reklam

30 Kasım 2004 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Ölü yatırım abideleri

Türkiye'de yıllar önce yapılan yatırımlar ödeneksizlik nedeniyle tamamlanamıyor. Yapımına 1992 yılında başlanan 30 bin kişilik Şanlıurfa Stadı'nın tamamlanması için 19 trilyon liraya ihtiyaç var. Edirne'nin GAP'ı olarak nitelendirilen Hamzadere Barajı'na ise çivi bile çakılmıyor.

13 bin 600 metrekare tribün oturma alanı olan ve toplam 26 bin 400 metrekare alanı kapsayan Şanlıurfa Stadı'nın temelini dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel atmış ve üç yılda bitirilmesi hedeflenmişti. Stadın projesi içerisinde, sekiz kulvarlı atletizm pisti, 500 kişilik şeref tribünü, tamamı kapalı tribün, 22 sporcu soyunma odası, üç kondisyon salonu, 16 antrenman salonu, dört kulvarlı 60 metrelik atletizm salonu, 13 naklen yayın odası ve iki toplantı salonu bulunuyor.

İnşaatını üstlenen Bozyıl İnşaat'ın şantiye şefi Mehmet Çetin, geçen 13 yıl içerisinde yaklaşık 13 trilyon lira harcama yapılarak inşaatın yüzde 70'ler düzeyine getirildiğini söyledi. Çetin, şu bilgileri verdi: "Tamamen bitirilmesi için yaklaşık 19 trilyon liraya ihtiyacımız var. 2004 yılında 2 trilyon 900 milyar lira ödenek ayrılmasına rağmen, 1 trilyon 400 milyar lira geldi. Bu hızla inşaatın 4-5 yıl daha devam edeceğini tahmin ediyorum. Tamamlansa bile, çevre düzenlemesi ve yol sorunu halledilmediği için hemen hizmete açmak mümkün olmayacak. Üç yılda tamamlanmış olsaydı devlete maliyeti 600 milyar lira olacaktı. Fakat 13 yıl uzamasıyla, bugünkü birim fiyatlarına göre 40 trilyona ulaşacak. 2005 bütçesinden 19 trilyon liralık ödenek temin edilirse, bir yıl içinde hizmete hazır hale getirebiliriz."

Yolu bile bitirilmedi
İpsala'nın Koyuntepe Köyü'nde yedi yıl önce temeli atılan baraj inşaatında bugüne kadar tek kazma vurulmadı. İnşaat için getirilen iş makineleri çürümeye terk edildi. Dönemin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz tarafından "Bölgenin GAP'ı olacak" sloganıyla temeli atılan Hamzadere Barajı'ndan, İpsala Ovası'ndaki üreticiler umudunu kesti. İpsala Ovası'nda 340 bin dönüm alanı sulayacak barajın temeli atıldıktan sonra yüklenici firma, önce inşaat alanına malzeme taşınması için yolun yapımına başladı. Ayrılan ödeneklerle inşaatta kullanılacak kil ve taşların getirileceği 16 kilometrelik yolun 13 kilometrelik bölümü tamamlanabildi. Barajın ana gövdesi için kazma dahi vurulmadı. Baraj inşaatı için 150 kişinin barınabileceği, inşaata çalışacak araçların gerektiğinde onarımının yapılacağı bir atölye MNG MAPA A.Ş tarafından kuruldu. Ancak atölyenin çatısı fırtınada uçtu. Şantiyenin bahçesinde ağır iş makineleri, yüksek tonajlı makineler, dozerler, grayderler yıllardan beri bekliyor. Şirket tarafından şantiyede bekçi olarak görevlendirilen Hayati Fidan, "Ödenek olmadığı için baraja malzeme taşınacak yol dahi tamamlanamadı. Son işçiler de firmanın Erzurum'daki bir başka inşaatında görevlendirildi. Ben de burada kalan trilyonluk makineleri bekliyorum" diye konuştu.

'Bölgenin GAP'ı olacaktı'
Türkiye'de 28 Şubat sürecinde DYP'den istifa ederek ANAP'a katılan ve üç dönem milletvekilliği yaptıktan sonra şimdi Yapıldak Köyü'nde çiftçi olan Evren Bulut, "Ben parti değiştirdiğimde bana Mesut Yılmaz ne istediğimi sordu. Ben de kendisinden Hamzadere Barajı'nı yapmasını istedim. Sonra gelip temelini attık. Erken seçimler ve koalisyon hükümetlerinin değişmesi sonucu bu barajlara bir türlü ödenek ayrılmadı" dedi.

Evren Bulut, konuşmasına şöyle devam etti: "Dünyada petrolden sonra en önemli kaynak sudur. Türkiye'nin kaynaklarının yüzde 50'si denizlere akıyor. Bizim bölgemizde de Edirne'den gelip Enez'e dökülen Meriç Nehri'miz var. Yunanistan ve Bulgaristan hududunu oluşturan bu nehrin yılda 6-7 milyar metreküp su taşıdığı tespit edilmiş durumda. Bu da GAP'ın üçte biridir. Petrolden sonra bizim ayçiçek ve pirince ödediğimiz rakam yılda 1 milyar doların üzerindedir."
Radikal

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz