reklam

19 Kasım 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Murabaha kredisi gelince havaalanı Tekfen’in oldu

Yapım ve işletmesi Tepe-Akfen-Vie (TAV) konsorsiyumuna verildiği halde geri alınan ancak daha sonra çıkartılan özel bir kanunla Türk şirketine ihalesi tekrar geri verilen Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havaalanı’yla ilgili düğümü alınan murahaba kredisinin çözdüğü belirtildi. TAV’ın CEO’su Sani Şener, “Havaalanı projesinin tamamlanabilmesi için HSBC Bankası’ndan 200 milyon dolarlık murabaha kredisi aldık. Şimdi son söz için İran Meclisi’nin kararını bekliyoruz” dedi.

“Bize özel kanun”
Yapımı yılan hikayesine dönen Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havaalanı’yla ilgili bilgi veren TAV’ın CEO’su Sani Şener, İran’da Turkcell ve TAV için özel bir kanun çıkarıldığını ve bu iki şirket için hükümetin imzaladığı anlaşmaları Meclis’in onaylaması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ‘’İran ile ilişkilerimizde bir mesele yok. Hükümet ve Meclis arasındaki problemden dolayı bekliyoruz. Biz, şu anda beklemedeyiz. 15 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Karar verilmesi gerekiyor ki, bu yatırımın ya bize ödenip oradan çıkmamız ya da devam etmemiz lazım. Onun için bekliyoruz. Ama hem Turkcell hem de TAV için özel kanun çıkardılar. Turkcell bildiğim kadarıyla şu anda Meclis’e girdi. TAV’ın da bu yıl sonuna kadar gireceğini umuyoruz. Sanıyorum aralık ayında yeniden kazma vururuz.” Tepe-Akfen, proje kapmasında, 200 milyon dolarlık yatırımla havalimanında ikinci bir terminal, 5 yıldızlı otel, catering ve kargo binaları yapacak. TAV, havaalanı işletmeciliği konusunda İran’a knowhow da götürecek.

Yeni projeler yolda
Tekfen grubunun diğer projeleriyle de ilgili bilgi veren Şener, Dubai’de A380 uçaklarının hangarlarını yaptıklarını, Kiev havalimanının prensip anlaşmasını imzaladıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Öncelikli projemiz Mısır Kahire Havalimanı. İşe başlamak için son onayı bekliyoruz. Ayrıca Hindistan’da 2 tane projeye, Delhi ve Mumbai projesine giriyoruz. Tunus’a hazırlanıyoruz, Libya’da da birtakım projelere hazırlanıyoruz. Biz dünyada çıkabilecek her türlü havalimanı ihalelerine işletme olsun, inşaat olsun yeterlilik alabilecek bir Türk firmasıyız.’’

Esenboğa’nın kredisi tamam
Tepe-Akfen-Vie (TAV), Esenboğa Havalimanı yeni İç ve Dış Hatlar Terminali’nde kullanılmak üzere Alman Bayerische Hypo-und Vereinsbank’tan 178 milyon euro kredi aldı. Alman Bayerische Hypo-und Vereinsbank’ın lider düzenleyici olarak taraf olduğu kredinin 95 milyon euroluk bölümü ticari kredi, 55 milyon euroluk bölümü ülke kredisi olarak düzenlendi. Geri kalan kısım 20 milyon euro ihtiyari yedek akçe, 8 milyon euro ise işletme sermayesi kredisi olarak ayarlandı. Ülke kredisinin nihai vadesi 13 yıl olurken, geriye kalan bölümlerin vadesi 12 yıl olup, 30 ay geri ödemesiz olarak belirlendi. TAV Başkanı Ali Kantur, ‘’Ortağımız Hamdi Bey ile birlikte Başbakanımıza süresini de 24 aya indirme taahhüdünde bulunduğumuz Esenboğa Havalimanı yeni İç ve Dış Hatlar Terminali ve otoparkının kredi anlaşmasını imzalamak için bir aradayız’’ dedi. Ankara Esenboğa Havalimanı, 158 bin metrekare iç ve dış hatlar terminali, 19 yolcu köprüsü, 102 check-in kontuarı, 120 bin metrekarelik 4 bin 50 araçlık otoparkı ve yıllık 10 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.
Türkiye

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Europan Sergisi

Tarih: 25 - 28 Kasım 2004
Yer: Baucon Yapex Fuarı - Antalya

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz