reklam

27 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Köy evine Ağa Han

Snohetta Hamza Konsorsiyumu tarafından tasarlanan ve 218 milyon dolara mal olan Mısır'daki görkemli İskenderiye Kütüphanesi, 2002 yılında açılmıştı. Cal-Earth Enstitüsü'nün yaptırdığı kum torbası evleri 1992'den beri mültecilerin barınma sorununa ilaç oluyor.

Han Tümertekin'in tasarladığı Assos'taki sayfiye köy evi B2, Ağa Han Mimarlık Ödülü kazandı. 'Ağa Han' kazanan yedi proje arasında Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi, mülteciler için tasarlanan kum torbasından barınaklar ve Petronas Kuleleri de bulunuyor

Mimar Han Tümertekin'in tasarladığı, Ayvacık'taki bir sayfiye evi, 2004 Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü aldı. B2 adlı ev, 378 proje arasından ödüle değer bulunan yedi yapıdan biri oldu. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Büyükhüsun Köyü'nde inşa edilen B2'nin sahipleri Bill's gömleklerinin de sahibi olan Selman Bilal ve Süha Bilal kardeşler. Hindistan Başbakanı'nın da katılımıyla, bugün başkent Yeni Delhi'deki Hükümdar Hümayun'un mezarının tarihsel bahçelerinde yapılacak törende Selman Bilal, Süha Bilal ve Han Tümertekin ödüllerini Ağa Han'ın elinden alacak.

Üç yılda bir verilen ve dünyanın en saygın mimari tasarım yarışmalarından Ağa Han Mimarlık Ödülü' nün dokuzuncu dönemdeki diğer sahipleri şöyle: Mısır'daki İskenderiye Kütüphanesi (Snohetta Hamza Konsorsiyumu), Burkina Faso'daki Gando İlkokulu (Diebedo Francis Kere), Cal-Earth Enstitüsü'nün mülteciler için tasarladığı kum torbalarından barınaklar, Yemen'deki El Abbas Camii restorasyonu (Marylene Barret), Kudüs eski kent merkezinin yeniden canlandırılması programı (OCJRP Teknik Ofisi), Malezya-Kuala Lumpur'daki dünyanın en yüksek binası olan Petronas Kuleleri (Cesar Pelli& Associates). 500 bin dolar tutarındaki para ödülü jürinin ayrı ayrı belirlendiği oranlarda seçilen yedi proje arasında paylaştırılacak.

Deneysellik ön planda
Ağa Han Mimarlık Ödülü Genel Sekreteri Süha Özkan, bu yılki ödülün deneyselliği öne çıkarttığını söyledi. Özkan, yedi projeden üçünün farklı koşullarda uygun mimariyi arayan çalışmalar olduğuna, iki büyük projenin de dizayn ve yapı bakımından gelişkin örnekler arasında yer aldığına işaret etti. Ağa Han'ın da isteğiyle daha deneysel çalışmalara ağırlık veren yeni bir jüri oluşturulmuş. Jüri, modernite karşısında Müslüman dünyanın geliştirdiği mimariyi anlamaya ve açıklamaya yönelik bir yaklaşımla tercihlerini yaptı. Tarih ve hafızanın nasıl dışavurulduğu, kamusal alanla özel inisiyatiflerin nasıl bir ilişki kurduğu, bireyselliğin nasıl ifade edildiği ve teknolojinin, kültürün, ekonominin küreselleştiği dünyamızda güç ve otoritenin nasıl ifade edildiği Ağa Han jürisinin yanıt aradığı sorular oldu.

'Çoğulculuk' kavramını da gözeten jüri, karar aşamasında realizasyon, anlam, malzeme ve fonksiyon gibi mimarinin temel unsurlarını dikkate aldı. Bu yıl az sayıda yapı ödüllendirilse de jürinin coğrafya ve üslup bakımından çeşitlilik içeren tercihlerde bulunduğu gözlendi.

Müslüman ülke şartı
1977'den beri üç yılda bir verilen Ağa Han Mimarlık Ödülü, Müslüman ülkelerin ihtiyaçlarına ve gelişimlerine uygun projelerin cesaretlendirilmesini amaçlıyor. Yarışmada aday olacak yapılarda ödül dönemi başlangıcından önceki 12 yıllık dönemde inşa edilmiş, Müslüman bir ülkede tasarlanmış ve en az bir yıl kullanılmış olma kriteri aranıyor.
Ödülü koyan Ağa Han, İsmaili mezhebinin büyük bir servete ve etkinliğe sahip dini önderi.

'Kendini fark ettirmiyor, hissettiriyor'
Maliyeti 140 bin dolar olan B2 evinin hikâyesi Bilal kardeşlerin İstanbul'dan uzun yolculuklar yapmadan doğanın ortasında, sükûnet içinde hafta sonlarını geçirecek bir ev sahibi olmaya karar vermeleriyle başlıyor. Bilal kardeşler "Kısa süreli kullanım için de olsa, teknik altyapısıyla bizi yormayacak, en az kentte yaşadığımız mekânlar kadar donanımlı, günlük alışkanlıklarımızdan ve zevklerimizden uzaklaşmadan müzik dinleyip, kitap okuyabileceğimiz ve aynı zamanda sükûneti bulabileceğimiz bir ortam hayal etmiştik" diyor. Bunun için Assos yakınlarındaki, tarımla uğraşan 450 nüfuslu Büyükhüsun Köyü'nü seçiyorlar. Köyün güneydoğu sınırındaki arsaya kare biçiminde inşa edilen B2 evi, ilk bakışta modern mimarisiyle köy evlerinden ayrılıyor. Ancak, geleneksel, yerel malzemenin ve tekniklerin kullanılmasıyla komşu evlerle saygılı bir ilişkiye, işbirliğine giriyor. Ev dış alanlarıyla kullanıcılarını doğayı izlemekle kalmayıp onun içinde yaşamaya sevk ediyor.

B2 evi mükemmellik ve 'iyi yapı' duyarlılıklarını hayata geçirdiği için ödüle değer görülmüş. Jüri, B2'nin ödül almasını şöyle gerekçelendiriyor: "Kanımızca bu ev kusursuzluğu, rahatlığı ve seyredilmeye yaraşır olmayı canlandırıyor. B2 evi, kendi topluluğunun bir parçası olmaya yönelik gelişmeci bir yaklaşımı hayata geçirdiği gibi, çevresindeki tarihe, diğer evlere ve araziye uygun 'eşsiz' bir form oluşturuyor. Ev, güzel ve zarif biçimiyle çevresindeki diğer yapılardan kesinlikle farklı duruyor, ama gelecekte yeni yapılar onu örnek alabilirler. (...) B2, zengin bir mimari bilgiyi ama aynı zamanda da mimarın bireysel yaklaşımlarını yansıtıyor. Hayatla dolup etkinlik kazandığında bu ev toplum içinde özel bir önem ve referans kaynağı olacak, ziyaretçilerini, önünden geçip gidenleri mutlu edecek. Boş kaldığında da ziyadesiyle hak ettiği saygıyı toplamayı sürdürecek."
Han Tümertekin ve Mimarlar Tasarım Ofisi'nin B2 eviyle ilgili görüşleri ise şöyle: "Mimarın istekleriyle işverenin istekleri birbirlerini geliştirdi, istekler kişiselleştirilmedi, dolayısıyla beklenen işveren-mimar çatışmaları yaşanmadı. B2 evinin taşları ve betonları başka bir benzersiz ilişkiyi gizliyor. Bilen birinin rahatlığı, dinginliği, sakınımsızlığı, belki de gururuyla duruyor. Duruyor, yalnız. Fark ettirmiyor kendini, hissettiriyor; köyde yaşayanlar orada bir ev olduğunu biliyorlar, eve benzemeyen bir ev, hep gördükleri gibi olmayan, ama yaşayan, işleyen bir ev, olması gereken gibi..."

2000 yılında, henüz hayata geçemeyen Çatalhöyük Müze ve Ziyaretçi Merkezi projesiyle Ulusal Mimarlık Ödülleri'nde proje dalında birincilik ödülü alan Tümertekin, 1982 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. Tümertekin'in Ömerli Optimum Evleri, Nişantaşı Bil's Mağazası, Beyoğlu Robinson Crusoe Kitabevi, Çerkezköy ATK Lojmanları, Rolex dükkânları ve Kemerburgaz Göktürk Aytek Evleri'nin de aralarında olduğu 50'ye yakın projede imzası var.

Ağa Han Mimarlık Ödülleri'nde Türkiye hep var
Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün 1. döneminde Turgut Cansever'in Ertur Yener'le hazırladığı Ankara Türk Tarih Kurumu binası, yine Cansever'in projesi Bodrum'daki Ertegün Evi birinci, Ertan Çakırlar'ın 'Rüstempaşa Kervansarayı' ise üçüncü seçilmişti. Sonraki yıllarda Nail Çakırhan'ın Akyaka Köyü Çakırhan Evi ile ödüllendirilen Türk mimarisi, 1984-86'da Sedad Hakkı Eldem'in 'Sosyal Sigortalar Kurumu' yerleşkesiyle Ağa Han'ın sahibi oldu. 4. dönemde Sedat Gürel'in Gürel Yazlık Evi, 5. dönemde ise Metin Sözen'in 'Saray Bahçeleri Projesi' ve Turgut ve Feyza Cansever ile Emine ve Mehmet Ögün'ün Demir Tatil Köyü projesi aynı ödüle değer bulundu. 1993-95 arası ise, Behruz Çinici'nin oğlu Can'la hazırladığı Meclis Camisi ve Kemal Kurdaş ile Alaaddin Egemen'in ODTÜ Ağaçlandırma Projesi Ağa Han'ı kazandı.

8. dönemde ise Cengiz Bektaş, 'Olbia Sosyal Merkezi' projesiyle Ağa Han'a değer görüldü.
Radikal

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz