reklam

23 Kasım 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

MOMA Kendini Yeniledi

Manhattan’daki MoMA (Modern Sanatlar Müzesi)geçtiğimiz haftasonu açıldı. 75 yıllık tarihe sahip binanın bu seferki tasarımcısı Japon mimar Yoshio Taniguchi.

Frank Gehry’nin Bilbao’daki Guggenheim’ı ve Richard Meier’ın Los Angelas’taki parıldayan kalesinden sonra Taniguchi’nin yapısındaki zerafet bu iş için çok uygun olduğu izlenimini veriyor. Ancak Manhattan Caddesi’ne girdiğiniz andan itibaren -tatlı bir eğimle alçalarak, sizin yükseklerden süzülmenizi sağlayan girişi ile- onun tarzı, becerisi ve sanatı fikrinizin kesinlik kazanmasını sağlar.

Işık Seli
6 katlı olan yapının cam perde duvarları, galeriyi kentin değişmezi yaparak New York’ta yaşayanları -bir ışık seli gibi- içeri davet ediyor.

Taniguchi iç duvarların kalınlığını 2.5 cm’den az tutarak, onların katı bir cisimden ziyade bir perde gibi görünmelerini sağlamış ve bu sayede hafiflik duygusu veriyor.

Birbirine eklenmiş olan mekanlar ziyaretçilerin tablo ve heykelleri sınırsız biçimde görmelerini sağlayan sade bir mimarlık örneği oluşturuyor.

Galerinin tablo ve heykellerden sorumlu yetkilisi John Elderfield “Yeni MoMA binasının en güzel tarafı heykel ve tablolara farklı bir bakış açısıyla bakabilmenizi sağlaması.” dedi.

MoMA Yıldızları
Matisse’den Van Gogh’a, Hopper’dan Picasso’ya pek çok MoMA yıldızı burada yer alıyor.

Ayrıca geçen sene hassasiyeti nedeniyle taşınması sırasında dikkatleri çeken Les Demoiselles D’Avignon tablosu da şu an sergileniyor.

Bunun yanısıra Jasper Johns, Donald Judd ve Jeff Wall gibi isimlere ait görmeye değer yeni eserler de burada bulunuyor.

MoMA müdürü Glenn Lowry “Bu Amerika’nın zaferi ile ilgili bişey değildir, bu modern sanatın dünyadaki geçerliliğin göstergesi.” dedi.

Özel olarak bir sanatçıya ayrılmış iki büyük galeri burada yer alıyor; biri Matisse diğeri ise Pollock. Tabloların sergilenişi ziyaretçiyi kronolojik sırada dizilmiş öğretici bir yolculuğa çıkarmaktan ziyade, modern sanatın hikayesini anlatacak biçimde düzenlenmiş. Görkemli bir salon 5. katta tasarlanmış; burada modern sanatın 1880’den 1940’a kadar ki oluşum periyodu anlatılıyor.

“Kesişen Yollar” diye adlandırılmış bir galeride, Chirico, Brancusi ve Picasso’ya ait tablolar sergileniyor. Bu galeriye 5 ayrı yerden girilebiliyor, bu buluşma farklı tarzların nasıl bir noktada kesiştiklerinin ve birbirlerini beslediklerinin göstergesi. Burada müthiş bir yakınlık var.

MoMA halen oluşmakta olan yeni sanat eserlerine de yer verecek biçimde tasarlanmış. MoMA müdürü Glenn Lowry 1929’daki kurucusu Alfred Bar’ın izinden giderek MoMA’nın laboratuvar havasını koruyor.
BBC - Alev Özkan

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Baucon Yapex 2004

25 - 28 Kasım 2004,
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz