reklam

30 Kasım 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Münih yüksek binalara "Nein" diyor!

Hergün kızışan küresel bir yarışla kentler, yatırımcıların yüksek yapı yapma taleplerini yeni iş alanları kazanmak ve “kutsal yapı” elde etmek için bir fırsat olarak görüyor. Çoğu kez bu tür planlar tarihi kentlerin silüetini bozduğu için Londra, Viyana ve Köln’de olduğu gibi engelleniyor.

Almanya’da Bavyera eyaletinin başkenti Münih’de, seçmenler gelecekte yapılacak yüksek yapılar hakkında söz söyleme şansına sahipler. En son yapılan oylamada yeni yapıların kentin ünlü yapısı Frauenkirche Kuleleri’nden (99m) yüksek olmaması yönünde bir karar çıktı.


BMW Müzesi

Oylamadan daha önce uzun bir tartışma gerçekleşti. Yıllar boyunca Münih sadece iki yüksek binası ile bilindi: 1970’lerin modern yapısı, olimpik merkeze uygun olan BMW kulesi ve HypoVereinsbank’ın yönetim merkezi; her ikisi de kentin dışında ve kuzey sınırındaydı. Ancak son birkaç yıldır, yeni nesil yüksek yapılara oylamalarda onay çıkmaya başladı.

Geçmişten süregelen kraliyet havasıyla şekillenen Münih’te kent merkezi her zaman korunmuş olmasına rağmen, yüksek yapılar meydanlar ve çeşitli akslardan görülebiliyor. Dahası mimarlık Münih’te basit “cam-çelik” ve “dört köşeli civata” seklinde eleştirilmiştir. Fakat Helmut Jahn tarafından tasarlanan Ludvigstrasse aksının bölen binanın affedilmez bir hata olduğu bir gerçektir.

Yeni projelere karşı ilk kampanyayı başlatan belediye baskani Kronawitter oldu. Onun bu adımı özel konularda direkt demokrasiyi sağlayan “halkın kararı” adı altında bir yasa kazandırdı.

Frauenkirche Kuleleri boyunda önerilen yükseklik limiti konusu tartışmalı ancak büyük partileri, yatırımcıları ve ticaret odasını biraraya getiren yüksek yapı savunucuları, halkı ikna edici başka bir alternatif bulamadılar. Bunun yerine masraflı bir kampanya başlattılar ve Almanya’nın en varlıklı kentinin ekonomik bir düşüş içerisinde olduğuna dair halkı ikna etmeye çalıştılar. Ama 21 Kasım’daki oylamada çoğunluk 2 yeni projeyi de reddetti ve 99m yükseklik limitini onayladı. Çoğu yeni yapılmış iş merkezi alanları hala kiracılarını beklerken, iş merkezi piyasasının bu karardan etkilenmeyeceği düşünülüyor.

Yasa gökdelenleri düşünen diğer Avrupa şehirleri için bir demokratik meydan okuma: Örneğin Londra’nın gökdelenlere tutkun olan belediye başkanı Ken Livingston’u, genelde alçak katlı binalardan oluşan şehre yeni gökdelenleri eklemeden önce yapacağı bir referandum çok endişelendirebilir.
Interbau - Çeviren: Alev Özkan

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık ve tasarım dünyası ile ilgili genel tartışma konuları Mimarlık forumunda

Arkitera.com/forum

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz