reklam

25 Kasım 2004 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Batı Stoa Faustina Kapısı yeniden açıldı

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'nın işbirliği ile kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülen Smyrna Agorası'ndaki Batı Stoa Faustina Kapısı, törenle açıldı.

İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, törende, herkesin maddi destek sağlamasıyla kentte önemli projelerin gerçekleştirildiğini anlattı. Göksu, “Ülkemizi dünyadaki medeniyetlerle buluşturacak, İzmir'in kültürüne, turizmine, gelişmesine büyük katkı sağlayacak bir kapıyı açıyoruz. Elini taşın altına koyanlarla ne mucizeler gerçekleştirdiğimize tanık oluyoruz” dedi.

Vali Göksu, Smyrna Agorası'nda kazılara 1930-1940'larda başlandığını, bölgenin öneminin ve değerinin o zaman görüldüğünü, ancak sonraki süreçte, 2000 yılına kadar çalışmaların kesintiye uğratıldığını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başkanı merhum Ahmet Piriştina'nın Agora'ya özel bir önem verdiğini, kazı ve restorasyon çalışmasının yeniden başlamasına ön ayak olduğunu anlatan Vali Göksu, sözlerini şöyle sürdürdü:"Piriştina'dan sonra göreve gelen Aziz Kocaoğlu arkadaşım da dün akşam beni arayarak, Agora bölgesindeki istimlak çalışmalarının 2005 yılına kadar bitirileceğini söyledi. Bu sözlerle mutlu oldum. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin. İndiğiniz yerden tarihi kalıntılara ulaşmak için en az yarım saatlik bir yolculuk yaparsınız. İzmir'de şehrin göbeğinde büyük bir Agora'nın olmasının kıymetini bilmiyoruz. Bu yıl, buraya Çevre Vakfı'ndan 200 milyar lira katkı koyduk. İl Özel İdaresi kaynaklarından da 150 milyar lira harcayarak, bir vinç satın aldık. Kazı ve restorasyon çalışmalarına 24 saat destek verecek bir makineye sahip olduk. Agora'yı Kemeraltı ve Kadifekale ile bütünleştirmemiz lazım.”

İZTO, Sponsorluk Yapıyor
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, 11 aydır Smyrna Agorası kazılarına sponsorluk yaptıklarını kaydetti.

Batı Stoa'nın “bodrum artı iki kat” olduğunu, yapı içerisinde üç galeri yer aldığını anlatan Demirtaş, kazılar sırasında seramik, sikke ve bronz el aletleri bulunduğunu söyledi.

Bu yıl kazı çalışmalarına 350 milyar lira destek verdiklerini dile getiren Demirtaş, bunun meyvesini, her Çarşamba günü Costa Crociere gemisi ile İzmir'e gelen turistlerin Agora'yı dolaşmasıyla aldıklarını belirtti.

Demirtaş, Agora'dan Kadifekale'ye çıkılacak yaya yolları ve teleferik projesinin de gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Dünyaya Açılan Kapı
Smyrna Agorası Kazı Başkanı Mehmet Taşlıalan, 10-15 yılda tamamlanacak işi 2.5 yılda bitirdiklerini söyledi. Taşlıalan, ”Eskiden İzmir'e (Türkiye'nin batıya açılan penceresi) denirdi. Şimdi bu kapının açılmasıyla İzmir, dünyaya açılan bir kapıya kavuşmuş oldu. Smyrnalılar tarih boyunca kendilerini hizmet edenleri unutmamıştır. Batı Stoa'nın kapısının üst kısmındaki Faustina'nın büstü bunun simgesidir”dedi.

Konuşmaların ardından restore edilen Batı Stoa Faustina Kapısı ziyarete açıldı.

Açılışa, İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Güngör, İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş ve öteki ilgililer katıldı.

Faustina Kapısı
Roma İmparatoru Marcus-Aurelus'un 2. eşi Faustina M.S. 178 yılında depremde yıkılan Smyrna kentinin tekrar yapılması için, inşa masraflarını karşıladı. Faustina'nın, Marcus-Aurelus'a buraya daha fazla para göndermesi ve daha kısa sürede şehrin tamamlanması için gözyaşı döktüğü rivayet ediliyor.

Bunun için Smyrnalıların, Batı Stoa Faustina Kapısı'nın iki bölümden oluşan sütunlarının birin üzerine Faustina'nın gözyaşı döken bir büstünü, diğerine de Marcus -Aurelus'un portresini işlediği belirtiliyor.

1932-1941 yılları arasında yapılan kazılar sonucunda kapı kemerine ait kilit taşlar üzerinde Faustina büstü bulundu.

Marcus -Aurelus'un büstünün de yapılacak kazılarla ortaya çıkartılacağı tahmin ediliyor.
Hürriyet

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Baucon Yapex 2004

25 - 28 Kasım 2004,
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

  

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz