reklam

29 Kasım 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Dokuzuncu Ağa Han Ödülü’nü B2 Evi Kazandı

Dünyanın en önemli mimarlık ödüllerinden biri olarak kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün dokuzuncu döneminde seçilen yedi projeden birini 2001 yılında tamamlanan ve mimar Han Tümertekin tarafından tasarlanan Asos’taki B2 evi kazandı. Bilsar Tekstil’in sahibi olan Selman Bilal ve Süha Bilal tarafından kısa süreli tatiller için kullanılan B2 evi, Asos yakınlarındaki Büyükhüsun köyünde, denizi gören bir noktada minimum mekan, malzeme ve teknoloji kullanımı ile müşterinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı.

Cumartesi gecesi Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki Hümayun Anıt Mezarı’nın bahçesinde gerçekleştirilen muhteşem bir törenle, ödül kazanan projelerin mimarları ve işverenleri, Ağa Han ve Hindistan Başbakanı tarafından sunulan ödüllerini seçkin davetli topluluğu huzurunda aldılar. Ağa Han, açılış konuşmasında ödüllerin 27 yıldan beri verildiğini ve bu ödül programını kurmasındaki amacının ise İslam ülkelerinde giderek yok olan özgün mimari kimlikleri koruyacak teşvikleri yaratması olduğunu belirtti. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Harvard ve MIT okullarında desteklediği mimari programlar yolu ile Batı ülkelerinin pek çoğunda kendisinin de şiddetle savunduğu çok kültürlülüğe saygının mimari alanda kurulduğunu savunan Ağa Han, benzer ödül programının İslam ülkeleri dışında da sadece mimarlık değil, tüm kültürel alanlarda benzer şekilde kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Ağa Han’dan sonra söz alan Pakistan Başbakanı Manmohan Singh, Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün İslam ülkelerindeki mimari değerleri diğer ülkelerdeki kültürlere tanıtmanın yanısıra İslam ülkelerininde de mimarlığa karşı duyarlılığı arttırdığını, Hindistan’ın da bundan önce ihmal ettikleri tarihi eserleri koruma konusunda daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından, kazanan projeler, mimarları ve işverenleri kısa filmler eşliğinde konuklara tanıtıldı. Ödül töreninin ardından yine Ağa Han’ın teşvikleri ile başlatılan Ağa Han Orta Asya Müzik Programı ve İpek Yolu Projesi grubu bir konser verdi. Konserde Homyun Sakhi ve Academy of Shashmaqam Afganistan ve Tajikistan bölgesinin, 1998’de Yo-yo-ma tarafından kurulan İpek Yolu Proje grubu ise Ermenistan ve Roma bölgelerinin özgün müziklerinin yeni yorumlarını seslendirdi. Hemen hemen her din ve mezhepten önemli konukların yanısıra, Hindistan’ın önemli diplomatlarının ve Ağa Han ödül programı kapsamındaki ülkelerin önemli mimarlarının davetli olduğu ödül töreni aralarında Arkitera Mimarlık Merkezi’nin de bulunduğu dünyadaki pek çok basın ve medya mensubu tarafından da izlendi.

Dokuzuncu kez verilen ödülün bu seneki seçici jürisi Ghada Amer (Mısır), Hanif Kara (Uganda-Londra), Rahul Mehrotra (Hindistan-ABD), Farshid Moussavi (İran-Londra-Viyana), Modjtaba Sadria (İran), Reinhard Schulze (Almanya), Elia Torres Tur (İspanya), Billie Tsien (ABD) ve Jafar Tukan’dan (Ürdün) oluşuyordu. Ödülleri seçen jüri üyeleri her ödül döneminde değişen bir üst seçici kurul tarafından belirleniyor. Bu seneki seçici kurul, Ağa Han’ın yanısıra Akram Abu Hamdan (Ürdün), Charles Correa (Hindistan-ABD), Abdou-Filali-Ansary (Fas), Jacques Herzog (İsviçre), Glenn Lowry (ABD), Mohsen Mostofavi (İran-ABD), Babar Khan Mumtaz (Pakistan-İngiltere) ve Peter. G. Rowe (ABD) tarafından oluşmuştu.

Dokuzuncu Dönem Ağa Han Ödülü’nü kazanan diğer projeler Mısır’daki İskenderiye Kütüphanesi, Burkina Faso’daki Gando İlkokulu, çeşitli coğrafyalar için önerilen Kumtorbası Prototip Konutları, Yemen’deki Al-Abbas Camisi Restorasyonu, Kudüs Eski Şehir Yenileştirme ve Geliştirme Projesi ve Malezya’daki Petronas Kuleleri olarak belirlendi.

Ödül töreni programı, konukların dün Agra Kalesi ve Tac Mahal ziyaretleri ile devam etti. Her ödül döneminde geleneksel olarak yapılan mimarlık semineri ise bugün yine Agra’da gerçeleştiriliyor.

B2 Evi Proje Künyesi:
İşveren: Selman Bila, Süha Bilal
Mimari: Han Tümertekin(Tasarım), Eylem Erdinç (Proje Mimarı), Hayriye Sözen ve Ahmet Önder (Yardımcı Mimarlar)
İnşaat Mühendisiı: Gülsün Parlar
Müteahhit: Ziya Ildız
Usta: Enver Akan

Tasarım: Mart 1999-Ekim 1999
İnşaat: Kasım 1999-Nisan 2001
Kullanım: Haziran 2001-

Arazi: 600m²
Yapı alanı: 150m²
Maliyet: 140.000USD

Ödül kazanan bütün projeler ile ilgili detaylı bilgiye Ağa Han Mimarlık Ödülleri için hazırladığımız Gündem sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Arkitera - Ömer Kanıpak

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz