reklam

26 Kasım 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Deprem projesi lojistik destek arayışında

Olası bir depremde hayat kurtaracak ‘İstanbul Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale’ projesi lojistik destek arayışında.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nce yürütülen çalışmanın acil müdahale birimi 2002 yılı ağustos ayından bu yana devrede.

Erken uyarı sistemi üst düzey güvenlik önlemlerine bağlı
Ancak erken uyarı sisteminin tam anlamıyla devreye girmesi üst düzey güvenlik önlemlerinin alınmasına bağlı.

Deprem riski altındaki İstanbul'da, yüksek gerilim hatlarındaki elektrik bilgisayarın bir tuşuna basılarak kesilecek. Fabrikalar susacak, santral ve rafineriler çalışmayacak, metro ve banliyö trenleri ise duracak.

Bu programı başlatan sinyal, İstanbul'da hala proje aşamasında olan deprem erken uyarı sisteminin bir parçası. Bu projede 'erken uyarı' kapsamında gerçekleşebilecek bu yöntemin sakıncaları da var.

Erdik: "Yayılacak sinyaller terörizme açık"
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik, "bu tip sinyaller terörizme çok açık. Bugün bir tesise yanlış bir sinyal gönderdiğinizde çok büyük bir zarara yol açabilirsiniz. Bu sinyallerin kodlanması, şifrelenmesi gerekir. Cihazların bulunduğu yerlerin korunması gerekir" dedi.

Gözler, İstanbul Valiliği'nde
Kandilli Rasathanesi'nce uygulanan projenin 'Acil müdahale' kısmı hayata geçse de 'Erken uyarı' kısmı şimdilik kendi içinde işliyor. Üniiversitede ne gönderilecek sinyalleri denetleyecek bir güvenlik ağı ne de sistemin bakımını yapacak ekip var. Bu noktada gözler İstanbul Valiliği'ne çevriliyor.

Erdik, "biz bu hizmeti Valiliğin nezdinde vermek istiyoruz. Neticede biz bu hizmeti Valiliğe aktaracağız. Valilik tarafından verilecek ki hem resmiyet kazansın, bu İstanbul Valiliğinin acil yardım kapsamında yapması gereken bir şey" dedi.

İlk adımı projeye vilayet bütçesinden bir milyon dolar ayırarak atan Valilik ile gerekli lojistik desteğin verilmesi için de çalışmalar yürütülüyor.

Bir yıl içinde devreye girmesi umut edilen sistem güvenlik sorununun aşılması halinde hasar yapıcı şok dalgasını bir saniye ile 15 saniye arasında belirleyip otomatik sinyal yardımıyla, sinyali kullanacak birimlere iletecek.
CNN Türk

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Akdeniz Otel Mimarisi" Paneli

26 Kasım 2004
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz