reklam

06 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Çırağan da satılıyor

Hazine dev bir varlık satışına hazırlanıyor. Hazine’den irtifak hakkı yoluyla alınan araziler üzerinde kurulan otel, tatil köyü, üniversite ve özel hastaneler, bu taşınmazları devletten kiralayan kişi ya da kuruluşlara satılıyor. Maliye Bakanlığı’nın tebliği ile Hazine taşınmazlarını 49 yıllığına kiralayarak, üzerine eğitim, sağlık ve turizm tesisi inşa edenler, istemeleri halinde rayiç bedel üzerinden bu taşınmazlara tümüyle sahip olabilecek. Satış için alan üzerindeki tesislerin tamamlanmış olma şartı aranacak. Orman arazileri üzerindeki tesisler, satış kapsamı dışında tutulacak.

Değeri nasıl belirlenecek?
Güney sahillerimizdeki turistik tesisleri çok yakından ilgilendiren bu düzenlemeyle, Hazine’den irtifak hakkı yoluyla kiraladığı alanlar üzerine otel, motel ve tatil köyü inşa edenler, Maliye Bakanlığı’na başvurarak bu yerleri satın almak istediğini bildirecek. Değer tespitinde, örneğin 10 yıl 4 ay 9 gün önce üzerinde 49 yıl süreyle irtifak hakkı tesis edilmiş bir taşınmazın üzerindeki yapı ve tesislerin kullanım hakkı dikkate alınacak. Hesaplama sonucunda bulunan bedele, zemin bedeli ilave edilerek taşınmazın satış bedeli hesaplanacak. Toplam bedelden yıpranma payı da düşülecek. Bedelin en az 4’te biri peşin, kalanı en fazla 2 yılda eşit taksitlerle, kanuni faizle tahsil edilecek. Düzenleme ile eğitim ve sağlık tesisleri ise emlak vergisine tabi değerin yarısı üzerinden satılacak. Bu düzenleme ile aralarında Başkent, Bilkent, Okan, Maltepe ve Çankaya Üniversitelerinin de bulunduğu çeşitli vakıf üniversiteleri, artık kiracı değil tümüyle mülk sahibi haline gelecek.

Listedeki bazı tesisler
- Erzurum: Dedeman Holding.

- İstanbul: Ataköy Marina Yat İşletmesi, Çırağan Sarayı.

- Aydın Kuşadası: Otel İmbat, Sunset Turistik Tesisleri, Kuşadası Kongre Merkezi, Yaman Otel.

- Antalya: Vayoger, Kervansaray, Banana Tur, Belek Özaltın, Royal Belek, Side Cennet Tur, Manavgat Turkuaz, Kervan Tur, Belediye Başkanlığı, Robinson Turizm İşletmesi, Taksim Otelcilik, Altınkum Tatil Köyü, Kemer’de Kiriş Otel, Akdeniz Martı, İnter Continental Re., Marco Polo, Robinson Clup, Clup Med, Rönesans Otel, Şampiyon Tatil Köyü, Clup Salima, Zigana, Palm Beach, Kemer Holiday, Royal Sesort, Corinthina, Le Jardin Resort.

- Marmaris Altınyunus, Yazıcı, Fethiye’de İltur, Anadolu Turizm, Silkar, Ecetaş işletmeleri, Bodrum’da Ak-Tur, Halikarnas Tur, Marmara Özel Eğitim İşletmesi, Kervansaray Turizm, Aker Turizm.
Radikal

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Suyun Altında Yerin Üstünde
Editör: Pınar Gökbayrak
Grafik Tasarım: Aslı Ayhan

Arkitera Mimarlık Merkezi Yayınları

Ücret: 30 milyon TL

(30 YTL). Dağıtım ve kargo masrafları dahil.

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz