reklam

20 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Havaş, İzmir'e 250 trilyon lira yatırım yapıyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin, yap-işlet-devret modeliyle, Havaş-Bayındır ortaklığınca inşa edilmesine ilişkin ihaleyi onayladı.

Sıkıntı Bitecek
Türkiye'nin dışa açılan penceresi İzmir yıllar sonra çağdaş bir vitrine kavuşuyor. Yeni Asır'ın defalarca manşetine taşıdığı Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin yapımı için son imzalar atıldı. İlk kazmanın vurulması için sayılı günler kaldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nin, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle Havaş-Bayındır ortaklığınca inşa edilmesine ilişkin ihaleyi onayladı. Havaş-Bayındır Ortaklığı, İzmir'e 250 trilyon lira yatırım yapacak. Yeni terminal 2006 yılında İzmir'in ve dünyanın hizmetine girecek.

YPK inceleyecek
6 yıl önce yatırım planına alınan ancak gelip giden hükümetlerin kılını bile kıpırdatmadığı terminal Havaş-Bayındır ortaklığı tarafından kurtarıldı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın onayından geçen yatırım Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) alacağı karardan sonra resmen başlayacak.
Yüksek Planlama Kurulu'nun projeyi 30 gün inceleme hakkı bulunuyor. YPK onayından sonra ihaleyi kazanan Havaş-Bayındır ortaklığı Dış Hatlar Terminali inşaatı için yeni bir şirket kuracak.

İnşaatı bu şirket gerçekleştirecek. Devlet Hava Meydanları İşletmesi ise yeni şirkete tesisin kurulması için Adnan Menderes Havaalanı içinde yer verecek. Projede, inşaatın 24 ayda bitirilmesi öngörülüyor. Ancak, Havaş-Bayındır ortaklığının yer tesliminin yapılmasını izleyen 18 ayda inşaatı tamamlayıp, terminali hizmete vermeyi hedeflediği biliniyor.

Havaş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Öztürk, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Her ne kadar projede 24 ay dense de biz bunu 18 ayda tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz" demişti.

Havaş-Bayındır ortaklığı, terminali 6 yıl 7 ay 29 gün işletecek. Terminal 102 bin metrakare kapalı alan, 16 bin metrakare açık otopark, 68 bin metrekare de kapalı otoparktan oluşacak.

Lokomotif firma
İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nı inşa edecek ortaklıkta, lokomotif firma, yüzde 65'lik payla Havaş. Bayındır Holding'in ortaklık payı ise yüzde 35.
DHMİ, ihaleyi kazanan Havaş-Bayındır ortaklığına, işletmeye geçeceği yıl için 1 milyon yolcu güvencesi verdi.

Ağustos ayında gerçekleştirilen ihale için 10 firma ihale dosyası almıştı. Albayrak Turizm, Mak-Yol ve YDA İnşaat, şartname almalarına karşın teklif vermemişlerdi. İhaleye; Havaş-Bayındır, Gama-Casa-Riva, Teknotes-Manas, Çelebi-Fraport, Tepe-Akfen ile İçtaş-Constain ortaklığı teklif sunmuştu. İhaleye en iyi teklifi, en yakın rakibi Çelebi-Fraport'un 7 yıl 8 ay 28 günlük teklifine 1 yıl fark atan 6 yıl 7 ay 29 günlük işletme süresiyle Havaş-Bayındır ortaklığı vermişti.

Bugünlere nasıl gelindi?
1998 Ulaştırma Bakanlığı, yetersiz kalan İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ni Dış Hatlar Terminali'ne taşımayı ve Dış Hatlar için yeni tesis yapmayı kararlaştırdı.
1999 Bakanlığın, İzmir'e yapmayı düşündüğü Dış Hatlar Terminali için yapılacak ihale son anda iptal edildi.
2001 Aradan geçen iki yılda hiçbir şey yapılmadı. Bakanlık yeni Dış Hatlar yapmak yerine İç Hatlar'ı genişletip revize etmeye karar verdi.
2002 İç Hatlar'ın revizyonu için ihale yapıldı.
2002 Kazanan firmanın yanlış beyanda bulunduğu gerekçesiyle ihale iptal edildi.
2003 Ulaştırma Bakanı Hilmi Güler'in talimatıyla İç Hatlar'ın revizyonu projesinden vazgeçilip 2004 yılı yatırım planına Dış Hatlar Yapımı Projesi'nin tekrar alınmasına karar verildi.
2004 Adnan Menderes Havalimanı için yeni Dış Hatlar Terminali ihalesi yapıldı. İhaleyi Havaş aldı.
2004 Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın onayıyla projenin önü açıldı. İzmir büyük olasılıkla 2006 yılında yeni Dış Hatlar Terminali'ne kavuşacak.

Ne Dediler?
Çok sevindirici

Ekrem Demirtaş (İTO Başkanı): "Deneyimli, iddialı ve bu konuda yatırımları olan bir firmanın ihalesinin onaylanması gerçekten sevindirici. İzmir'in çok önemli bir eksikliğinin giderilmesi için en önemli adımlar atıldı. Bu terminalin çok kısa sürede hizmete açılacağını duyduk. Bu da sevindirici bir haber.

Salih Esen (EBSO Başkanı): Ne Dış Hatlar, ne İç Hatlar Terminali İzmir'e yakışacak büyüklükte. Bu çalışmayla İzmir'in ticari hayatı ve turizmi hareketlenecektir.

Enis Özsaruhan (BASİFED Başkanı): "Uzun zamandan bu yana beklediğimiz ve yüreğimize su serpen bir haber bu. Yeni bir Dış Hatlar Terminali İzmir'e kesin çok şey katar.

Bülent Koşmaz (Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı): "Adnan Menderes Havaalanı'nda uluslararası bir görüntü yok. Yeni tesisler bu eksikliği giderecek. Yapanlara teşekkür ediyorum."

Cengiz Ergün (Vestel Manissapor Başkanı): Dış Hatlar Terminali Adnan Menderes Havaalanını gün yüzüne çıkaracak."

Arif Koşar (Manisa Ticaret Borsası Başkanı): Yeni tesisler ve görüntü ile İzmir'de senelerdir görülen eksiklik giderilecek."

Faruk Sarı (Yonca Yağ Yön Kur. Bşk. Yrd.): Adnan Menderes Havaalanı görüntüsü ile uluslararası havası taşımıyor. Yeni tesisler bu eksikliği giderecek.

Tahir Işıklıoğlu (EBSO Aydın Şubesi Başkanı): Yurt dışına çıkabilmek için istanbul'a gitme zorunluluğumuzun kalkacak olması sevindirici.
Yeni Asır

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Akdeniz Otel Mimarisi" Paneli

26 Kasım 2004
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz