reklam

29 Kasım 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

'Dönüşüm Projesi' için düğmeye basıldı

'Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları' sempozyumunda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "Büyük önem verdiğimiz proje için ilk adımı Küçükçekmece'de attık" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları'' dün Lütfi Kırdar Kongre Salonu'nda başladı. Sempozyuma aralarında Prof. Dr. Ivan Turok, Prof. Dr. Cliff Hague, Prof. Dr. Rob Atkinson, Andy Thornly, Michael Gibson, Nick Bailey, Hans Akifter Andersen, John Mccarthy, Peter Newman, Tejo Spit, Viktoria Waltz ve Paul Zoete'un da aralarında bulunduğu 40 kadar yabancı akademisyen katıldı. Kent planlamacıları Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay rehberliğinde önceki gün kentsel döşünüşüm alanlarını gezdi. Olimpik Park alanı, gecekondu bölgeleri ve kentsel dönüşüm alanlarını gezen bilim adamlarına, Yeniay tarafından bölgenin durumu ve yapılması düşünülen dönüşüm planları hakkında bilgi verildi. Kentsel dönüşüm alanlarını gezen bilim adamları dün ''Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları" sempozyumunda biraraya geldi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yeni geliştirilen bölgelerin bir kent konsepti halinde olması gerektiğini belirterek, ''Sadece modern barınma alanları değil, hastane, alışveriş merkezi, spor ve eğitim birimleriyle orada yaşayan insanlara yetmelidir'' dedi.

'Henüz işin başındayız'
Büyük önem verdikleri kentsel dönüşüm çalışmalarının Küçükçekmece ilçesinde başladığını belirten Topbaş, hızlıkentleşmenin getirdiği sorunları bugün tartıştıklarını ve çözüm yolları aradıklarını söyledi. Topbaş, "İşin başındayız. Amaç, lokal bir yerdeki barınma ihtiyacını çözmenin ötesinde kentin yenilenmesidir'' dedi. 4 bin 500 yıllık yerleşim tarihine sahip ve 3 medeniyete başkentlik etmiş İstanbul'un, dünya kentleriyle yarışır hale gelmesini istediklerini ifade eden Topbaş, şunları söyledi: "Kentler doğru kurgulanmış olsa, yerleşim alanları doğru belirlenmiş olsa, ticaret, tarım ve organize sanayi alanlarının nerede olacağı önceden tespit edilseydi bugünkünden farklı yaşanır bir noktada olunacaktı. İstanbul'un 5 bin 200 kilometrekare alanı üzerinde 12 milyon kişi yaşıyor. Yeni yerleşim alanları da ortaya çıkartmak suretiyle yeniden kurgulamamız gereken bölgeler var. Depremle ilgili dönüşüm, kentsel dönüşüm başlığı altında gecekondu dönüşüm ve kent yenilemesiyle ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor.'' Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürü Hami Yıldırım da kentsel dönüşümün, sadece kentlerin içinde belli bölgelerin dönüşümüyle sınırlı kalmaması, kentleşmenin bir parçası olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Yıldırım, kentsel dönüşümün büyük kentlerde olduğu kadar orta ölçekli kentlerde de desteklenmesi, dönüşüm sonrası ortaya çıkacak mülkiyet meselesi ve dönüşümün finansmanı üzerinde dedurulması gerektiğini kaydetti. Yıldırım, Bakanlığın kentsel dönüşümle ilgili çalışmaları olduğunu, İmar Kanunu taslağının hazırlandığını ve taslakta kentsel dönüşüme önemli oranda yer verildiğini söyledi

2 Bin 600 Konut Ayrıldı
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise 800 bin nüfusa sahip olan ilçenin 3'te birinin yerleşime açıldığını anımsatarak, büyük oranda kaçak yapılaşmanın bulunduğu ilçede Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı çalışma ile dönüşüm süreci yaşandığını dile getirdi. Yeniay, planlı ve anlaşılabilir bir program çerçevesinde bir yere ulaşılıyorsa bunun sağlıklı bir dönüşüm olduğunu vurgulayarak, 13 Haziran 2004'de hazırlanan protokol çerçevesinde TOKİ tarafından ilçede 2 bin 600 konutun gecekondu dönüşümüne ayrıldığını söyledi. Yeniay, bölgedeki insanların 100-300 milyon lira gelirle yaşamlarını sürdürdüğünü belirterek, şöyle devam etti: "Bunları taşırken gelir seviyesini yükseltmeden yeni yerde yaşamlarını sürdürmelerinin zor olduğunu biliyoruz. KOSGEB ile birlikte iş garantili meslek edindirme kursları başlattık. Her evde bir veya birkaç insanı çalışır duruma getirdiğimizde bu tür projeler başarılı olur.'' Yarın sona erecek sempozyumda, İstanbul'un kaçak yapı, gecekondulaşma, deprem, doğal afetler, kar ve trafik gibi pek çok sorunu uzmanlar tarafından ele alınacak.
Sabah - Şenol Baştakar

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Genç Çizgiler 2004
Editör: İdil Erkol
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 20 milyon TL
(20 YTL).
Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz