reklam

20 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

"1 milyon dolara bir yalı dairesi bile satın alamazsınız"

İstanbul Boğazı'ndaki yüze yakın yalının tarihini, değerini ve yalı sahiplerinin başına gelenleri anlatan "Yalıların Gizemi"nin yazarı Tebernüş Kireçci yalıların fiyatının 5 milyon dolardan başlayıp 100 milyon dolara kadar çıktığını söylüyor

İstanbul Boğazı'nın milyon dolarlık yalıları "Yalıların Gizemi" adlı kitaba konu oldu. Çapraz Kitaplar'dan çıkan kitabın yazarı gazeteci Tebernüş Kireçci. Yedi yıldır İstanbul'daki gayrimenkuller üzerine haberler hazırlayan Kireçci son beş yıldır yalılar üzerinde uzmanlaşmış. Öyle ki toplamda 200 yalı haberine imza atmış. "Yalıların Gizemi", Kireçci'nin 1999 yılından beri farklı yayın organlarında çıkan yaklaşık 100 yalı haberinin bir derlemesi. Zaten Kireçci de "Kitabımın tarih alanında hiçbir iddiası yok. Bir mimari kitabı da değil. Boğaz üzerine yaptığım haberlerin derlemesi sadece" diyor. "Yalıların Gizemi"nde Erol Aksoy Yalısı, Sedat Simavi Yalısı, Çiller Yalısı, Üstünkaya Yalısı, Mengenecioğlu Yalısı, Muzaffer Gazioğlu Yalısı ve Mustafa Özkan Yalısı gibi örneklerle sahiplerini sıkıntıya sokan yalılar da inceleniyor.

"En pahalıları Yeniköy ve Vaniköy'de bulunanlar" İstanbul Boğazı'nda yaklaşık kaç yalı var?
Neyin yalı olduğu neyin olmadığı belli sınırlarla tam olarak ayrılmadığı için kesin bir rakam verilemiyor. Çünkü Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yalı tanımı farklı, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun verileri farklı. Yol yalıları dahil mi değil mi, saraylar ve kasırlar dahil mi değil mi belli değil. Mesela Yılanlı Yalı, Boğaz'daki en ihtişamlı yalılardan biri. Şerifler Yalısı ise sivil mimarinin Avrupa yakasındaki en eski örneği. Ama bu iki yalının önünden yol geçiyor. Bir de Mizancı Murat Yalısı ve Enver Paşa Yalısı gibi şu an arsa olan kayıp yalılar var. Ben Boğaz'daki yalı sayısını hava fotoğraflarına bakarak belirledim ve gördüm ki Boğaz'ın iki yakasında 900'den fazla yalı var.

Boğaz'daki en pahalı yalı hangisi?
Erbilgin Yalısı diğer adıyla Şehzade Burhanettin veya Ahmet Münir Paşa Yalısı. Yeniköy Köybaşı'ndaki bu yalının arkasındaki köşkü ile birlikte 64 odası var. Sahibi "Bu yalı 100 milyon dolar eder" dediği için Boğaz'ın en pahalı yalısı. Boğaz'daki yalılardan fiyatı belli olan tek yalı o çünkü. Diğer yalı sahipleri çıkıp "Benim yalım daha fazla eder" derlerse yalıları Erbilgin Yalısı'ndan daha değerli olur. Çünkü bu izafi bir şey. Uzanlara ait Afif Ahmet Paşa Yalısı'nın değeri de 40 milyon dolar civarında. Erdal İnönü'nün bacanağı olan Uğur Mengenecioğlu'na ait Kandilli burnundaki Esat Efendi Yalısı ve Kıbrıslı Yalısı da en pahalı yalılardan. Beylerbeyi'ndeki, Sabancıların alıp yeniden yaptığı Hasip Paşa Yalısı 30 milyon dolardan fazla eder. Rahmi Koç'a ait olan Kont Ostrorog Yalısı, Yılanlı Yalı, Mustafa Özkan'ın Yeniköy'deki yalısı bugün en az 20 milyon dolar eden yalılardan bazıları. Boğaz'da fiyatı 10 milyon dolar ve civarında olan yaklaşık 200 yalı, fiyatı beş milyon dolar civarında olan yaklaşık 300 yalı var.

"Boğaz'da yalı sahibi olmak 5 milyon dolardan başlıyor" Ya devletin elindeki yalılar...
Boğaz'ın en kıymetli yapıları devletin elinde. Mesela Çırağan Sarayı bugün en az 1 milyar dolar eder. Feriye Sarayları parça parça satılsa her biri en az 100-200 milyon dolar yapar. Hatta diyebilirim ki özel sektöre veya özel şahıslara ait tüm binalar, devletin elindekilerin yarısı bile etmez.

Hangi semtteki yalılar daha pahalı?
Yeniköy Boğaz'ın diğer muhitlerinden her zaman daha pahalı. Çünkü Avrupa yakasının bütün yalıları neredeyse orada toplanmış vaziyette. Bir yalının etrafında değerli yalılar olması onun fiyatını daha da artırır. Kanlıca ve Vaniköy'deki yalılar da pahalı. Anadolu yakasındaki yalıların fiyatı son zamanlarda yükseldi. Bunun nedeni Sabancı ailesinin son 20 yılda çok net şekilde yalılar için alıcı pozisyonunda olması. Kesin bir alıcının olması her zaman o piyasanın fiyatını yükseltir.

Bugün yalı sahibi olmaya kalkan biri en az ne kadar ödemeyi göze almalı?
Boğaz'da 500-600 metrekarelik bir binaya, 1000 metrekarelik bir bahçeye sahip bir yalının fiyatı 5 milyon dolardan başlıyor. Yalıların fiyatı 60 milyon dolara hatta daha da üstüne kadar çıkar. Bir mucize olmazsa 1 milyon dolara bir yalı dairesini zor alırsınız.

Yalılar konusunda neredeyse uzmanlaşmış biri olarak size göre Erol Aksoy'un yalısı tam değerinde mi yoksa değerinin altında mı satıldı?
Bunu emlakçılar daha iyi bilir ama Erol Aksoy'a daha önce bu yalı için 20 milyon dolarlık iki teklif geldi. Tekliflerden biri bir politikacı işadamına aitti. Ayrıca bu yalıyı körfez ülkelerinden biri İstanbul başkonsolosluğu yapmak istiyordu.
Ama Aksoy bu teklifleri reddetti. Suzan Sabancı Dinçer ve kocası Haluk Dinçer ise 15 milyon dolara yalının sahibi oldu. Bu yalının ucuza gitmesinin temel nedeni "kabahatli bir mal" gibi satılıyormuş havasının oluşması. Bu yüzden ucuza gitti yalı. Çünkü ciddi bir fiyat oluşumu olmadı.

"Sabancı ailesinin 14 yalısının yaklaşık değeri 200 trilyonun üzerinde" Kitapta en çok yalıya sahip olan ailenin Sabancı ailesi olduğunu söylüyorsunuz. Sabancı ailesinin toplam kaç yalısı var?
14 yalı. Sabancıların ilginç bir yalı politikası var. Yalıları Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ayakları arasında. Piyasa eksperlerine göre bu yalıların toplam değeri 200 trilyonun üzerinde. Mesela Sakıp Sabancı'nın adına bir yalı bile yok. Yalçın Sabancı sülalenin en çok yalıya sahip ismi. Tüm yalılar Sabancı ailesinin ikinci kuşağına ait. Yine ünlü ailelerden Koç ailesinin dört, Mermercilerin iki yalısı var.

"Yalıların Gizemi"nde sahiplerini sıkıntıya sokan yalılar için ayrı bir bölüm var. Yalıların lanetli olduğuna inanıyor musunuz?
Yalıların lanetli olduğuna dair kesin sonuçlara varmak mümkün değil. Yalılar lanetli demek istemiyorum ama bazı yalılar sahiplerini çarpıyor ya da bazı yalı sahipleri iflah olmuyor galiba. Yalı sahiplerinin başından icralar, iflaslar, yangınlar, intiharlar, suikastler, kaza ile ölümler, cinayetler, evlat acısı eksik olmuyor. Tüm bunların bir tesadüf mü yoksa Boğaziçi'nde yalı sahibi olmanın laneti mi olduğunun kararını okuyucuya bırakıyorum.

Yalılarla ilgili bir kitap projeniz daha var galiba...
"Yalıların Gizemi"nin ikincisi üzerine çalışmalara başladım bile. Ayrıca yalılar ile ilgili çok ayrıntılı bir kitap daha yazacağım.
Milliyet - Elif Berköz

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

11. Beton Prefabrikasyon Sempozyumu

20 Kasım 2004,
Crowne Plaza Oteli - İzmir

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz