reklam

27 Kasım 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Smyrna Agorası Avrupa’ya açılıyor

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü ve Smyrna Agorası Kazı Başkanı Dr. Mehmet Taşlıalan, İtalya ve Fransa’daki üniversitelerde, Smyrna Agorası’nda yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarını anlatacak.

Dr. Taşlıalan, dünyanın en büyük agoralarından birinde “çok hızlı ve sevindirici çalışma yürüttüklerini” bildirdi.

İtalya’da Roma ve Katanya, Fransa’da Paris üniversitelerinde vereceği konferanslar ve akademik çevrelerde yapacağı temaslarda Smyrna Agorası’nda gelinen noktaları anlatacağını belirten Dr. Taşlıalan, “İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası’ndan bu yıl 1 trilyon lira daha destek alırsak, 2005’te yapılacak Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları’nın (UNIVERSIADE) açılış kokteylini burada gerçekleştirir, dünyaya bu incimizi çok daha iyi tanıtırız”diye konuştu.

Dr. Taşlıalan, para kaynağının sağlanması durumunda 2005 yılında, açılışı yapılan Faustina Kapısı’nın bulunduğu Batı Stoa’nın üst sütunlarının kapatılacağını, bodrum artı iki kat olan yapıyla üç galeri bulunduğunu ve bölümlerin gezilebilecek hâle geleceğini söyledi.

“Dünyanın En Büyük Bazilikası”
Üniversitelerdeki konferanslarda, Agora’nın kuzey galerilerinde boyutları ve mimarisi açısından “dünyanın en büyük bazilikası”nı açığa çıkardıklarını, restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını dile getireceğini kaydeden Dr. Taşlıalan, “Smyrna Agorası’nın ihtişamını, güzelliğini gözler önüne sererken, burada ABD, İngiltere, Fransa, Norveç, Brezilya gibi ülkelerden gelen uzmanların da çalıştığını anlatacağım. 10 kişilik ABD’li arkeolog grubunun, Smyrna Agorası’nın yaklaşık 600 sayfalık katalog hazırlayıp, dünyaya sunacağını ifade edeceğim. Bazilikanın üst bölümünde yer alan ve 35 metre uzunluğundaki yazıtta, Smyrna Agorası’nın Roma Senatosu tarafından onaylanmış olan ‘Dünyanın incisi, Asya’nın önde geleni’ gibi sekiz sıfatının yer aldığını bir kez daha dia eşliğinde sunacağım. Avrupa ülkeleri Smyrna Agorası kazılarıyla nasıl bir mucizeyi gerçekleştirdiğimizi de görecekler” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Smyrna Agorası Çalışmalarına Ödül
Dr. Taşlıalan 3 Aralık’ta Paris’teki toplantıdan sonra Smyrna Agorası’nda yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine Fransa’da bir ödül verileceğini de bildirdi.
NTVMSNBC

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

Arkitera Platform 2004 - 2005, 27 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da gerçekleşecek.

Yönetici: İhsan Bilgin
Davetli Tartışmacılar: 
Emre Arolat, Osman Aydın, Mert Eyiler, İsmail Kahyaoğlu


Kale Grubu'nun  katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz