reklam

19 Kasım 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Dolmuşa uydudan takip

'İstanbul trafiği'ne, 5 bin 300 kilometre yol ekleniyor. Yeni Yerel Yönetimler Yasası ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırlarına 46 yeni belediye daha katıldı. Bu, trafik açısından şu anlama geliyor: Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanındaki yol uzunluğu 1700'den 6 bin kilometreye fırlayacak.
Köy Hizmetleri ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nden E-5 ve TEM bağlantı yollarını devralan belediye, polisteki denetleme yetkisini de bünyesine kattığında araçlar büyükşehir belediyesi trafik zabıtasının kontrolünde olacak. Büyükşehir Belediyesi, 6 bin kilometrelik yolda hareket eden toplam 60 bin servis aracı, minübüs, dolmuş ve taksiyi de uydudan izlemeye hazırlanıyor.

'Uç'lardan başlanacak
Yeniden yapılanma içine girdiklerini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan, "Envanter çalışması devam ediyor, ancak biz harcama kalemlerini yüzde 50 artırdık. İlçe ve beldeleri birbirine bağlayan yolların altyapısını bakımdan geçireceğiz. Öncelikle uçtaki ilçelerde insanların daha çok kulladığı ilçe yollarını, sonra bu ilçelerin birbirleriyle ve kent merkezleriyle olan bağlantı yollarını ele alacağız. TBMM'de bekleyen İstanbul Ulaşım İdaresi Kanunu'na göre, hâlâ Emniyet'te olan denetleme görevi için de zabıta ekibi oluşturmaya hazırlanıyoruz" diye konuştu.

Kurallara uymayan servis araçlarına ruhsat iptaline varan cezalar verileceğini belirten Bozdoğan, "12 bin okul servisi, 35 bine ticari servis, 18 bin taksi ve dolmuşla birlikte 60 bin toplu taşıma aracının her türlü güzergâh, bilet ve tarife ayarlanması görevi bize verildi. Okul servisleriyle ilgili güzergâh ve ücret tarifeleri belirlendi ve servis odasına konu bildirildi. Her servis aracına, güzergâh belgesi veriyoruz. Bir hata yada şikâyet olduğunda, plakasına bakar, düzeltilmesi için ilgili birimi uyarırız. Eğer düzeltilmezse, güzergâh belgesi iptal edilir. Oluşturduğumuz şikâyet birimine şimdiye kadar bir ihbar gelmedi" diye konuştu.

Servislerin trafik kurallarına uygunluğunun halen Emniyet'çe denetlendiğini, kendilerinin ise 'işletme mantığı'nı denetleyeceklerini belirten Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Bozdoğan, bu amaçla 'araç takip sistemi' kuracaklarını söyledi. VTS, GPS, GPRS ve GSM altyapısının bir arada kullanılacağı araç takip sistemi için araçlara ve yollara alıcı ve vericiler yerleştirilecek. Böylece İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'ndaki merkezden, servis ve diğer toplu taşıma araçlarının yeri belirlenerek güzergâh dışına çıkıp çıkmadığı, ya da hız limitlerini aşıp aşmadığı tespit edilebilecek.

Araç takip sistemi sayesinde hız limitlerine uymayan, durak dışında yolcu indirip bindiren, şerit ihlali yaptığı belirlenen toplu taşıma araçları da kontrol altına alınmış olacak.

Büyükşehir Belediyesi, servis gibi toplu taşıma araçlarında Milli Eğitim Bakanlığı'nca getirilen şu şartları da denetleyecek: Her koltukta emniyet kemeri ve araçta hostes bulunması, öğrenci dışında yolcu taşınmaması, öğrencinin camdan sarkmasını önlemek için cam kilit sistemleri, iç mekânda kullanılan malzemelerin demir yerine yaralanmaya neden olmayacak maddelerden oluşması, öğrencilerin evden alınması ve indirilmesi sırasına standartlar getirilmesi.
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz