reklam

26 Kasım 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Sarıgül bu yükle zor yürür!

Garanti Bankası, Eczacıbaşı ve İş Bankası, kamuoyunda tartışılan binaların inşaasında tüm işlemlerinin yasal zemin içinde gerçekleştirildiğini açıkladı. Bu açıklamalar ile olay kapandı mı? Bence kapanmamalı.
Kamuoyunda tartışma, bilerek veya bilgisizlikten, özünden uzaklaştırılıyor. Öncelikle konuyu, Deniz Baykal Mustafa Sarıgül kavgası dışında incelemek lazım.

Olay, 2004 yılı başında polisin, otopark mafyasını izlerken edindiği telefon konuşmaları üzerine patlıyor.
Telefonu dinlenen ve başka bir olay için gözaltına alınan zanlıya, belediyede dönen rüşvetlerle ilgili yaptığı konuşmaların ne anlama geldiği soruluyor. O da diyor ki, "Şundan rüşveti aldım, şuna teslim ettim. Bunun ardından da adı geçen binadaki mevzuata aykırılıklar yasal kılıfına sokuldu." Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı bir soruşturma başlatıyor.

Soruşturma, kaçak olduğu tespit edilmiş, bunun için yıkım kararı alınmış ve üstüne de para cezası kesilmiş bina için (Doğuş Grubu, Topçuoğlu Ailesi ve Ersin Eren'e ait) gerçekten rüşvet alınıp alınmadığını anlamaya yönelik yapılıyor.
Siz müfettiş olsanız önce ne yaparsınız?
Bu binayı mercek altına alıp, kaçak olduğu tespit edilmiş katları için iskân verilip verilmediğine bakarsınız.

Müfettiş (Rıdvan Aydın) de öyle yapmış. Burası çok önemli. Müfettiş binada uygunsuzluğun devam ettiğini tespit etmiş ve raporunda şunu yazmış: "Müfettişliğimce dosya üzerinde yapılan incelemede binanın iskân izninin bulunmadığı tespit edildiği"...

Cümlenin anlamı şu: Birileri rüşvet verdim diye ötüyor ama incelemeye göre rüşvete konu olan bir düzenleme yapılmamıştır.

İşte bu tespit sonucunda, soruşturma basit bir adli vaka olarak kalıyor.
Tam bu noktada CHP, müfettişin kaçak katların yasal kılıfa sokulduğu iskân belgesini kamuoyuna açıklıyor ( Sarıgül liderlik yarışı başlatmasa bu gelişmelerden haberimiz bile olmayacaktı).

Bu belge müfettiş tarafından bulunmuş olsaydı, rüşvet iddiası temellenecek ve soruşturma Sarıgül'ü de içine alacak şekilde genişletilecekti. Yani sevgili okurlar, 300 ile 1 milyon dolar arasında rüşvet dağıtılarak bazı aykırılık ve usulsüzlüklerin yasal kılıfına sokulduğu iddiası, SarıgülBaykal kavgasına harcanmayacak kadar önemli. Araştırılmalı. Mustafa Sarıgül, CHP liderliğine bu yükle yürüyemez. Bir an önce söz konusu bina için iskânın neden verildiğini ve bu belgenin müfettiş tarafından neden öğrenilmediğine ilişkin soruşturmayı bizzat kendisi başlatmalı. Bu Sarıgül'ün de samimiyet sınavı olacak. Ve genç bir lider adayının aklanması önemli. Çünkü aklandığında Türkiye'nin önemli kurumları Eczacıbaşı, İş Bankası (yazıda henüz konu edilmemiş bir başka bina için) Doğuş gibi kurumlar da aklanmış olacak.
Sabah - Yavuz Semerci

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Akdeniz Otel Mimarisi" Paneli

26 Kasım 2004
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz