reklam

26 Kasım 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

Arkitera Mimarlık Merkezi Venedik Mimarlık Bienali İzlenimleri

Venedik Mimarlık Bienali 2004 yılında İsviçreli profesör Kurt Foster’ın küratörlüğünde gerçekleşti. Yıllardır Arsenale ve Giardini isimli festival mekanlarında düzenlenen etkinlik bu yıl gerçek bir mimarlık şenliği havasındaydı. Aslında “Architecture is a good idea” sloganlı promosyon ürünler de durumu çok iyi özetliyordu.

Arsenale’de Asymptote ve Foster’ın seçki ve düzenlemesi oldukça basit bir yapıya oturuyordu. Girişte günümüz öncesine, 80’lere atıfla düzenlenmiş büyük bir salonda dönemin mimarlığı ile ilgili hazırlanan kısa bir sunum yine dönemin müziği eşliğinde sunuluyordu.

Bu mekandan sergi mekanına geçtiğimizde ise tasarımı Rashid tarafından yapılan mimari düzenleme boylu boyunca uzanıyordu. Bu düzenlemede duvarlar eğrisel formlarda iç bükey parçalar halinde uzarken ortada Metamorfoz temasına atıfta bulunan ve maketlerin yerleştirildiği platformlar bulunuyordu. Duvarların arasında ise plazma ekranlarda render ve çeşitli dijital malzemeler, yerine göre söyleşi ya da film yer alıyordu. Dijital malzemeden yana olacağı beklenirken tam tersine maketler ve çizimlere yoğunlaşan ilgi kullanılan çizim malzemeleri orjinal olmadığı halde etkileyiciydi.

Maketler ise mimarların herbirinin ayrı çalışma teknikleri konusunda çok iyi fikir veren ve Türkiye’de şimdiye kadar hiç görmediğimiz kadar geniş bir yelpazede yer almaktaydı.

Eski bir tersane olan Arsenale çeşitli sanat aktivitelerinde kullanımlası için kente kazandırılmış bir mekan. İstanbul’da düzenlenen festivallere benzer bir yapılanma ile çeşitli zamanlarda müzik, tiyatro, sinema etkinliklerini bu mekan ağırlıyor. Ancak diğer mekanlardan en önemli farkı mimarlığın bu sanatsal üretim içindeki yerinin çok büyük olması.

Daha çok ülke pavyonlarının konumlandığı Giardini’de İtalya pavyonu başta olmak üzere temayla paralellik taşıyan çalışmalar yer alıyordu.

Giardini’deki Alman pavyonu özellikle dikkat çekiyordu. Mekanın içinde sürekliliği kesilmeyen eğrisel bir duvar üzerinde yine sürekliliği hiç kesilmeyen çalışmayı izlerken insanın kendinden geçmemesi olası değildi. Mekandaki yüksek nitelikli ışık ve kaliteli detaylar Almanya’yı anlatıyor denebilirdi.

Sverre Fehn’in tasarımı İskandinav ülkeleri pavyonunda ülke çalışmalarını izlemeye zaman kalmamıştı. Yapı o kadar etkileyiciydi ki...

Danimarka pavyonu da Bruce Mau’nun da varlığıyla ilgiyle izlenen ülke pavyonlarından birisiydi.

Makedonya, Slovenya, gibi ülkelerin bienale katılımı, Venezuella pavyonunun Scarpa yapısı olması gibi çarpıcılıklar ise Türkiye’nin katılmamış olmasının bir kez daha altını çiziyordu.

Bienale mimari çalışmaları ile katılmayan ülkeler çeşitli yerleştirmeler ile ordaydılar. Türkiye ise ne ülke katılımı ne de bireysel bir davetli iş yada bireysel bir çaba ile herhangi bir şekilde bienalde değildi. Festivale ABD adına katılan Şulan Kolatan tek Türk olarak oradaydı, ama onun da Türkiye ile hiç ilişkisi yoktu, izleyicilerin çok büyük bir kısmı Türk asıllı olduğunu bile bilmiyorlardı muhtemelen.

Bienal kapsamında bir de kıyı kentleri çalışması yer alıyordu. Tabi ki Barselona ve diğer kentler geleceğe ışık tutan projeleri ile ordaydılar. Sadece bir projesi olan İstanbul’un ise orada olması zaten beklenmemeliydi.

Bu yıl ki bienalde “iğne atsak yere düşmez” sözü tam geçerli değilse de kalabalıktan sergileri gezmekte güçlük çekildiğini söylemek yalan olmazdı.

Binlerce kelimesinin yetersiz kalacağı festival katılımının nicelik ve niteliği gerçekten etkileyiciydi. Katılımcıların büyük çoğunluğu İtalyanca konuşsa da arada oldukça kalabalık gruplar halinde diğer dilleri konuşanlara rastlamak mümkündü. Katılımı olmayan bir ülke olarak izleyici gönderme oranına bakıldığında da en altlarda kalacağımız çok açık. Buna rağmen festivalin son günü Türkiye’den 3 kişi ile karşılaşmış olmam uluslararası katılımla ilgili iyi bir fikir verebilir.

Venedik Mimarlık Bienali fotoğraflarını incelemek için tıklayın.

Arkitera - Ömer Yılmaz

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

"Akdeniz Otel Mimarisi" Paneli

26 Kasım 2004
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz