reklam

06 Aralık 2004 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

610 milyon Dolar'lık proje Ukrayna'da 'seçim'e takıldı

Ukranya'da Yüksek Mahkeme seçimin yenilenmesi kararı alırken, orada iş yapan Türk işadamları umutla ülkenin 'istikrar'a kavuşmasını bekliyor. Enerji Yapı’nın 610 milyon dolarlık projesi de seçimlerin tamamlanmasına endekslenmiş bulunuyor.

Rusya Federasyonu dahil bütün Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ekonomiye sahip Ukrayna'nın siyasi istikrarsızlığa saplanması bu ülkedeki Türk yatırımcıları endişelendiriyor. Yüksek Mahkeme'nin 'seçimin yenilenmesi' kararından sonra 'ekonomide kriz çıkmadan' siyasi krizin çözüme kavuşup kavuşmayacağı merakla bekleniyor.

Türkiye'den Koç, Turkcell, Evyap, Efes Bira gibi büyük grupların da yatırım yaptığı Ukrayna'da, Enerji Yapı A.Ş.'nin, Japon IHI ile Japon kredisi kullanarak gerçekleştireceği 610 milyon dolarlık Dinyeper Projesi de seçimlerin tamamlanmasını bekliyor. Dinyeper Nehri üzerinde 5 adet köprü ve çevreyollarını kapsayan projeden önce de Kiev'de Dinyeper manzaralı 64 villa yapıp, tanesini 1.5 milyon dolardan satan Enerji Yapı A.Ş.'nin başkanı Süleyman Hamit Müftigil, köprülerle ilgili projeyi başlatmak için mart ayında Ukrayna'yı ziyaret Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den bu ülkedeki bürokrasinin halledilmesi konusunda yardım istemişti. Enerji Yapı Ukrayna Yetkilisi Kanşobi Yediç, 5 köprü ve 6 yol bağlantısını kapsayan projeye başlamak için 'seçimlerin sonuçlanmasını beklediklerini' belirterek, "Tüm anlaşmalar tamamlanmıştı, seçimlerden sonra başlayabiliriz. Ancak bu politik ortamda doğal olarak herkes beklemede" dedi. Politik ortamın ne getireceği konusunda birşey söylemenin güç olduğunu kaydeden Yediç, "Ancak yakın dönemde bir karar alınması gerekiyor. Çünkü genel anlamda ekonomik hayat durmuş vaziyette" diye konuştu. Yediç, söz konusu projenin yerel bürokrasi nedeniyle daha önce başlayamadığını kaydetti.

Demokrasi bozulmasın
Ukrayna'da 350 kişilik istihdamla bisküvi, gofret ve çikolata kaplamalı ürünler üreten Vita Ukraine'nin yetkilisi Cem Çakıroğlu da şu anda ülkede işlerini olumsuz etkileyecek şiddette bir kargaşa olmadığını söyledi. Çakıroğlu şöyle konuştu: "Üretimimiz sürüyor, bisküvilerimizi de satıyoruz ama uzun vadede ne olur bilemiyoruz. Şu anda hammadde temininde de sorunumuz yok. Ukrayna vatandaşları normal demokratik gösteriler yapıyorlar. Bu haliyle gösteriler işlerimizi olumsuz etkilemez. Demokratik çerçevede ülkede yönetime kim gelirse gelsin bizim işlerimiz devam edecek."

Ukrayna'da Türk inşaat şirketlerinin ekim ayı itibariyle yüklendiği taahhüt işi 216 milyon doları buluyor. 25 Türk müteahhitlik firması bu ülkede faaliyet gösteriyor ve en son gerçekleştirilen büyük proje; Türkiye'ye Rusya dogalgazını taşıyan boru hattının genişletilmesi oldu. bu projede Enka, Entes, Tekfen ve Gama'nın ortak olarak kurdukları Transbalkan şirketi görev aldı. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Olaylar sadece gösteri niteliğinde. Bu haliyle demokrasinin güzellikleri gibi görüyorum. Bizim için hangi partinin hükümet olacağı farketmez. Asayiş bozulursa sorun yaşarız. Bunu da istemeyiz. Ukrayna bizim için geleceği olan bir pazar ve birçok müteahhit orayla ilgileniyor" dedi.

Hangi Türk şirketi ne yapıyor
Ukrayna'da Türk şirketleri gıda-içecek, temizlik malzemeleri, hazır giyim, orman ürünleri, maden ve metal, inşaat ve inşaat malzemeleri alanlarında faaliyet gösteriyor. Bunlar arasında Vita Ukrayna, Colins, Ata, Lord Food, Gülsan İnşaat gibi şirketler yer alıyor. Bazı şirketlerin faaliyetleri şöyle:

Turkcell: Turkcell, Digital Cellular Communication ile ortaklık kurarak Ukrayna'nın üçüncü büyük GSM yatırımına girişti.

Aygaz: Aygaz Ukraynalı Chem Oil ile Ukraine LLC'yi kurdu ve LPG ihraç terminali işletmeciliğine başladı. Rusya menşei LPG'yi Türkiye'ye ihraç eden şirketin adı Illychevsk Gas Transshipping Terminal olarak değiştirildi.

Efes Pilsen: Efes Pilsen Bira Grubu Chernomor bira fabrikasının yüzde 51'ini aldı ve yılda 100 milyon litre bira üretimi yapıyor.

Evyap: Temizlik malzemeleri üretiyor.

Olivia Beta: Olivia Beta Undistrial Complex adlı Türk yatırımı temizlik malzemesi alanında faaliyet gösteriyor.

Batı Nakliyat: Batı Nakliyat, Ukrferry şirketi ile Derince'den Ilyiçevsk'e taşıma yapıyor.

Bankadan döviz çekmeye sınır
Kiev'deki Tis Turizm'in sahibi Kerim Hekim, krizin uzaması yüzünden halkın bankalara hücum ederek paralarını çekmeye çalıştığını hatırlatarak, ‘Hükümet, bu gelişme üzerine döviz alış verişine, bankalardan havale ve para çekilmesine yönelik kısıtlamalar getirdi. Bunun da bize yansıması elbette olumsuz oldu’ dedi. Halkın son derece sağduyulu olduğuna dikkati çeken Hekim, ‘Böylesine kalabalık bir organizasyonda, çok küçük birkaç hadise dışında bir tartışma yaşanmadı. Bu kadar büyük bir organizasyonda bir çatışma yaşanmaması, dünyanın başka bir yerinde görülmüş bir olay değil’ diye konuştu. Ülke çapında iş yapan 100 Türk şirketi bulunduğunu belirten Hekim, şunları söyledi: ‘Burada Türk işadamları için fırsatlar çok fazla. Türkiye'nin burada olumlu görünümü var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın buraya yaptığı ziyaret çok olumlu bir hava yaratmıştı. Bu tip üst düzey ziyaretlerin daha çok yapılması gerekir.’

Gema Endüstri'nin sahibi Süleyman Adıyaman da Ukrayna'daki olayların Türk işadamlarını korkutmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: ‘Haftada 10 uçak ve çok sayıda Türk işadamı geliyor, ama fazla gezmeden hemen gidiyorlar. Burada şartlar zor ama gün geçtikçe düzeliyor.’
Hürriyet - Sadi Özdemir

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kentin fiziksel çevresi, sorunları ve kentli olmak üzerine görüşlerinizi Kent başlığı  altında tartışıyoruz.

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz