reklam

27 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Mahkeme duvarları vatandaşa gülümseyecek

Hükümet, mimari olarak özelliğini kaybetmiş ve fiziksel olarak kötü durumda bulunan adliye binalarını yenilemek için büyük bir proje başlattı.

Çalışma kapsamında Adalet Bakanlığı, il ve ilçelerdeki bazı adliye binalarını Türk tarihi ve bölgesel mimari uyumuna göre yeniden yapacak veya elden geçirecek. Proje kapsamında 150 bina için çalışma başlatılırken, Beypazarı’ndaki adliye binasının tarihi evlere benzetilmesine, Bitlis Ahlat’ta bulunan adliye binasının ise ahlat taşından yapılmasına karar verildi. Yeni adliye binalarının kapısına da, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun “Adalet gecikmez, tez verilmeli” diye başlayan dörtlüğü yazılacak. Adalet Bakanlığı Teknik İşler Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek 150 binalık proje için ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan görüş istendi. Erdoğan’ın olumlu yaklaşması üzerine projeye start verildi. Proje ile tarihi özelliğini kaybetmiş ve yıpranmış adliye binalarının daha ‘estetik’ hale getirilmesi hedefleniyor. Restorasyon çalışmaları sırasında sürekli aynı modeli kullanmak yerine Türk kültürü ve bölgesel mimariyi yansıtan motifler tercih edilecek. Adalet Bakanlığı Teknik İşler Daire Başkanı Haydar Çiftçi, bodrum katında bile görev yapılan adliye binalarının bulunduğuna dikkat çekerek, bakanlığın beton yığını binalara son vermek istediğini söyledi. İl ve ilçelerdeki adliye binalarının yapılacak restorasyon sayesinde yeni bir kimlik bulacağını kaydeden Çiftçi, “Proje kapsamında ilk olarak 150 binayı restore edeceğiz. Bu binalar, il ve ilçelerde elle gösterilir hale gelecek. Binalar bölgenin ve Türk tarihinin özelliklerini taşıyacak. Örneğin Beypazarı Adliyesi Beypazarı’ndaki tarihi evlere benzeyecek ve ahşap ile beyaz ağırlıklı olacak. Bitlis Ahlat’ta ise ahlat taşıyla yapılacak. Yeni binalar 1 yıl içinde bitecek şekilde ihaleye veriliyor.” dedi.

Yenilenen adliye binalarına ise Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun bir dörtlüğünün yazılmasına karar verildi. Adalet Bakanlığı’nın protokol girişinde de yer alan dörtlük şöyle: “Ekmek su, aş bulmak gecikebilir/ Temele taş bulmak gecikebilir/ Devlete baş bulmak gecikebilir/ Adalet gecikmez tez verilmeli.”

En büyük adliye binası İstanbul Kartal’a yapılacak. Kapalı alanı 214 bin metrekare olacak Kartal Adliyesi Ankara’daki adliyenin de iki katı büyüklüğünde olacak. İzmir’deki adliye binası 107 bin metrekare, Ankara’daki ise 105 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Projesi tamamlanan bazı il ve ilçeler şöyle:

“Aksaray, Çorum, Sungurlu, Erzurum, Nazilli, Çeşme, Manavgat, Balıkesir, Bakırköy, Gaziantep, Kızılcahamam, Alaplı, Elmadağ, Yozgat, Kalecik, Menderes, Kuluncak, Merzifon, Çayeli, Altınözü, Gölbaşı, Emirdağ, Çatalca, Lüleburgaz, Kozan, Fethiye, Bismil, Bodrum, Taşköprü, Isparta, Doğubeyazıt, Akhisar, Susurluk, Afşin, Ahlat, Kuşadası, Boğazlayan, Çubuk, Haymana, Derek, İznik, Kaman, Merzifon, Sandıklı, Afyon.”
Radikal

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz