reklam

23 Kasım 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Uşşakizade Köşkü'nün bahçesi otopark oldu

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Büyük Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın vefat ettiği Karşıyaka'daki Uşşakizade Köşkü'nün bahçesinin otopark olarak kullanılmasına engel olamadıklarını, köşkün ilçeye kazandırılması için yaptıkları çabaların sonuçsuz kaldığını söyledi.

Cevat Durak, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın sağlık problemleri nedeniyle İzmir'de 13 gün yaşadığını ve 14 Ocak 1923 tarihinde bu köşkte vefat ettiğini söyledi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından 13 Mayıs 1995 tarihinde 914 sayılı kararıyla köşkün 1. derece sit kapsamına alındığını belirten Durak, köşkün sahiplerinin Ali Ahmet Ünal, Sonar Tunaboylu, İsmail Tural ve Süleyman Çelebioğlu olduğunu anlattı. Köşkün yaklaşık 5 dönüm bahçesi olduğunu, bina gibi bahçenin de 1. derecede sit kapsamında olduğunu belirten Durak, şunları söyledi:

“İlçemizin merkezinde bulunan bu köşkün kamulaştırılması için bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Kültür Bakanlığı uğraş göstermiş, ancak kamulaştırma meblağı yüksek olduğu için gerçekleştirilememiştir. Takas için bir çok kez ikili görüşmeler yapılmış, ancak görüş birliğine varılamamış. Mülk sahipleri halen burayı ofis olarak kullanıyorlar. Ancak köşkün bahçesi otopark olarak kullanılıyor, bunu engelleyemiyoruz. Mülkiyet sahipleri bahçeye araç parkı yaptırıyorlar. Sit de buna engel değil.”

Bahçede araba da yıkandığını tespit ettiklerini, yıkama yerlerinin yıkıldığını ve cezai işlem yapılarak mühürlendiğini belirten Durak, ”Bu mührün de sökülerek tekrar çalıştığı görülmüş. Bunu için Cumhuriyet Savcılığı'na tutanak ile suç duyurusunda bulunulmuş. Köşkün kapısını kilitleyemezsiniz, parasız girişi engelleyemezsiniz. Ama burada el altından para alıyorlar."

Cevat Durak, köşkün sahiplerine bahçenin kaçak otopark olarak kullanılmaması için en son 2 Haziran 2004 tarihinde ihtarname çekildiğini vurguladı.

Tarihçesi
İzmirli tarihçi, gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın vefat ettiği Karşıyaka'daki Uşşakizade Köşkü ile ilgili şu bilgiyi verdi:

“Ankara'da rahatsızlanan Zübeyde Hanım'a doktorlar, bir deniz kentinde oturarak tedavisinin uygun olduğunu bildirdiler. Bunun üzerine Atatürk, yaveri Salih Bozok'u İzmir'e gönderdi. Bozok, Latife Hanım'ın ısrarıyla Uşşakizade Ailesi'nin Karşıyaka'daki köşkünün bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu Atatürk'e bildirdi.

Zübeyde Hanım, Salih Bozok ve eşi olduğu halde aralık ayı ortalarında Karşıyaka'ya geldi. İstasyonda Latife Hanım kendilerini bekliyordu. Büyük bir saygıyla elleri öpülen Zübeyde Hanım, hasır bir iskemleye yerleştirilerek 200 metre ilerideki köşke getirildi.
Hürriyet

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Akdeniz Otel Mimarisi" Paneli

26 Kasım 2004
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz