reklam

08 Aralık 2004 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Sekiz Kule ve Bir Uçan Halka

Amerikalı mimar Steven Holl, Pekin’in tarihi duvarlarının dışında, 2.500 kişi için, “uçan bir halka şeklinde” kamusal alanla çevrilmiş “şehir içinde şehir” inşa ediyor.

Steven Holl’un Çin’deki son projesinin gece renderlarının yarattığı ani izlenim “sinemasal kentsel alan”. Kulelerin içerden ışıklandırımış tepeleri, saplantısal düzenlilikteki pencereleri ve havada giden geçitlerle bağlanmaları, futuristik, soğuk ve soyut bir şehrin görüntülerini uyandırıyor zihinde. Plan, bir film seti için yaratılmış izlenimi veriyor.

Kendisini çevreleyen park ile kıyaslandığında burdaki mimarlığın ölçeği devasal; binaların arasında sallanan köprüler, ara sıra hafifçe eğilmeye kalkışan tuhaf sert kollara benziyor. Holl bu kez etkisini, çok geniş oranlardaki konut bölgesinde kullanmaya çalışmış. Müşteri, projenin, 21. yy’ın kent yaşamını ultra modern bir şekilde ifade ederken, aynı zamanda sürdürebilirlilik sorununa da odaklanmasını istemiş.

Steven Holl kentsel düzenin içinde izole olmuş objelerden hoşlanmıyor. Bu nedenle, bu alan için, dikeylik ve yataylık arasında, melez bir tipoloji yaratmış. Uzun tabanların üzerinde, alta doğru genişleyen, çeşitli yüksekliklerdeki sekiz kule ve 17. ve 20. katların arasındaki asma geçitler, açık-düzensiz halkanın şeklini oluşturuyor. Tasarımın biçimsel “bozukluk”u, oturanları, çeşitli mekanların-konuttan, ticariye, eğitim yapılarından eğlence yapılarına-içinde kalabalığa karışmak için cesaretlendirirken bir takım çapraz ilişkilerin ilerlemesini sağlıyor.


Havuzlar panoramaya karmaşıklık ekleyerek kamu mekanını genişletiyor.


Havai köprüler, “21. yy’a uygun” kamu mekanı yaratmak için kuleleri birleştiriyor.

Aynı ızgara ambalajın monoton algısının yerini, özel ve ortak-en yüksek noktasına üst katların arasında yayılan gezinti yerlerinin mimarisinde ulaşıyor- alanların birbiriyle ilişkisi alıyor. Çoğu boş zaman etkinlikleri burda konumlanmış: sanat ve mimarlık galerileri, spor salonu, kütüphane, kafeteryalar, hatta bir caz klubü. İnsanlar içerde dolaştıkça, bu panoramik noktadan; aşağıda, küçük şehirlerinde neler olduğunu görebiliyor, aynı zamanda kalabalıkların üzerinde yüzerken gözlemlenebiliyor.


Üst bir mekanla birbirine bağlanmış sekiz kuleden oluşan kompleks; 750 daire, dükkanlar, hemşire okulu ve bir çok katlı yeraltı otoparkına hizmet edecek. Kazı toprağı ile yaratılmış yapay tepeler, Çocukluk Tepesi, Orta Yaş tepesi, Yaşlılık Tepesi ve Sonsuzluk Tepesi olarak isimlendirildi.

Peyzaj tasarımı, kazı toprağının kullanılması ile biçimlendirilmiş beş tepeden oluşuyor. Her bir tepe belirli bir boş zaman etkinliğine hizmet ediyor. Parkı kullanma hakkı kamusal iken, faaliyetler elektronik olarak görüntüleniyor ve sadece oturanlara ayrılmış durumda.

Domus - Rita Capezzuto / Çeviren: Beliz Özgür - Arkitera

 

Aralık 2004 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kültür ve sanat üzerine söylemek istedikleriniz Sanat forumunda

Arkitera.com/forum

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz