alanlarına bırakıp, rahatça gezip dolaşabilecekleri, yemek yiyebilecekleri bir mağaza olacak. Ümraniye’yi seçme sebebimiz, arsanın bizim istediğimiz gibi, 30 bin metrekarelik bir binaya uygun olması. Hem Avrupa, hem de Anadolu yakasında kolay ulaşılan bir yer olmalıydı.

Yurtdışında satılan her Ikea ürünü burada da bulunabilecek mi? Fiyatlar nasıl olacak diğer ülkelere göre?
- Ülkeden ülkeye ürün sayısı ve çeşitleri farklılık gösterebiliyor. Temel ürün grubu bulunabilecek. Ürün grubu çok geniş ve mağazamızın açılmasına bir hayli zaman var, fiyatlar henüz belli değil ama ürünlerin beklediğinizden de düşük fiyatlı olacağını söyleyebilirim. Ikea bu uygun fiyat politikasıyla ünlenmiş bir marka çünkü.

Türkiye’de Ikea, bundan sonrası için neler planlıyor?
- Planımız, ilk dört sene içinde dört mağaza açmak. İlkini İstanbul’da açıyoruz, bundan sonra yine İstanbul’da, İzmir ve Ankara’da mağaza açmak istiyoruz. Türkiye, Ikea için çok geniş bir pazar. Hedef kitlemiz dolayısıyla, yer alabileceğimiz şehir sayısı çok fazla. Bu üç şehirle sınırlı kalmayacağız diye düşünüyorum.

Karne hediyesiyle kurulan mobilya devi
Ikea’nın kurucusu bugün 77 yaşında olan İsveçli Ingvar Kamprad. Daha 17 yaşındayken, 1943’te Almhut adında küçük bir kasabada kurdu Ikea’yı. Yine küçük bir kasaba olan Agunnaryd’daki, Elmtaryd çiftliğinde büyüyen Kamprad, adı, soyadı ve bu kasaba ile çiftliğin adının baş harflerinden oluşan bir marka yarattı. Çocukluğunda bile ticaret zekasını konuşturan Kamprad, bisikletle komşularına Stockholm’den toptan aldığı kibritleri satarak harçlığını çıkarırdı. Kibritin ardından, balık, yılbaşı ağacı süsleri ve kalem de sattı. Daha sonra işleri büyüterek, mobilyaları demonte halde, paket içinde satma fikrini geliştirdi. Bu işe de 17 yaşındayken babasının okuldaki başarısı ve yüksek notları sebebiyle verdiği, küçük meblağlı bir hediye çekiyle başladı. Mobilyaların parça parça üretilmesinin, satış fiyatını düşürdüğünü fark edip, katlanabilen ve satın alanlar tarafından monte edilen mobilyalar satarak, 50’lerde büyük atılım yaptı. O yıllarda, müşterilerin görerek ve dokunarak ürünleri seçtiği ilk mobilya mağazasıydı Ikea. Ürünler Ikea’nın kendi tasarımcıları tarafından yapılmaya başlandı. Bugün, 32 ülkede 203 Ikea mağazası var. Türkiye mağazasının açıldığı 2005 baharında, 33 ülkede toplam 213 mağazası olacak. Ikea’yı, dünya markası yapan ‘kendin yap’ konseptiyle, mağazadan aldıklarınızı, kolayca eve taşıyabiliyor ve kendiniz monte ediyorsunuz.
Hürriyet - Öznur Kaymak

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Europan Sergisi

Tarih: 25 - 28 Kasım 2004
Yer: Baucon Yapex Fuarı - Antalya

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz