reklam

04 Aralık 2004 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Syedra Antik Kenti

Alanya'nın 25 kilometre doğusunda bulunan tarihi yapının Alanya Müzesi'nin yaptığı kazı çalışmaları sonunda kent tarihinin İ.Ö 7'inci yüzyıla kadar uzandığı sanılıyor. Varlığını 13'üncü yüzyıla kadar sürdüren kente, halen ayakta olan anıtsal kapıdan girililiyor. Kentin çevresi surlarla çevrili. Doğal su kaynaklarından beslenen ve içi sıvalı su sarnıçları antik çağdan günümüze kalan yapılar arasında. Kent içindeki bir mağarada kayaya oyulmuş, nişin çevresi freskolarla süslü bölümün dinsel amaçla kullanıldığı saptandı.

Mağara, vaftiz mağarası adıyla anılıyor. Kentin doğusunda görkemli bir hamam kalıntısı bulunuyor. Hamamın zemininde yer yer mozaik süslemeler görülüyor. Geniş bir alana yayılan kentin güneydoğusunda 10 metre genişliğinde 250 metre uzunluğunda sütunlu cadde uzanıyor. Caddenin kuzeyinde gölge sağlamak için sütunların taşıdığı ahşap bir çatı ile kaplı şekilde düzenlendiği bildirildi.

Tarih isyanı
Alanya ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Seki Köyü'nün Muhtarı Yakup Ünlü, köy sınırları içerisinde bulunan tarihi dokuya sahip çıkılmasını istedi. Denizden 3 kilometre uzaklıkta bir tepede yer alan Syedra Kalesi'nden Alanya ile Demirtaş'ın kuş bakışı izlenebildiğini belirten Ünlü, 'Ancak tarihi kalede yıllardan bu yana çalışma yapılmaması nedeni ile tarih yok oluyor' dedi. Kalenin turizme kazandırılması için çeşitli tarihlerde başvuruda bulunduklarını kaydeden Ünlü, bugüne kadar bir sonuç alamadıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yöneticilerden yardım beklediklerini ifade eden Ünlü, 'Amacımız bu tarihi dokuyu turizme kazandırmak' dedi. Kalenin çevre temizliğini, köy heyetinin aldığı kararla kendilerinin gerçekleştireceğini bildiren Seki Köyü Muhtarı Yakup Ünlü, 'Kale'nin girişine bir gişe koyalım. Geliri köye kalsın. Bunu kabul ederlerse, biz hazırız. Temizliği ve korumasını biz yaparız. Göz göre göre tarihin yok olmasına müsade etmeyiz. İlçenin üst düzey yöneticilerini, çevre belediye, oda ve dternek başkanlarının da bizim kadar uğraş vermesini arzu ediyoruz' diye konuştu.
Akşam - Adem Tekin

 

Kasım 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunlarını, düşüncelerinizi Koruma ve Restorasyon forumuna yazabilirsiniz. 

Arkitera.com/forum

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz