reklam

29 Kasım 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul’un gecekonduları batılı şehircilik uzmanlarını şaşırttı

‘Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’ çerçevesinde ABD, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Danimarka gibi çeşitli ülkelerden İstanbul’a gelen akademisyenler, İkitelli’deki Olimpiyat Stadı çevresindeki gecekonduları görünce "Bizde böyle bir örnek yok." dedi.

Sempozyuma katılan merkezî ve yerel yönetimlerle çalışan akademisyenler, Küçükçekmece ilçesinin rehabilite edilmesi için beyin fırtınası yapacak. Örnek çalışma önce İstanbul’a daha sonra da Türkiye’ye yayılacak.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, sempozyuma katılmak üzere İstanbul’a gelen yabancı konuklarına önce ilçeyi gezdirdi. Başkan Yeniay, Olimpiyat Stadı’nın çevresindeki 4 km’lik gecekondu alanını akademisyenlere göstererek, bölgede yaşayan insanların gelir seviyesinin düşük olduğunu söyledi. Sadece fiziksel dönüşümle yetinmeyeceklerini kaydeden Yeniay, bu insanlara Avrupa Birliği’nin (AB) desteği ile meslek edindireceklerini vurguladı.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’la ilçedeki çarpık yapılaşmayı yerinde gözlemleyen 30 kişilik teknik ekip, modern Olimpiyat Stadı’nın çevresindeki gecekonduları görünce şaşırdı. Dortmund Üniversitesi’nden Dr. Victoria Waltz, "İstanbul’un büyük bir şehir olduğunu biliyorduk; ama bu kadar büyük ve sorunlu olduğunu bilmiyorduk." dedi. Üniversitede sosyo ekonomik sorunları çözmek için öğrenci yetiştirdiklerini dile getiren Waltz, kentsel dönüşüm tecrübesi olan insanların iş ve para kaybetmeden güzel bir iş çıkartacaklarını söyledi. Yapılması planlanan projelerde bölge halkının çok önemli olduğunu vurgulayan Heriot-Watt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cliff Hauge, projelerin sosyal ve mesleki yönden bağdaşması gerektiğini dile getirdi. Hauge, Olimpiyat Stadı’ndan görülen Altınşehir ve Bayramtepe gibi bölgelerin rehabilite edilmesinin çok çaba ve zaman alacağına işaret etti.

Küçükçekmece’nin, İstanbul’un en kritik bölgelerinden biri olduğunu ifade eden Mimar Sinan Üniversitesi’nden Aykut Karaman, teorik çerçevede hazırlanan projenin örnek teşkil edeceğini söyledi. Yeditepe Üniversitesi’nden Dr. Dilek Özdemir, İstanbul’da gerçekleşecek ‘kentsel dönüşüm’ün bir benzerinin daha bulunmadığını kaydetti.

Ticaret, kültür ve turizm kenti İstanbul, trafik, çarpık yapılaşma, deprem ve altyapı sorunlarına çözüm arıyor. Küçükçekmece Belediyesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, dünyanın çeşitli ülkelerinde kentsel dönüşüm uzmanı ve şehir plancısını Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda ağırlayacak. 4 gün sürecek sempozyumda Küçükçekmece ilçesi için neler yapılabileceği, finansman kaynaklarının nasıl karşılanacağı sorularına cevap aranacak. Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu’nun konukları arasında Prof. Cliff Hague, Prof. Ivan Trok, Dr. Rob Akins gibi ünlü isimler var.
Zaman

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz