reklam

27 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Baucon Yapex Fuarı’nda Akdeniz Otel Mimarisi Paneli

Arkitera Mimarlık Merkezi ve Akdeniz Tanıtım’ın Baucon Yapex Fuarı kapsamında düzenlediği “Akdeniz Otel Mimarisi” başlıklı panel 26 Kasım 2004 tarihinde fuar alanı üst fuaye toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Yöneticiliğini Mimar İhsan Bilgin’in yaptığı panelde, “Eskiden “bir yer” görmeye giden ve otellerde konaklayan insanlar günümüzde turistler için özel olarak tasarlanmış tatil köylerini görmeye gidiyor ve 24 saatini, tüm tatilini aynı tatil köyünde geçirebiliyor. Bu mekanları tasarlayan mimarlara nasıl bir görev düşmektedir?” sorusunu tartışmaya açan İhsan Bilgin’den sonra konuşmacılar sırayla söz aldı.

Antalya’da 1966 yılında bir mimarlık bürosu açan ve o yıldan bu yana mimarlık çalışmalarını yürüten mimar Özden Egel hazırladığı sunumla 1983’ten itibaren turizm mimarlığının gelişim sürecini anlattı. Türkiye Teşvik Yasası’nın çıkışından önceki dönemi “Amatör Duayenler Dönemi” olarak adlandıran Egel, 1983-1995 arası yılları “Denize Sıfır Kıyı Şeridinin Tüketiliş Dönemi” şeklinde tanımladı. Bu dönemde yapı yoğunluğunun çok arttığını, çevreye saygının azaldığını belirten Egel, 1995-2004 arası dönemi ise “Temalı Oteller Dönemi” olarak isimlendirdi. Topkapı Palace, Kremlin Palace, Titanik Otel gibi örneklerin bulunduğu bu otellerin ortak özelliğinin 1000 yatak ve üzeri kapasitede olması, bu dönemde bürokratik engellerin yok denecek kadar az olması şeklinde sıraladı. Hızlı yapılaşma ile kent dokusunun her geçen gün biraz daha bozulduğunu vurgulayan Egel bu soruna çözüm üretmek gerektiğini belirtti.

Uzun yıllardır Bodrum’da yaşayan ve turizm yapıları tasarlamış olan mimar Ahmet İğdirligil çirkin yapılaşmaya çözüm olarak malzemeye tutunduğunu ve taş gibi doğal malzemeler kullanarak mevcut dokuyu bozmayan turizm yapıları tasarladığından bahsetti.

Yine turizm mimarlığı konusunda uzun yıllardır çalışmaları bulunan mimar Emre Arolat “Artık insanlar tatilde, kendileri için hazırlanmış bir ilüzyon yaşayıp, tüketip, evlerine geri dönmek istiyor” dedi ve mimara düşen görevin bu ilüzyonu mimarca yaratmak olduğunu sözlerine ekledi.

Mimar olmayan tek konuşmacı, hukukçu ve aynı zamanda turizmci olan Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ise tüm bu eleştirilerin haklı yanları olduğunu, belediye olarak bu sorunları ele aldıklarını ve önümüzdeki dönemde hedeflerinin Alanya’ya kimlik kazandırmak olduğunu söyledi. Bu amaçla hareketle mal sahiplerine 500 yatağı geçmeyen projeler önerdiklerini, halkın da kent oluşumunda söz sahibi olması ile Alanya’daki yaşamın daha düzenli hale geleceğini belirtti. Vurguladığı en önemli nokta ise Alanya’yı büyük bir tatil köyü, Alanya’daki otelleri ise sadece birer yatak olarak ele alıp ölçeği büyüttükleri oldu.

Bir dinleyicinin “Hepiniz doğru şeyler söylediniz, ama lütfen dürüst olalım, biz mimarlar bu sistemin karşısında nasıl durabiliriz, malsahiplerinin istekleri karşısında mimari etiği nasıl savunabiliriz?” sorusunu İhsan Bilgin şu şekilde yanıtladı: “İnsanların dünyayı gezmesi yaşam standartlarını yükselten bir şey. Türkiye’de yaşanan, tatil beldelerinin çirkin yapılaşması sorunu İspanya’da, Tunus’ta, Güney Amerika’da da var. Gelişme bir paradokstur. Bu paradoksun içinde bu sorunları nasıl çözeceğimizi tartışmalıyız”.

Sözü alan Emre Arolat “Malsahibi ikna edilebilir, mimara düşen görev itinalı olmaktır. 2 ayda, çalakalem proje çizenler var. Mimar 1000-1500 yataklı bir tatil köyünü bile müze tasarlar gibi, aynı itina ile çizmelidir” şeklinde konuştu.

Alanya Mimarlar Odası’ndan söz alan bir dinleyicinin “Akdeniz’deki bu çirkin yapılaşmaya bir son verilmeli” çağrısına cevaben paneli yöneten İhsan Bilgin “Bu tartışma bir başlangıç, bir sonuca ulaşmak çok zor, ama bunları tartışmaya, görüş alışverişinde bulunmaya başlamak büyük bir adımdır, bunlar tartışıldıkça çözümler gelişecektir” diyerek panele son verdi.
Arkitera - Banu Özsoy

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Baucon Yapex 2004

25 - 28 Kasım 2004,
Antalya Expo Center Kongre ve Fuar Merkezi

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz