reklam

26 Kasım 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'a bağımsızlık

DPT, hafta sonunda düzenlenecek törenle İstanbul ile ilgili tüm ekonomik ve sosyal planlama yetkisini belediyeye devredecek. Belediye bu yetkiyle sanayi sitesi ve demiryolu da yapabilecek.

Türkiye'de ilk defa bir şehir, merkezi hükümetten bağımsız olarak yerel tüm ekonomik, sosyal, çevre, nüfus ve imar planlarını yapmaya hak kazanıyor. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) yetki devretmeye hazırlandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bölgesel sosyoekonomik kalkınma planlamasını bundan sonra kendisi yapacak.

DPT hafta sonunda düzenlenecek törenle tüm bölgesel planlama yetkisini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devrediyor.

Tek başına coğrafi bölge
DPT'nin bölgesel Kalkınma Planı'nda coğrafi alan olarak Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekidağ ve Yolava'yla birlikte değerlendirilen İstanbul, artık tek başına coğrafi bir bölge olacak.

Yetki devrinden sonra, belediye halen Çevre Bakanlığı'nın yaptığı 1/100 bin çevre planı ve Bayındırlık Bakanlığı'nın yaptığı 1/50 bin imar planlarını kendisi yapmakla kalmayacak, uzun vadede GAP projesine olduğu gibi, komşu illerle ortak ekonomik ve sosyal projeler planlayabilecek.

Halen DPT'nin birden fazla ili kapsayan Yeşilırmak Kalkınma Planı, Doğu Karadeniz Kalkınma Planı, Doğu Anadolu Kalkınma Planı ve Güneydoğu Anadolu Kalkınma Planı'nda olduğu gibi, sanayi ve ticari alanları Gebze'den Çorlu'ya kadar geniş bir alana uzanan İstanbul'da Tekirdağ, Sakarya ve diğer çevre illeri de kapsayan raylı sistem, karayolu, baraj, sanayi siteleri ve toplu konut alanları yapabilecek.

Kararı belediye verecek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehiriçi trafik sorununu çözebilmek için yeni köprü, çevreyolları ya da tüpgeçit yapmayı planlarken, bunları dış kredi veya yap-işlet-devret modeliyle ihale edebilecek. Halen üzerinden geçen araçların yüzde 95'i şehiriçi trafiğe hizmet eden Boğaz köprüleri, aynı zamanda karayolu olduğu ve çevre illeri de ilgilendirdiği için daha önce DPT, merkezi hükümet ve bakanlıklarca planlanıyordu.

Topbaş: Planımızı kendimiz yapacağız
Yetki devri için 'İstanbul her şey için yeni bir başlangıç' benzetmesini yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Burada bir yetki devrediliyor. Bu yetki devriyle, yüzlerce, binlerce proje geliştirmek mümkün. İstanbul bundan sonra kendi kendini planlayacak. Ekonomik, sosyal, imar, nüfus, su havzaları ve ulaşım planlarını İstanbul kendisi yapacak" diye konuştu. İstanbul'un yasal olarak halen 1980 yılında yapılan planlarla yönetildiğini hatırlatan Topbaş, şunları söyledi:

Yerinden yönetim örneği
"Bu bir bölgesel planlama yetkisidir. İstanbul artık il sınırlarlarıyla bir bölge olarak tarif ediyor. Eskiden Marmara olarak bir bölgeydi, uzun vadede İstanbul Bölgesi, Marmara'yı da kapsayabilir. DPT'nin bölgesel tüm yetkileri, bir yerel idare olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devrediliyor. Bu Avrupa Birliği'nin özellikle üzerinde durduğu 'yerinden yönetimin' pratikteki uygulamasıdır. Uzun vadede, AB'de olduğu gibi, sadece komşu şehirler arasında değil, İstanbul, Atina, Sofya gibi AB üyesi ülkelerin şehirleriyle de bölgesel planlamalar yapılabilir.
Bu yetki devri, İstanbul için bir yeniden başlangıç gibi."
Radikal - Selim Efe Erdem

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz