reklam

03 Aralık 2004 Cuma
Ana Sayfa > Haberler

EUROPAN 8’e Hız Kesmeden Devam...


Fotoğraf: Arkitera

Çalışmalarına 2004’ün Eylül ayında başlanan Avrupa çapında konut ve kentsel dönüşüm projelerini konu alan ve kırk yaş altı genç mimarlara uygulama olanağı sağlamak amacıyla düzenlenen EUROPAN mimarlık yarışmasının 8. dönem çalışmaları devam ediyor.

Eylül ayı sonunda ulusal sekreteryaların Paris’te yaptıkları toplantıda yarışma konusu olacak arazi önerileri tartışılmıştı. Kasım ayında ise kesinleşen arazilerin temsilcileri, ulusal komite üyeleri, sekreteryalar ile bilimsel ve teknik komitelerin katıldığı “Forum of Sites” toplantısı Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da gerçekleşti.

EUROPAN 8’de ilk defa katılımcı olan Türkiye ise İstanbul ve Antalya’dan toplam üç proje arazisi ile tartışmalara katıldı. Toplantının ilk günü olan 26 Kasım’da sabah ve öğleden sonraki oturumlarda eşzamanlı olarak toplam on toplantı gerçekleştirildi. EUROPAN 8 beş alt temaya ve bu alt temalarda daha alt çalışma gruplarına bölünmüştü. Toplam on çalışma grubunda, benzer bağlam ve sorunları olan araziler gruplandırılmıştı. Yapılan toplantılarda hem arazi temsilcilerinin beklenti ve gelecek projeksiyonları tartışıldı hem de farklı kentlerin birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmaları amaçlandı.

“Forum of Sites” buluşmasının ikinci günü olan 27 Kasım’da ise yaklaşık iki yüz elli kişilik tüm katılımcı grubunu bir araya getiren sunum ve tartışmalar ile örnek kentsel dönüşüm projeleri incelendi, daha önceki yıllarda kazanan ve uygulama süreci başlatılmış projelerin mimar ve arazi temsilcileri süreç içinde yaşadıkları deneyimleri aktardılar ve daha önceden belirlenmiş üç farklı konu, konuk tartışmacılar ve izleyicilerin katılımıyla irdelendi. İlk olarak 2003’ün AB Kültür Başkenti ünvanını Cenova ile paylaşan Lille’de uygulama süreci devam eden kentsel bir düzenleme incelendi ve çok fonksiyonlu projeler ve sürdürülebilirlik konusu masaya yatırıldı. Ardından, Kopenhag’da gerçekleştirilen bir dizi projeyi, projeden sorumlu şehir plancısı katılımcılara aktarırken kent ve mimarlık sınırında müdahale ölçeği tartışıldı. Günün son oturumunda ise Amsterdam’ın yeni bir kentsel gelişim projesi olan Ijburg projesi Amsterdam Belediyesi’nin sorumlu şehir plancısı tarafından tartışmaya açıldı ve ardından doğa ve kentsel hayat ikilemi gündemdeki tartışma konusu oldu.

Toplantılarda EUROPAN Türkiye’nin ulusal komitesinin katılımcı kentlerle ortak seçtiği araziler oldukça ilgi toplarken, diğer ülke katılımcıları ve organizasyon ekibi de Türkiye’nin katılımından oldukça memnun kaldı. Türkiye’den İstanbul ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri’den katılan arazi temsilcileri de organizasyonun ciddiyeti ve başarısından dolayı, uzun vadeli olarak EUROPAN’ı hedeflenen kentsel dönüşümler ve yenilikçi projelere ulaşmak açısından oldukça doğru bir kaynak olarak gördüler.

Ocak ayı içinde tekrar toplanacak olan ulusal sekreteryalar ise, yarışmanın teknik altyapısını kesinleştirecek ve arazilerin yerel bilgilerini küresel bir bağlama taşıyacaklar. EUROPAN’ın en dikkat çeken özelliklerinden biri tüm kararların ulusal temsilciler aracılığı ile ortak olarak alınmasıdır. Ancak bu ortak kararların yanı sıra EUROPAN, her ülkenin katılımında kendi yerel verilerinden ödün vermemesini ve yarışmacılara da bu yerel verilerin aktarılabilmesini amaçlar. Bu sürecin bir başka önemli noktası ise Forum of Sites toplantısında ve gelecek aylardaki diğer toplantılarda görüleceği üzere, ortaya konulan sorunu yarışmanın sonrasında tartışmak yerine farklı tarafları yarışma süresince belirli aralıklarla bir araya getirerek, en sağlıklı sonuca ulaşmayı hedeflemesidir.

EUROPAN 8 resmi olarak 7 Mart 2005’te açıklanacak ve 2005’in sonbahar döneminde sona erecek. Detaylı bilgiye ve kesin tarihlere ise yine Mart başından itibaren EUROPAN Europe ve EUROPAN Türkiye’nin internet sitelerinden ulaşılabilecek.

Arkitera - Pınar Gökbayrak

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz